Petri Mäkelä Satunnaisia mielipiteitä ja poliittisia piikkejä

Perussuomalaiset Nuoret puolustavat metsästys- ja ampumaharrastusta

PS-nuoret ovat ottaneet kiitettävän napakasti kantaa ampumaratojen säilyttämiset puolesta. Onkin käsittämätöntä, että valtionhallinto ja kuntien ympäristötoimet ovat saaneet kurittaa yli 600 000 suomalaisen harrastusta aivan vapaasti. Ampumaratojen ympäristöluvista on tehty lähes mahdoton esterata ja mielivaltaisesti määrätyt puhdistustoimet tekevät ratojen ylläpidosta todella kallista. Lisäksi on käsittämätöntä, että olemassa olevien ratojen lähelle muuttaneet saavat valituksillaan ratoja suljettua, kyllä joku vastuu täytyy olla ihmiselläkin tutkia tulevan kotinsa ympäristöä.

 

Tässä vielä kannanotto:

Ampumaratojen tulevaisuus on turvattava

Perussuomalaiset Nuoret vaatii, että olemassa olevien ampumaratojen toiminta on turvattava ja uusien ratojen rakentamista on tuettava ympäristölupapolitiikkaa yksinkertaistamalla ja kaavoittamalla uusille radoille riittäviä alueita. Nuorisojärjestö on huolissaan kehityksestä, jossa viranomaisten liian tiukat vaatimukset pakottavat ampumaratojen ylläpitäjiä lopettamaan ratojensa toiminnan.

– Ammunta on Suomessa tärkeä harrastus. Erilainen urheiluammunta, metsästys ja reserviläistoiminta ovat henkireikä sadoille tuhansille suomalaisille. Metsästäjille riittävä ammunnanharjoittelu on tärkeää, jotta riistaa voidaan metsästää eettisesti ja tehokkaasti, sanoo Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja Simon Elo.

Syksyisen hirvenmetsästyksen merkitystä Suomen maantieturvallisuudelle ei voida korostaa liikaa. Aktiivisten reserviläisten omalla kustannuksellaan hankkima ja ylläpitämä ampumataito on korvaamatonta ja se mahdollistaa taistelukykyisten sodanajanjoukkojen perustamisen nykyajan kriisien vaatimuksien mukaisesti nopeasti ja paikallisesti.

Suomessa on perinteisesti ollut kattava ja harrastajien itsensä hoitama ampumarataverkosto. Harrastajien ratoja ovat täydentäneet Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen ampumaradat. Ampumaratoja suljetaan jatkuvasti erilaisten, usein varsin mitättömien syiden takia. Yleisimpänä ovat meluhaitat. Ongelma muodostuu kun asutusta on kaavoitettu ampumaratojen läheisyyteen, alueelle radan perustamisen jälkeen muuttaneilla ei kuitenkaan pitäisi olla mitään oikeutta valittaa asiasta, jonka ovat tienneet jo alueelle muuttaessaan.

– Ampumaratojen omistajia kuormitetaan erittäin raskaalla ympäristölupabyrokratialla. Luvissa keskitytään erilaisten haitallisten aineiden leviämiseen ja meluun, eikä niinkään ratojen turvallisuuteen, kuten aikaisemman lupakäytännön aikana, toteaa ulko- ja turvallisuuspolittisen työryhmän puheenjohtaja Roger Kulmala.

Erilaisia kalliita maaperä- ja meluselvityksiä teetetään yhdistysten kustannuksella ja ratojen omistajia pakotetaan laajoihin ja kiireellisiin maaperän vaihtoihin, vaikka ampumaratojen yleisin haitta-aine lyijy ei ratojen penkoista liukene lainkaan.

 

http://www.ps-nuoret.fi/uutiset/ampumaratojen-tulevaisuus-on-turvattava

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Kyllä radan omistajan voi ja pitääkin velvoittaa siistimään jälkensä toiminnan loppuessa, mutta on järjetöntä vaatia vaihtamaan esimerkiksi taustavallien hiekkoja muutaman vuoden välein.

Jani Virtanen

Oikein. Suomalainen ampuma- ja metsästysharrastus on traditionaalisesti vastuullista ja suositeltavaa ulkoilmaharrastusta. Ei ole mitään syytä vaikeuttaa tai estää näitä harrastusmuotoja. Reserviläisammuntoja pitäisi nimenomaan lisätä, koska kerttareita järjestetään aikaisempaa harvemmin. Koska suomessa käytetään ampumaradoilla pääosin .22 kaliiberia ja päiväsaikaan, meluhaitta on käytännössä olematon.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Yleisin meluvalittaja tyyppi taitaakin olla pk:seudulta kotoisin oleva mökkiläinen, jolla on asennevamma ammuntaa kohtaan ja sopivan NIMBY asenne.

Jani Virtanen

Ja sen verran vielä, että nimenomaan tarvitaan aseharrastuksessa vastuullisuutta: tieto ja koulutus, käsittely, harjoittelu, aseen omistaminen, vastuullinen säilytys, harrastus, yhteisöllisyys. Vastuullinen aseharrastus nimenomaan lisää yhteisöllisyyttä.

Esim. Usassa ei ole periteisen typpistä suomalaista vastuullisuutta, siellä on ihan järjetöntä räiskimistä. Ihan älytöntä touhua, näin täytyy sanoa. Lainsäädäntö antaa sun kokeilla Mini-Uzia mutta ei Bud Lightia.

Toimituksen poiminnat