Petri Mäkelä Satunnaisia mielipiteitä ja poliittisia piikkejä

Jääkäriliike 100v – Tarvitaanko uutta liikettä?

  • Jääkäriliike 100v – Tarvitaanko uutta liikettä?

Yksi Suomen itsenäisyyden kulmakivistä eli Jääkäriliike täyttää tänään 100 vuotta.  Jääkäreiden tavoitteena oli irrottaa Suomi Venäjän keisarikunnasta, joka pyrki kaventamaan Suomen itsemääräämisoikeutta ja Venäläistämään Suomea.

Jääkäreitä ei lopulta tarvittu Suomen itsenäistymiseen, mutta heidän panoksensa auttoi pelastamaan Suomen myöhemmin sekä sisällissodassa, että myöhemmin talvi- ja jatkosodassa.

Nykyisessä tilanteessamme on jonkin verran yhtäläisyyksiä viime vuosisadan alun tilanteeseen:

  • Euroopan unioni rajoittaa voimakkaasti Suomen itsemääräämisoikeutta, kuten Venäjä aikanaan
  • EU pyrkii ”monikulttuuristamaan” alueensa ja jakamaan mm. laittomia siirtolaisia Suomeen. Tämä on verrattavissa Venäläistämistoimenpiteisiin
  • Euroopassa kytee uuden suursodan siemenet, toivottavasti kansat olisivat tällä kertaa viisaampia.

Uuden jääkäriliikkeen ei tarvitse olla luonteeltaan sotilaallinen. Toisin kuin vuonna 1914, olemme nyt sotilaallisesti Euroopan vahvimpia valtioita. Nyt tarvitaan poliittista ja yhteiskunnallista toimintaa, joka asettaa suuremman imperiumin sijaan Suomen ja suomalaisten edun etusijalle. Meidän on oltava rehellisesti itsekkäitä ja ajettava omaa etuamme ja vapauttamme. Yhteistyö on hyvästä, mutta ei alistuminen toisten sanelupolitiikkaan ja taloudelliseen hyväksikäyttöön.

Heikki Tamminen esitti toisen itsenäisyytemme pelastaneen organisaation, Suojeluskuntien,  paluuta. Mennään Suojeluskuntien ja Jääkäriliikkeen hengessä itsenäisenä ja ylpeänä eteenpäin!

 

http://heikkitamminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/180344-suojeluskunnat-suomen-maassa-jarjestysta-vaatii

http://fi.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4%C3%A4k%C3%A4riliike

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

EU:n lisäksi pitää myös huomioida ettei vanhan vainolaisen eli Venäjän uhka ole poistunut minnekkään vaan se on edelleen ajankohtainen.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Jääkäriliike loi perustan manner-Eurooppaan suuntautuneelle, siellä koulutetulle ja sieltä ohjatulle stubbilaiselle Suomelle. Onhan meillä tänä päivänä samalla asialla Slush, "hypeä ja pöhinää."

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Jääkäreiden tuella Suomi oli kuitenkin itsenäisempi kuin koskaan 20-30-luvuilla, vaikka yhteyksiä eurooppaan luotiinkin.

Itsenäisyys ei ole eristäytymistä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

" Jääkäreitä ei tarvittu Suomen itsenäistymiseen."

Jääkäreitä ei tarvittu Suomen itsenäisyysjulistuksen laatimisessa, mutta kylläkin Suomen itsenäistymiseen.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Venäläisjoukoista olisi päästy eroon ilman jääkäreitäkin, mutta monet heistä olivat ratkaisevissa tehtävissä kun itsenäisyyttä puolustettiin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Mutta Leninhän antoi Suomelle itsenäisyyden 4.1.1918 ! ( Urho Kekkonen )

Miksi venäläisjoukoista piti päästä sen jälkeen eroon ?

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #14

No vaikka siksi ettei Lenin hallinut kuin pientä osaa Venäjän armeijasta. Eikä kommunistinen miehitys olisi ollut yhtään keisarillista parempi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #16

Suomeen jääneet muutama tuhat venäläistä sotilasta olivat siis kommunistien ydinjoukkoa, joka oli valmiina miehittämään Leninin juuri tunnustaman itsenäisen Suomen valtion ?

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #19

He olivat nimenomaan tsaarille uskollisia joukkoja.Jos sitäkään, sillä he olivat sotapalvelustaan päättäviä veteraaneja ja heidän motiivinsa oli liittyä Venään valkoisiin joukkoihin tai mennä kotiin.

Kiista tuli aseiden luovutuksesta, sillä Mannerheim tarvitsi kipeäasti aseita, niitä riitti vain joka 10 sotilaalle, loput olivat aseistautuneet heinähangoin ja seipäin.Venäläiset taasolisivat pitäneet aseet ja menneet Venäjälle aseissa joko taistelemaan bolsevikkeja vastaan tai vain puolustaakseen kotiaan

Pekka Heliste

Suomen venäläisjoukot olivat keisarillisen armeijan veteraaneja ja he vain odottivat kotiutusta.Leninille heillä oli tarjolla vain kuula kalloon

Vallankumoukselliset osat olivat karanneet aikoja sitten tekemään vallankumousta Pietariin

Kuvaavaa on , että Mannerheim riisui venäläiset aseista, mutta Mannerheimin venäläisiä löytyi enää 7000 tammikuussa 1918 eli Suomi käytännössä tyhjä venäläisistä

Kun venäläiset teloitettiin välittömästi vangitsemisen jälkeen niin uhreja oliis pitänyt olla kymmeniä tuhansia, jos väite 100000 venäläisetä pitäsi paikkaansa

Kun venäläisiä teloitetiin vain 1500 luokkaa siviilit mukaanluettuna niin virallinen Suomen historia esittää todellisen kalavaleen venäläisistä, määrästä ja osallisuudesta sisällisotaan

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #18

Pääosa Venäläisistä lähti itse ja osa riisuttiin aseista. Mutta itsenäistymisen kannalta oli olennaista että joukot poistuivat. Koska mikään maa jossa on tuhansia, kutsumattomia vieraan valtion (tai kuten tässä tapauksessa valtiottomia ja johdottomia) sotilaita ei oikein ole itsenäinen.

Vuonna 1917-1918 kukaan ei voinut olla varma siitä, mitä Venäläinen sotaväki missäkin tilanteessa tekee, joten sen neutraloiminen oli ensiarvoisen tärkeää.

Missä on väitetty 100 000 venäläisen osallistuneen Suomen sisällissotaan? Muuten kuin katsojina siis.

Pekka Heliste

Jääkäreiden osuutta on liioiteltu.Ensinnäkin jääkärit tulivat maana vasta helmikuun lopulla, kun armeija oli jo järjestäytynyt ja johtoon oli valikoitu ruotsalaiset ja Venäjän armeijassa palvelleet upseerit

Jääkärit saivat vain korkeinaan ryhmänjohtajatason koulutuksen, joten sodan johtamisesta heillä ei ollut mitään kokemusta.Suurin osa oli aivan tavallisia sotamiehiä

Historian kirjoitus suurentelee heidän merkitystään Etupäässä he kunnostautuivat teloituksissa , raiskauksissa ja muissa väkivaltaisuuksissa.

Luin muutman muistelman esim Enckelin Jääkäreiden tarina ja Mannerheimin muistelmat.Vaikka he kaunistelivat paljon tekojaan niin niistä paistoi läpi häpeä tehtyjä raakuuksia kohtaan.

Asuin Latviassa vuosia ja siellä muisteltiin vielä suomalaisia erittäin raakoina miehittäjinä.Suomalaiset olivat Tukumisn miehittäjiä ja jostain syytä sieltä lähti ns Tukumsin pataljoona taistelemaan punaisten rinnalla, ilmeiseti heillä oli jotain hampaankolossa jääkäreitä kohtaan.

Ja jääkäreistäkin vain osa päätyi valkoisten joukkoihin, osa jäi Saksaan ja tui kotiin sodan loputtua ja n 350 siirtyi punaisten puolelle

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Ilman jääkäreitä sisällissota olisi voinut päättyä huonommin. Kokenut alipäällystö piti valkoiset joukot kasassa taistelussa.

Nerokaskaan upseerikunta ei pysty mihinkään, jos joukot eivät toimi käskyjen mukaan.

Pekka Heliste

Kuten kerroin, jääkärit eivät olleet saaneet johtamiskoulutusta.Saksan armeija oli/on hyvin autoritäärinen ja jääkärit olivat todella jääkäreitä , jotka kouluettiin vain ampumaan ja tottelemaan yksilöinä käskyjä, ei suunnittelemaan tai johtamaan.Muutama sai ryhmänjohtajatason koulutuksen.

Ja kun valkoisten joukot olivat n 80000 miestä niin tuhat jääkäriä joukossa on kuin hyttynen valtameresessä

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #10

Hyvä yksilötaistelija vetää ryhmän perässään. Ilman esimerkkiä joukot jäävät kuin kommunistit paikalleen pulisemaan.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #11

Hyvävitsi, sukulaisiani oli paljon sodassa ja he selvisivät hengissä.Yksi syy oli,ettei hulluja hyppijoitä kannattanut seurata.

Monet söivät pervitiiniä ja he käyttäytyivät kuin sähköjänikset ja tapaptivat itsensä

Jos jääkärit olisivat olleet sellaisia hyppijöitä niin heitä olisi muisteltu hautausmailla

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #15

Ymmärrät tahallaan väärin, mutta punatauti ei kai parane koskaan. Myönnät varmaan itsekkin kokeneiden sotilaiden vaikutuksen taistelujoukkojen toimintakykyyn oleva positiivinen, siitä on ihan tarpeeksi näyttöä läpi historian.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

--Toisin kuin vuonna 1914, olemme nyt sotilaallisesti Euroopan vahvimpia valtioita.

Onko tämä sarkasmia?

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Ei vaan pelottava totuus, katso vaikka Saksan ja Espanjan taisteluvahvuuksia...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jalkaväkijoukkojen lukumäärän osalta Suomen koulutettu reservi on Euroopan suurimpia.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Kuin myös panssariaseen ja tykistön.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Itsenäinen Suomi syntyi vasta Tarton rauhan yhteydessä 14.10.1920 ( virallinen voimaanastuminen 31.12.1920), jolloin Suomi ja Neuvosto-Venäjä solmivat rauhansopimuksen ja määrittelivät valtioiden välisen rajan.

Pekka Heliste

Tarton rauha oli itse asiassa rajasopimus, joka oli jäänyt tekemättä sisällisodan vuoksi.

Tarton rauhassa oli monia osapuolia ja Suomessa sopparia on määritelty poliittisen tarkoituksenmukaisuuden mukaan

Itse asiassa Suomi itsenäistyi vasta 1919, kun valtioliitto Saksan kanssa purettiiin.Suomihan luopui 1918 itsenäisyydestään ja solmi valtioliiton Saksan kanssa. Liiton vahvistukseski Suomi valitsi saksalisen kuninkaan, Saksa alkoi vastata Suomen ulkopilittikasta ja Puolustuvoimat saivat saksalaisen ylipäällikön

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Suomen ja Neuvosto-Venäjän välisessä Tarton rauhansopimuksessa mainitaan nimenomaan " molempien valtioiden välille sittemmin syntynyt sota".

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #23

Ongelma on, ettei sotaa käyty Suomen ja Venäjän välillä vaan suomalaiset keskenään taistelivat , venäläiset olivat sivuosassa

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #24

Pitää paikkansa, samoin tuo Saksan tosiallinen hallintajakso 1918-19.

Itsenäisyyspäivän vietto 6.12.1917 tapahtuneen itsenäisyysjulistuksen muistoksi on symboliikkaa Suomen valtion todellisen itsenäisyyden kannalta.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #24

Mutta Suomi ja Venäjän keisarikunta olivat de-facto sotatilassa, jonka johdosta keisarikunnan vastuiden perijän piti tehdä rauha Suomen kanssa. Mutta ei rauhansopimus varsinaisesti itsenäisyyteen liity.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

27 kommentia historiasta, sopii tähän aiheeseen. Mutta olisiko jollakulla kommenttia rinnastuksesta nykypäivään?

Toimituksen poiminnat