Boko Haram levittäytyy – Kalifaatin nousu Afrikassa?

Maalailin reilu kuukausi sitten piruja seinille Gunieanlahdelta Venäjän rajalla ulottuvasta äärisunnimuslimien kalifaatista. On erittäin ikävää todeta kehityksen jatkuvan arvioni mukaisena. Boko Haram-järjestö, joka tuli kuuluisaksi koulutyttöjä sieppaamalla, on levittäytynyt Nigeriasta Kamerunin puolelle. Murhia ja Kidnappauksia tässä vaiheessa, mutta terrori jatkunee.

 

Asia on hyvä tiedostaa myös euroopassa, vaikkei tilanne vielä meitä juuri kosketakkaan. Muutamien voimakkaiden sunniorganisaatioiden on mahdollista yhdistää hajanaiset taistelujärjestöt. Jos tämän uhan annetaan kasvaa, voivat ne aiheuttaa vakavia alueellisia ongelmia ja pahimmillaan pakottaa länsimaat taistelutoimiin erittäin laajalla alueella. Etenkin ISIS on Syyriassa ja Irakissa osoittanut kykyä tehokkaaseen sodankäyntiin, yhteisoimintaan ja koordinoituun hyökkäykseen. Sen johto on selvästi aikaisempia muslimiterroristeja paremmin tilanteessa mukana ja kykenee sekä strategiseen että taktiseen suunnitteluun. Tämän osaamisen leviäminen on huolestuttavaa.

 

Boko Haramin ja ISIS:n kaltaisiin uhkiin on reagoitava, vaikka se epämielyttävää onkin. Aikainen puuttuminen täysin holtittomien ja julmien organisaatioiden toimintaan säästää lopulta verta kaikilla osapuolille.

 

 

Iltalehti: "Boko Haram levittäytyi naapurimaa Kameruniin – ihmisiä tapettu, kaupungin pormestari siepattu"

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2014072718522359_ul.shtml

 

Allekirjoittaneen aikaisempia blogeja aiheesta:

http://petrimkel.puheenvuoro.uusisuomi.fi/170772-isis-boko-haram-%E2%80%…

http://petrimkel.puheenvuoro.uusisuomi.fi/170161-irak-syyria-kurdistan-t…

http://petrimkel.puheenvuoro.uusisuomi.fi/161112-islamilaista-suvaitseva…

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu