USA-maidan vai Perus Amerikkalaisten jytky?

Fergusonista alkaneet mielenosoitukset ja protestit leviävät tällä hetkellä eripuolille USA:ta. Vaikka tapahtumien alkusysäys olikin oikein toimineen poliisin suorittama hätävarjelu, jossa menehtyi tummaihoinen varas, tuskinpa tuhannet esimerkiksi New Yorkin kaduilla mieltään osoittavat ihmiset tosiasiassa tukevat nuorisorikollisia.

USA:ssa on kytenyt suhteellisen laaja kapinaliike, joka tosin on erittäin hajanainen ja ainoana yhdistävänä tekijänä on ollut rikkaiden ja virkavallan vastustaminen. Protesteissa on ollut mukana niin anarkisteja, äärivasemmistolaisia, mustien asiaa ajavia ääriliikkeitä, laittomia siirtolaisia, opiskelijoita, kuin tavallisia amerikkalaisiakin.

Hajanainen protestimieliala on toistaiseksi ollut lähinnä kohinaa USA:n poliittiselle järjestelmälle, joka on vuosikymmenten saatossa lukkiutunut omiin valtapeleihinsä, joilla on kovin vähän tekemistä tavallisten amerikkalaisten elämän kanssa.

Aikaisemman talouskasvun aikana huonosti voiva väestönosa pysytteli omissa yhteisöissään, joita leimasi rikollisuus ja köyhyys. Talouslama on lisännyt huono-osaisten määrää huomattavasti, vaikka valtaosalla USA:n asukkaista meneekin vielä hyvin.

Se mikä nykyisessä lamassa on erilaista aikaisempiin verrattuna, on avoimempi ja monikanavaisempi tiedonvälitys. Se mahdollistaa tyytymättömien kommunikoinnin, ajatusten ja ideologioiden leviämisen ja erilaisen aktivismin koordinoinnin.  Sosiaalisen median avulla myös työväestö ja keskiluokka saavat monipuolista kuvaa tilanteesta ja sympatiat saattavat kääntyä järjestelmän puolelta protestoijille.

Sama ilmiö nähtiin arabikeväässä ja Kiovan Maidanilla. Onko USA:n verinen kevät koittamassa vai alkaako jähmettynyt USA:n politiikka olla valmis ”Perus Amerikkalaisten” jytkyyn?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu