Petri Mäkelä Satunnaisia mielipiteitä ja poliittisia piikkejä

Epätoivoinen ja itsetuhoinen nuoriso

Syrjäytymisestä, nuorisotyöttömyydestä ja näiden aiheuttamista ongelmista on puhuttu jo pitkään. Brittiläinen hyväntekeväisyysjärjestö Prince's Trust on tehnyt tutkimuksen, jonka kohderyhmänä olivat erityisesti työelämän ja koulutuksen ulkopuolella olevat nuoret.

9 % kaikista nuorista kertoi, ettei heillä ole ”mitään syytä elää”, työelämän ja koulutuksen ulkopuolella olevien osalta luku oli 21 %, lisäksi heistä 32 % oli harkinnut itsemurhaa ja 24 % oli vahingoittanut itseään tahallisesti (eng. self harmed). Molemmat lukemat ovat huomattavasti nuorison keskiarvoa korkeampia lukuja.

Nuorison pitkäaikaistyöttömyys ja syrjäytyminen ovat siis yleiseurooppalainen ilmiö ja erittäin vakava uhka myös kansanterveydelle ja sitä kautta taloudelle. Sinänsä tässä tutkimuksessa ei ole mitään uutta ja vastaavia on tehty myös Suomessa, tosin ei välttämättä aivan samoilla kysymyksillä.

Suomessa ongelmaa on yritetty ratkaista kouluttamalla entistä suurempaa osaa nuorisosta, mutta siirtääkö esimerkiksi ammattikorkeakoulututkinto vain ongelmaa muutamalla vuodella eteenpäin? Näin ainakin näyttää muutamille oman ikäluokkani kavereille käyneen. Olisiko parempi yrittää saada nuoria nopeammin työelämään, joustamalla työpaikkojen vaatimuksissa. On melko paljon työpaikkoja, joihin tosiasiassa koulutetaan työpaikalla, eikä ammattikorkea, tai edes (tai varsinkaan) yliopistotutkinto tuo mitään lisäarvoa.

Ei minulla tähän ongelmaan kunnollista ratkaisua ole, mutta keskustelua on hyvä käydä ja ideoimalla yhdessä voi aina löytyä ratkaisu.

 

Ps. Toivottomat ja vailla tarkoitusta ajelehtuvat nuoret ovat myös täydellinen värväyskohde ääriliikkeille poliittisen spektrin eri laidoilla ja sen ulkopuolellakin. Joten asialla on myös turvallisuuteen ja yhteiskuntarauhaan liittyvää merkitystä.

 

http://princes-trust.org.uk/about_the_trust/what_we_do/research/youth_index_2014.aspx

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Olisiko kenelläkään näkemystä tuosta koulutusvaatimusten laskemisesta, varsinkin työnantajapuolen/rekrytoinnin tuntevia ihmisiä?

Pekka Iiskonmaki

Veropotiikalla on mahdollista työllistää kaikki Suomessa. Kaikki muu puhe on huuhaata.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Ei veropolitiikkakaan kaikkivoipaa ole. Ja täystyöllisyys ei sinänsä ole edes mielekäs tavoite, koska työmarkkinoilla on kuitenkin jatkuvasti liikettä suuntaan jos toiseenkin.

Vaikka palkkaverotus lasketaan nollaan, kuka palkkaisi nykyään peruskoulupohjalle jääneen tai kolmikymppisen jolla ei ole työkokemusta lainkaan?

Pekka Iiskonmaki

En ehdottanut veroprosentiksi 0% ja voisin ottaa töihin peruskoulun käyneen.

Ensin apupojaksi ja siitä harjaantuu vaativampiin töihin.

Ennen rakennuksille tuli 6 luokkaa kansakoulua käyneitä ja talot ei homehtuneet kuten nyt.

Jätä Petri nuo työllistymisasiat työnantajille. Ei kaikkien tosiaankaan tarvitse olla ylioppilaita.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Niillehän se kuuluu, tosin valtio ja kunnat voisivat näyttää vähän esimerkkiä. Mutta onhan se hassua kun kaupan kassalla istuu välillä enemmän tradenomeja ja KTM:iä kuin kauppiksen käyneitä, vaikka lukion käynyt oppii sen homman muutamassa päivässä (mitenkään työtä väheksymättä, itsellä ei hermot pitäisi niissä töissä).

Juurikin nuo "juoksupojan" ja apumiehen hommat olisivat sitä parasta koulua suurelle osalle niistä jotka eivät koulunpenkillä viihdy ja lopputulos voisi olla kaikkien kannalta parempi.

Muistan joku vuosi takaperin eräiden yrittäjien valituksen, että on se kumma kun AMK:sta valmistuvilla ei ole tippaakaan työkokemusta alalta. Kun kysyttiin että montako kesätyöntekijää firmoissanne on, niin tuli hiljaista...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Nykyisin rakennustyöläiset tulevat Virosta, Venäjältä ja Puolasta. Suomalaisia rakennustyöläisiä on työttöminä yli puolisataatuhatta.
Työ pitäisi olla kansalaisen perusoikeus.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Mikä olikaan maailman nopein ammattikoulu?
Tallinkin lautta, kaikista tulee kirvesmiehiä Helsinkiin saavuttaessa..

Työvoiman vapaa liikkuvuus vaatisi myös verotuksen toimittamista aina työntekomaassa...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #12

Esimerkiksi virolaisen Lemminkäisen työntekijät ei tarvitse maksaa veroja Suomeen, neljä kuukautta saa täällä tehdä töitä maksamatta veroja. Sitten voidaankin työntekijät kierrättää.

Pekka Iiskonmaki

Työntekijän palkkaan on lisätty jo niin paljon muiden palkkoja, että ei peruskoululainen selviä työpanoksellaan niiden maksamisesta.

Jos peruskoululaisen pitäisi kattaa työpalkallaan vain oma työntuottavuutensa, niin ne otettaisiin heti töihin.

Pekka Iiskonmaki

Saksassa on töissä paljon ihmisiä, joilla ei ole edes peruskoulun pätevyyttä.

Työllisten määrä nousi viime vuonna uuteen ennätykseen Saksassa. Töissä oli 41,8 miljoonaa ihmistä. Uusia työpaikkoja syntyi 232 000.

Et kai sinä Petri vakavissasi usko suomalaisten kykyyn tehdä oikeita päätöksiä? Eikös se ole jo nähty. Ei tuu mittää...........

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Jos ei yritä niin ei ainakaan tule...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tuleeko niillä osatyöpaikkojen palkalla toimeen?

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Osatyöt + sosiaaliturva on pitemmällä tähtäimellä sekä yksilölle, että yhteiskunnalle parempi kuin pelkkä sosiaaliturva.

Vaikkei optimitilanne olekkaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #13

Ei siinä tapauksessa, että kokopäivätyöpaikat pilkotaan.

Pekka Iiskonmaki

Virolaisten kilpailuetu on niiden suunnaton ahkeruus ja pitkät työpäivät. He ovat tulleet Suomeen tienaamaan ja huilivat sitten kotonaan Virossa.

Suomessa taas ei kannata pitkää päivää tehdä. Palkaksi saa vai kipeän selän ja veronauhan.

Viron tasavero suosii työntekemistä.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Ja Suomalaisten onneton rakennusvalvonta, jolloin kaikki sonta mitä sieltä tulevat "kirvesmiehet" tekevät menee läpi... Intoa on enemmän kuin taitoa ja kommunikaatio ei pelaa (ainakaan vironvenäläisten osalta).

Mutta tulee sieltä toki hyviä ammattimiehiäkin,mutta niille on kysyntää muuallakin ja paremmalla palkalla..

Pekka Iiskonmaki

Suomi tappaa itsensä ja nuorisonsa veroilla. Jotain täällä on vialla, kun alkaa vit.... heti aamusta.

Tallinnan laivassa ei pipo kiristä, eikä rasitu polla. Virossa on parasta kansan optimismi ja usko parempaan tulevaisuuteen. Siellä on tekemisen meininki.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Puhutko Viroa koskien siitä kansasta joka muuttaa sieltä pois? No totta tosiaan..tekemisen meininkiä on muuttaessakin!

Pekka Iiskonmaki

#17
Virosta voi nykyisin muuttaa pois Vellu. Tovereillasi on ote pettänyt.

Toimituksen poiminnat