Petri Mäkelä Satunnaisia mielipiteitä ja poliittisia piikkejä

Venäjä tunnustaaa tunkeutumisen Itä-Ukrainaan

Ukrainan armeija oli ottanut vangiksi kymmenen venäläistä laskuvarjosotilasta 25 kilometriä Ukrainan ja Venäjän välisen rajan Ukrainan puolelta. Venäjä väitttää joukkojen olleen partioimassa rajaa ja eksyneen Ukrainan puolelle.

Väite siitä, että erikoistehtäviin koulutetut laskuvarjojoukot eksyisivät yksinkertaisessa rajapartiotehtävässä 25 kilometria vieraan valtion alueelle on järjetön. Tälläistä ei tapahtunut neuvostoliiton varusmiehille, joten ei voida pitää uskottavana tälläisen tapahtumista nykyiselle koulutetulle ja ammattimaiselle venäjän armeijalle.

 

Lisäksi venäläissotilaan otettiin kiinni alueelta, jonne Venäjän rajalta kohti Mariupolin kaupunkia hyökänneet "separatisti" tunnusten alla toimineet joukot lyötiin.

 

Kuka uskoo että Venäjän rajapartio eksyy vieraan valtion alueelle vahingossa ja juuri sellaiseen paikkaan, jonne Venäjältä tullut hyökkäysosasto on vetäytynyt?

 

Pakotteiden aika on ohi, kansainvälisen yhteisön tulee lunastaa lupauksensa Ukrainalle ja tukea sen alueellista itsemääräämisoikeutta. USA ja Brittannia kantakoon vastuunsa, Venäjä on jo sitoumuksensa rikkonut!

 

PS. tämä asettaa myös erikoiseen valoon Venäjän väitteet "vahingossa" tapahtuneista ilmatilanloukkauksista Suomenlahdella.

 

 

http://www.bbc.com/news/world-europe-28934213

http://www.iltalehti.fi/ukrainan-kriisi/2014082518603695_uk.shtml

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Ukrainan parlamentti hajotetaan.
http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/ukrai...

Mielestäni on erittäin toivottua kehitystä, että Ukrainassa järjestetään uudet parlamenttivaalit, jolloin kaikki vänkääminen hallituksen laillisuudesta voidaan lopettaa.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Ihan selvästi eksynyttä tai muuten kuvioista pihalla olevaa porukkaa, joita ei koko sota kiinnosta. Antautuivat ilman taistelua.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Tai sitten komppanian kärki tuhottiin Mariupolin tiellä ja jälkivarmistukselta katkesi yhteydet esikuntaan...

Mutta rajapartio ei eksy, sen verran on varmasti tuota rajaa partioitu viimeaikoina että jäljet löytyy.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Miksi ihmeessä USAn ja brittien pitäisi "kantaa vastuunsa"... mihin vastuuseen viittaat?
Eihän Ukraina kuulu NATOon. Mitä ihmeen pihviä tuossa vastuun kantamisessa on tässä tapauksessa?

1994 Budapest Memorandum esimerkiksi EI anna lupauksia aseellisesta avusta mikäli Venäjä rikkoo sopimuksensa taas (mikäli Ukraina luuli niin ja antoi ydinaseet tuosta syystä, niin olisivat laittaneet sopimuksen pykälät toisenlaisiksi.. nykyisessä muodossaan sopimus muistaakseni velvoittaa viemään YK:een puhumaan paskaa jne. mukavaa, mutta hyödytöntä ).

Sen puolin Ukraina ei kuulu EU:een, joten edes EU:lla ei ole sinällään mitään velvoitteita autella ellei sitten niin päätetä erikseen (mikäli katsotaan Lissabonin sopimuksen siihen jotenkin velvoittavan, mikä on vähän niin ja näin ja pitäisi kutsua Euroopan-neuvosto koolle jne.). EU:n sotilaallinen apu toki tukeutuisi NATOon, koska se itse ei kykene tuolta osin mihinkään.

Puolueeton ja liittolaisia vailla oleva maa... olettaisin että jotkut YK:n sopimukset koskisivat Ukrainaa auttavasti, mutta toisaalta Venäjällä on veto-oikeus turvallisuusneuvostossa eli sitä kautta melko turha toivoa liikoja apuja. Saahan sitä apua toki pyytää, mutta eri asia on annetaanko.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Eikö siinä sopimuksessa ollut yksinkertainen lauselma siitä, että maat takaavat ukrainan koskemattomuuden ja rajat? Lisämääreet eivät poissulje sitä vastuuta, jonka allekirjoittajamaat ottivat.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Ei sopimuksessa mitään sotilaallista tukea luvata missään kohtaa.

No wikipedia nyt nopeiten sitten:
http://en.wikipedia.org/wiki/Budapest_Memorandum_o...

Sopimuksessa on paljon löpinää, mutta ei missään kohdassa anneta takeita että esim. asevoimin pitäisi Ukrainaa auttaa, eikö totta. Sopimuksessa ei anneta mitään lupauksia siitä mitä tapahtuu mikäli esim. yksi sopimusosapuolista rikkoo sopimuksen (tässä tapauksessa Venäjä). Eli sopimus on ollut pilipali-sopimus jo alun alkaenkin eikä moisella mitään käyttöä Ukrainalle ole.

Tokihan voidaan sanoa että aika paha tuo Venäjä, kun nyt ei tuotakaan sopimusta noudattanut, mutta mihinkään vastatoimenpiteisiin sopimus ei velvoita ( moraalisessa mielessä ehkä, mutta missä välissä moraali nyt menee sopimuspykälien ohi ja kenen moraalista sitten puhutaan ). Moraalinen vastuu kai toimii sitten talouspakotteiden kautta... voi kai sen sitten niinkin ajatella.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #9

Mielestäni sopimusosapuolilla on nimenomaan moraalinen vastuu palauttaa Ukrainan rajat.

Pakotteilla ostetaan sisäpoliittinen hyväksyntä Ukrainan auttamatta jättämiselle, vaikka niillä ei vaikutusta Venäjän politiikkaan olekkaan.

Tiedän ettei moraali kuulu valtapolitiikkaan, jota myös USA ja Britannia harrastavat, mutta niin kauan kuin ne eivät toimi, ei meidänkään tarvitse kantaa vastuuta asiasta.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #11

Venäjä rikkoo käsittääkseni sopimuksen kohtia 1, 2 ja 3, jonka seuraus on kohta 6 ( "Consult with one another if questions arise regarding these commitments" ... eli puhutaan p#### mikäli ei ollakaan enää samaa mieltä tilanteesta, mutta ei muuta ). Sopimuksen mukaan muuta vastuuta ei ole.

***************************************************'
"Tiedän ettei moraali kuulu valtapolitiikkaan, jota myös USA ja Britannia harrastavat, mutta niin kauan kuin ne eivät toimi, ei meidänkään tarvitse kantaa vastuuta asiasta.
"
Se on aika suuri "moraalinen vastuu" mikäli alkaa sen takia lähettämään omia sotilaitaan alueelle.... vaikka USA/britit/whoever niin tekisikin "moraalisista syistä", niin siitä vasta kritiikkiä ja mielenosoituksia syntyisikin... voin jo kuvitella miten Uuden Suomenkin hmmm.... "venäjänystävät" reagoisivat blogeissaan.

Ei kai tässä kukaan ole pakottanutkaan olemaan moraalisessa vastuussa ellei niin halua itse päättää. Jokaisen valtion oma päätös. Suomi jos ei halua poiketa EU:n linjasta esim. pakotteissa, niin sitten ei poikkea. Poikkeaa tahi ei niin kaikkia ei voi miellyttää ja aina joku on eri mieltä.

Mielenkiintoinen väite moraalista tietenkin on se että omaa velvollisuutta toimia jossakin "vääryyttä vastaan" ei ole mikäli joku toinen taho ei ensin toimi. Ja moraalin liittäminen "vastuun kantoon"... Menee liian filosofiseksi, joten turha jatkaa tuosta.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Pakotteiden aika on ohi, kansainvälisen yhteisön tulee lunastaa lupauksensa Ukrainalle ja tukea sen alueellista itsemääräämisoikeutta. USA ja Brittannia kantakoon vastuunsa, Venäjä on jo sitoumuksensa rikkonut!"

*******************************************************************

Kansainvälinen yhteisö hoitaa tuon miten? YK? Venäjällä on veto-oikeus, joten tuskinpa.

Lukaisin sitten uudelleen yhteenvedon Budapest Memorandumista ja jos oikein tulkitsen, niin edes YK:ta ei tarvitse koolle kutsua ellei ydinaseita ole käytetty. Ja mikäli joku rikkoo sopimuksen henkeä/pykäliä/whatever, niin seurauksena on että puhukaa keskenänne :D Miksi Venäjän johto välittäisi sopimuksen rikkomisesta, kun järisyttävä vastatoimi on ...eh, puhuminen ja keskustelu. EU/USA/jne. saavat muihin syihin vedoten laitella pakotteita toki mikäli haluavat ja vaikka asevoimiakin liikkeelle, mutta tuo sopimus ei siihen velvoita. Ehkä tarkoitit jotain muuta sopimusta?

Edelleenkään en käsitä aivan miksi tuollaista turhaa sopimusta edes on aikanaan tehty, mutta kai joku siitä sai palkkaa ja ainakin ydinaseet Ukrainalta pois.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Venäjän helikoptereista tulitettiin "avoimesti" ukrainalaisia rajavartijoita Luhanskin alueella, kertoo Unian. Neljä kuoli. Vaan miten on otsikkosi laita, onko Venäjä tunnustanut tunkeutuneensa Ukrainaan? Aamun Hesarin mukaan ei.

http://army.unian.net/955369-na-luganschine-vertol...

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Virallinen Venäjän lausunto on, että "Laskuvarjomiehet eksyivät Ukrainaan", joten eikö se ole suora tunnustus siitä että Venäläissotilaita on Ukrainassa? Siis Krimin lisäksi, sitä ei pidä unohtaa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Venäjän laskuvarjojoukkojen Ukrainaan eksymisen todellinen syy.

Väistivät ukkosmyrskyä. Sitä samaa kuin Venäjän huippukoulutetut sotulaslentäjät Suomenlahdella.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #10

Jumankavit että on ollut iso ukkosmyrsky, vai olisiko sittenkin ollut Naton islannista lähettämästä tuhkapilvestä kyse? ;)

Käyttäjän VesaHytnen kuva
Vesa Hytönen

Minulla on autossa TomTom, joka tietää metrin tarkkuudella missä autollani suhailen. Hintaa tuollaisella laitteella on vajaat sata euroa. Eikö niitä voisi hankkia venäläisiin tankkeihin ettei tällaisia harmittavia virheitä pääsisi tapahtumaan?

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

Venäjän tyyliin kuuluu ”tunnustaa avoimesti kiistävänsä kaiken” (paitsi avustussaattueen) toimintansa Ukrainassa.

Myöntää sitten vasta kaiken, kun on jo Ukrainan tai ”Lännen” taholta liian myöhäistä tehdä mitään.

Tämä kuuluu Putinin ”shakkipeliin” ja kivikasvo Lavrovin ”diplomatiaan”.

Täällä myös Ukrainan kriisistä:

http://www.tapionajatukset.com/162

Toimituksen poiminnat