Petri Mäkelä Satunnaisia mielipiteitä ja poliittisia piikkejä

USA-maidan vai Perus Amerikkalaisten jytky?

Fergusonista alkaneet mielenosoitukset ja protestit leviävät tällä hetkellä eripuolille USA:ta. Vaikka tapahtumien alkusysäys olikin oikein toimineen poliisin suorittama hätävarjelu, jossa menehtyi tummaihoinen varas, tuskinpa tuhannet esimerkiksi New Yorkin kaduilla mieltään osoittavat ihmiset tosiasiassa tukevat nuorisorikollisia.

USA:ssa on kytenyt suhteellisen laaja kapinaliike, joka tosin on erittäin hajanainen ja ainoana yhdistävänä tekijänä on ollut rikkaiden ja virkavallan vastustaminen. Protesteissa on ollut mukana niin anarkisteja, äärivasemmistolaisia, mustien asiaa ajavia ääriliikkeitä, laittomia siirtolaisia, opiskelijoita, kuin tavallisia amerikkalaisiakin.

Hajanainen protestimieliala on toistaiseksi ollut lähinnä kohinaa USA:n poliittiselle järjestelmälle, joka on vuosikymmenten saatossa lukkiutunut omiin valtapeleihinsä, joilla on kovin vähän tekemistä tavallisten amerikkalaisten elämän kanssa.

Aikaisemman talouskasvun aikana huonosti voiva väestönosa pysytteli omissa yhteisöissään, joita leimasi rikollisuus ja köyhyys. Talouslama on lisännyt huono-osaisten määrää huomattavasti, vaikka valtaosalla USA:n asukkaista meneekin vielä hyvin.

Se mikä nykyisessä lamassa on erilaista aikaisempiin verrattuna, on avoimempi ja monikanavaisempi tiedonvälitys. Se mahdollistaa tyytymättömien kommunikoinnin, ajatusten ja ideologioiden leviämisen ja erilaisen aktivismin koordinoinnin.  Sosiaalisen median avulla myös työväestö ja keskiluokka saavat monipuolista kuvaa tilanteesta ja sympatiat saattavat kääntyä järjestelmän puolelta protestoijille.

Sama ilmiö nähtiin arabikeväässä ja Kiovan Maidanilla. Onko USA:n verinen kevät koittamassa vai alkaako jähmettynyt USA:n politiikka olla valmis ”Perus Amerikkalaisten” jytkyyn?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Olet ainakin ajoissa. Sanon tähän varmuuden vuoksi, että Ruotsin Maidan on menossa Rinkebyssä ja Flemingsbergissä.

Tässä ei-kapitalistisen median tietoa Fergusonista:

http://www.spiegel.de/panorama/justiz/ferguson-pro...

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Ruotsissa taitaa olla liian hyvät olot laajamittaiselle protestiliikkeelle, mutta toki Islamin, Nuorisojengien ja kantaväestön kahnaukset varmasti lisääntyvät.

Pitkällä tähtäimellä Ruotsin ongelmat eivät kuitenkaan kumpua taloudellisesti epätasa-arvosta, vaan kulttuurieroista.

Sinänsä Fergusonin mellakoitsijoita pitää kohdella kuten muitakin riehujia. Mutta on odotettavissa, että tämän jupakan seurauksena erilaiset protestiryhmät löytävät toisiaan ja fokus todennäköisesti siirtyy niihin oikeisiin ongelmiin. (Mielestäni rikollisten ampuminen ei ole ongelma)

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

"(Mielestäni rikollisten ampuminen ei ole ongelma)"

Kammottava lausunto, eikä asiaa lievennä edes sen oleminen sulkumerkkien sisällä. Ainakin Suomessa ja käsittääkseni myös Yhdysvalloissa on käytössä syyttömyysolettama, eli rikollinen on rikollinen vasta, kun hänet on tuomioistuimessa todettu rikolliseksi. Blogisti siis kannattaa joko poliisien pitämiä pikaoikeudenkäyntejä tai kuolemanrangaistusta.

Eikös "kulttuurin" mielekkyys eräiden ilmiöiden selittäjänä ole osoitettu lööperiksi tarpeeksi monta kertaa, kun sitä pitää edelleen täällä vilautella?

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #5

No minusta poliisiin käsiksi käyvä henkilö on syyllinen ja tietää saavansa vähintäänkin selkäänsä. Eli en minä ainakaan tälläisen henkilön puolesta ole valmis mieltä osoittamaan.

Karkuun juoksevan yms. ampuminen on sitten asia erikseen.

Ja kyllä "kulttuurilla" on jotain tekemistä esim. tilanteissa joissa olemassa oleva laki yritetään korvata omalla virityksellä.

Käyttäjän esamttl kuva
Esa Mattila Vastaus kommenttiin #5

Kyllä Suomessakin poliisi ampuu, jos rikollinen on ensin hakannut poliisia ja yrittää käydä uudestaan päälle.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #8

Tosin kiitos kahden poliisin partioiden yleensä selvitään ilman ampumista. Tuo yksinään partiointi on sellainen asia, mikä lisää väkivallan riskiä huomattavasti ja samalla alentaa varmasti kynnystä ampuma-aseen käyttöön.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Tuskinpa USA nopeasti muuttuu, mutta sen fokus voi kääntyä sisään päin ja sellaisella muutoksella on vaikutuksensa koko maailmaan.

Tai tietysti Obama tai seuraajansa voi valita Venäjän tien ja aloittaa jälleen kerran sodan.

Markku Niemelä

Täh? eikä se obama ole aloittanut niitä ihan tarpeeksi?

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Kansan yhdistämiseen tarvitaan riittävä uhkataso, eikä näistä viimeaikaisista kriiseistä ole yksikään ollut sellainen että se uhkaisi amerikkalaisten turvallisuudentunnetta.

Toimituksen poiminnat