Petri Mäkelä Satunnaisia mielipiteitä ja poliittisia piikkejä

Troijan Kamazit vai pyyteetöntä apua?

Tämän viikon jatkotarina uutisissa on ollut Venäjän valtion organisoima avustussaattue Ukrainaan. Koko avustusoperaatiota on leimannut valehtelu, hämäykset ja vakava uhka Venäjän suorasta sekaantumisesta itäisen Ukrainan sotaan.

 

Mitä tästä saattueesta tiedetään:

- Sen kalusto ja miehistö on Venäjän asevoimilta

- Venäjä on jatkuvasti valehdellut sen olevan Punaisen Ristin hyväksymä ja tiedotussodassa on pantu sanoja niin PR:n kuin Ukrainankin viranomaisten suuhun

-Kukaan ulkopuolinen ei ole päässyt tarkastamaan saattueen lastia

-Saattueen reittiä on muutettu jatkuvasti ja osia saattueesta on liikkunut Ukrainan rajan läheisyydessä.

-Vastoin Venäjän väitettä avun tuomisesta Harkovaan (joka on Ukrainan hallituksen hallussa), on pääsaattueen reitti ollut kohti Luhanskin alueella sijaitsevaa rajanylityspaikkaa.

-Luhanskissa oleva rajanylityspaikka sijaitstee rautatien varressa ja alueen teollisuusasemat mahdollistavat nopeita lastimuutoksia saattueelle, varsinkin kun Venäjällä on tapana säilyttää sotilaskalustoa valmiiksi juniin lastattuina.

 

Donetskin kansantasavalta on piiritetty ja sen luhistuminen on päivien kysymys. Luhanskissa ja Antrasitissa taistellaan kovaa ja Ukrainan asevoimien eteneminen näyttää vääjäämättömältä. Jos Kreml katselee vierestä Ukrainan separatistien sortumista, se tulee syömään Vladimir Putinin kannatusta enemmän kuin pakotteet ikinä. Kreml näyttää heikolta ja heikkoutta Venäjällä pelätään.

 

Näiden lähtötietojen osalta on vaikea nähdä saattuetta hyvän tahdon eleenä. Se näyttäytyy enemmän provokaationa ja separatistien tukena (joko materiaalisena tai suorana invaasion valmisteluna). Joka tapauksessa se on jo tehnyt osan tehtävästään ja pakottanut Ukrainan johdon huomiota pois separatistien aktiivisesta tuhoamisesta ja siirtämään osan Ukrainan taistelujoukoista varautumaan tähän uhkaan.

 

http://yle.fi/uutiset/venajan_avustussaattue_liikkeella__suunta_kohti_et...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän perttikostiainen1 kuva
Pertti Kostiainen

Putinin suunnitelma toimii. Kun läntinen maailma tekee itsestään pöljän mitä älyttömillä teorioilla niin Putin voi loistaa pyyttetömänä hyväntekiänä, kun lasti ja siellän on avustu tarvikkeita hädän alaisille niin tämä koomisuus saa klimaksinsa

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Miksi Putinin esikunta siis turhaan valehtelee lähes kaikesta asiaan liittyvästä? Reittiä ja Punaisen Ristin hyväksyntää myöden?

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Jos tavoitteeseen pääsee hyödyntäen epäluuloa, silloin kannattaa herättää epäluuloa.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #3

Näinhän se on, tosin Venäjän historia tunnuksettomien joukkojen käytössä on aika synkkä viimeajoilta ja tälläinen ei ole omiaan parantamaan Venäjän asemaa kansainvälisesti.

Yllättävin veto olisi ollut dumpata kuorma Ukrainan raja-asemalle ja näyttää ukranainalaisille heidän hallintonsa (todennäköinen) kyvyttömyys hoitaa jakelu, ainakaan separatistien alueelle.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Mikäli itse vetäisin sopivan häikäilemättömästi Venäjän propagandaa, niin piruuttani vedättäisin eri tahoja päiväkausia ja loppupeleissä kulkueessa olisikin ruokaa ja vaatteita sun muuta tarpeellista. Kotimediassa näyttäisi Venäjä taas hyväntekijältä ja samaltahan tuo vaikuttaisi monesta ulkomaalaisestakin. Mediasodassa tulisi selvä voitto.

Aseet sun muut kuskaisin ihan eri reittejä peitellymmin. Kiva vain kun huomio keskittyy avustuskuljetukseen.

Esim. Hamas on rakennellut sairaaloita, jaellut ruokaa jne. jolla saa voitettua paikalliset asukkaat puolelleen ja näytettyä länsimediallekin miten hyvä järjestö se on. Ei se tarkoita etteivätkö raketit lentelisi avustuksista huolimatta ja murhia tehtäisi silloin kun se sattuu agendaan sopimaan. Mediasodallahan tulee voittaa mahdollisimman paljon kannatusta.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Kamazit ovat metsästäjän muovisorsia, ujutetaan jostakin rajan yli ukrainalaisten sorsien joukkoon ja sitten on sama , kuka laukaisee ekaksi....

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Väristä riippumatta kyseessä on Venäjän armeijan ajoneuvoja ja sotilaita, joiden luvaton rajanylitys on hyökkäys. Ainoa tapa toimittaa apu perille laillisesti on tehdä se yhteistyössä Ukrainan hallituksen KV-punaisen ristin kanssa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Aivan! Taistelijoiden huoltojoukot ovat oleellinen osa sodankäyntiä.

Toimituksen poiminnat