Petri Mäkelä Satunnaisia mielipiteitä ja poliittisia piikkejä

ISIS, Boko Haram – Kalifaatin paluu

  • Islamin suuntausten levinneisyys kartalla, Sunnit vihreän sävyissä.
    Islamin suuntausten levinneisyys kartalla, Sunnit vihreän sävyissä.

Islamistien terrori jatkuu sekä Nigeriassa että Irakissa. Viime viikon aikana ainakin kymmeniä, todennäköisesti satoja siviilejä murhattiin eripuolilla pohjoista Nigeriaa Boko Haram järjestön toimesta. Miksi otsikossa on mainittu järjestöjä joiden toiminta-alueet ovat yli 4000 kilometrin etäisyydellä toisistaan?

Molemmat näistä järjestöistä pohjaavat ideologiansa Sunni islamin salafistisesta suuntaukseen. Molempien tavoitteena on omaan islamintulkintaansa perustuvan, ankaraa sharia-lakia noudattavan valtion luominen hallitsemilleen alueille. Vastaavia liikkeitä toimii käytännössä kaikissa valtioissa, joissa on merkittävä sunni-islamilainen väestö.  Hyvänä esimerkkinä Kaukasuksen emiraatti, joka pyrkii irrottamaan Kaukasuksen muslimialueet omaksi valtiokseen.

Jos näitä organisaatioita verrataan esimerkiksi Al-Qaidan tyyppisiin ”perinteisiin” terroristijärjestöihin, ne toimivat voimakkaammin paikallisina toimijoina ja pyrkivät avoimeen alueen hallintaan. Sen sijaan, että ne vastustaisivat ”vääräuskoisia” väkivaltaisella terrorilla, ne käyttävät samaa asetta saadakseen hallitsemansa alueet betonoitua oman uskonsa tukialueiksi.

Tällä hetkellä Sunni-islamin äärisuuntaukset eivät varsinaisesti hallitse mitään valtiota ja näillä organisaatioilla vain hyvin rajoitettua ulkopuolista tukea. Jos kuitenkin esimerkiksi öljyrikas Irak suistuisi kokonaan ISIS:n hallintaan, muuttaisi se tilannetta koko Etelä-Venäjältä Guineanlahdelle ulottuvalla, jo valmiiksi epävakaalla, kaistaleella. Kansan keskuudessa suosiota nauttivat ja erittäin brutaaliin väkivaltaan valmiit järjestöt saisivat tehokkaan tuen ja rahoituksen toiminnalleen. Ja samalla mahdollisuuden luoda uudestaan ja entistä laajempana Muhammedin heille jättämän kalifaatin.

Eri maissa toimivien, samansuuntaisesti ajattelevien, äärijärjestöjen yhteistyöstä ei ole suuria todisteita, mutta olisi uskomatonta, jos nykyisenä viestinnän kulta-aikana organisaatiot eivät olisi yhteydessä toisiinsa. Jonkin ryhmän noustessa valtiokoneiston hallintaan, mahdollisuuden koordinointiin ja yhteistyöhön kasvavat eksponentiaalisesti.

Muun maailman, niin Venäjän, Länsimaiden kuin maltillisten muslimienkin on oltava valppaina tämän uhan edessä, vaikka suoraa uhkaa tai iskuja meitä vastaan ei kohdistuisikaan. (Jos äärimuslimit ovat järkeviä, he eivät provosoi suurvaltoja, vaan ottavat sen mikä heille on helposti saatavilla).

 

 

 

http://www.bbc.com/news/world-africa-27963728

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Ja jos joku ihmettelee miksi äärisunnien kalifaatti olisi paha asia, niin kannattaa tutustua raportteihin etninistä puhdistuksista, satunnaisista teloituksista, pikkutyttöjen raiskauksista ja kivittämisestä ja kaikeesta muusta, minkä heidän uskonsa oikeuttaa..

Käyttäjän JoonasKekoni kuva
Joonas Kekoni

"Tällä hetkellä Sunni-islamin äärisuuntaukset eivät varsinaisesti hallitse mitään valtiota..."

Saudiarabia.

Nämä järjestöt pohjaavan paljon Saudien tekemään wahabistiseen lähetystyöhön, jota maksaa maailma ostaessaan öljyä Saudeista.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Saudi Arabian kuningashuone ei varsinaisesti edusta samaa suuntausta kuin nämä järjestöt, koska se on niin sitoutunut yhteistoimintaan USA:n kanssa ja niin riippuvainen lännen rahavirroista ja tuesta.

Saudien kuningasperheessä (joka on järkyttävän laaja sekamelska) löytyy kyllä paljonkin tukea näille järjestöille, mutta itse valtiokoneisto pitää näitä uhkana myös itselleen.

Palatsi- tai ihan tavallinen vallankumous Saudeissa voisis kyllä muuttaa tilanteen nopeastikkin.

Toimituksen poiminnat