Petri Mäkelä Satunnaisia mielipiteitä ja poliittisia piikkejä

Venäläisten huomiota kiinnitetään ulkopuoliseen viholliseen: Suomeen

Ruplan ja sen mukana Venäjän talous ovat vapaassa pudotuksessa. Propagandan oppikirjoja seuraten Venäjän hallinnon eri alat alkavat keksiä vihollisia rajojen ulkopuolella, jotta kansan huomio saataisiin pois kurjistuvasta taloudesta. Riittävän uhkan alla venäläiset kestävät mitä vain ja tiedonvälityksen ollessa valtion johdon omistuksessa, tällaisen uhkan luominen voi onnistua.

Suomi on nyt saanut osansa Venäjän propagandasta: Lapsiasiamies Pavel Astahov on julkaissut korkealentoisia syytöksiä Venäläisen teinipojan kohtelusta. Lähteenään hän käyttää ilmeisesti Kremlin ja Donetskin kansantasavallan äänitorvena toimivaa Johan Bäckmania.

Normaalioloissa tällaisen propagandan voisi kuitata olan kohautuksella, mutta nykyisessä katastrofaalisessa taloustilanteessa Putin lähipiireineen voi olla valmis huomattavan riskialttiisiin ratkaisuihin.

Pahinta skenaariota olen käsitellyt aiemmassa blogissani, mutta siihen lisäyksenä Suomen käyttäminen syntipukkina on myös mahdollista, mutta epätodennäköisempää kuin Baltian.

Nato-peikko pelottaa Venäjälläkin.

 

Aiempi Blogini: Putinin valinta – Romahdus tai suursota

http://petrimkel.puheenvuoro.uusisuomi.fi/178536-putinin-valinta-%E2%80%93-romahdus-tai-suursota

 

Iltalehden uutinen: Venäjällä taas skandaali Suomen lastensuojelusta

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014121618934157_uu.shtml

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Kylillä liikkuu juttuja paljon Venäjällä käyvien keskuudessa, että vihapropaganda Suomea kohtaa on pahentunut aivan oleellisesti Ukrainan kriisin kärjistymisen ja pakotteiden tuomien talousongelmien myötä. Ihmiset pelkäävät, uskaltaako sinne enää mennäkään.

Pekka Iiskonmaki

Venäläisten kannalta on Suomi ideaalikohde.

Yksinäinen maa, joka ei kuulu mihinkään puolustusliittoon ja on valmis syömään kädestä purematta kuin hyvin piesty cockerspanieli.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

En olisi täysin samaa mieltä.

Ensinnäkin on sisäpoliittisesti hyödyllisempää Venäjällä herättää vastakkainasettelua Naton ja EU:n kanssa kun pienen pohjoismaan. Mörkö on uskottavampi.

Toisinnakin Suomella on vahvat omat puolustusvoimat, emmekä räkätä venäläisille USA:n suojista esim. Baltian maiden tavoin, tai piileskele vakoilemassa verkkoliikennettä muiden selän takana Ruotsin tavoin.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Suomessa on se etu, että meistä voi kertoilla minkä tahansa kaltaisia keksittyjä tarinoita ja virkamiehet eivät niitä oikaise.

Sotilaallisena uhkana Suomea voi käyttää, kun valmistelee tarinan jossa Nato aikoo hyökätä Pietariin Suomen kautta. Realismistahan Venäjän propaganda ei ole välittänyt enää aikoihin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Jonkun pitäisi kertoa Astahoville, että Lenin antoi Suomelle itsenäisyyden.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #5

Ei Pavel anna muidenkaan tosiasioiden häiritä työtään...

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio
Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Propagandallisesti olemme varmasti heikoimpia.

Sotilaallisesti emme, mutta Suomea heikommista maista ei saa uhkaa Venäläisille. Suomi sensijaan EU-maana voi olla riittävän "länsipiru" että uhka uppoaa ainakin Venäjän suuriin massoihin, joiden tiedot ovat pelkästään Kremlin tiedotuskanavien varassa.

Pietarin ja Moskovan nuorisoon tämä propaganda ei uppoa, mutta heidän vaikutusvaltansa on vähäistä ja esim. asevoimat koostuvat pääasiassa syrjäisempien seutujen "tynnyrissä kasvaneista".

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Ja onhan Suomi ennenkin Äiti-Venäjän kimpuun hyökännyt... kuten 1939.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #20

Se on muuten mielenkiintoista miksi Venäläiset eivät vanhojen kaiveluissaan nosta esiin sitä, että suomalaiset (ihan armeija tuella, joskaan ei virallisesti) hyökkäsivät Venäjälle useammankin kerran Aunuksen retken ja muutaman muun seikkailun muodossa. Onkohan noiden sekasorron aikojen opetus edelleen kiellettyä..

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

- Onko Venäjällä parempi elää kuin Suomessa ?
- A , miten mie voin tietää ? Suomessa kun en ole elänt.

(Tuntematon sotilas, Väinö Linna)

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Vain yhtä sanaa muuttamalla Petri Mäkelä on oikeassa.

"Propagandan oppikirjoja seuraten Suomen hallinnon eri alat alkavat keksiä vihollisia rajojen ulkopuolella, jotta kansan huomio saataisiin pois kurjistuvasta taloudesta."

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Eli mielestäsi Venäjällä ei välitetä kansalle vääristeltyä propagandaa?

(Älä turhaan väistä kysymystä vetaamalla Venäjää muihin maihin, vaan vastaa vain tuohon ihan suoraan ja reheellisesti)

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Venäjältä hyökätään myös internetin vapaata tiedonvälitystä vastaan:
http://www.iltasanomat.fi/digi/art-1418728110250.html

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kyllä suurin uhka tulee olemaan venäläinen kansa, ei Venäjän armeija.

Mahdollisen sisällissodan puhjetessa Venäjällä ja kaaoksen ja nälänhädän vallitessa alkavat ihmismassat liikkeensä kohti ruokaa, lämpöä ja turvaa. Niin maitse, meritse kuin ilmoitse.

Suomella ei ole resursseja pysäyttää tätä vaellusta. Muutama susikoirapartio itärajalla ei riitä ja tuskin siviilejä ampumaankaan ruvetaan. Maamiinat olisivat toimineet edes jonkinlaisena pelotteena.

Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Eipä sille ampumiselle välttämättä vaihtoehtojakaan ole, koska laajaan vastaanottoon Suomi ei kykene. Toisaalta Venäjältä ei lopu energia, eikä välttämättä ruokakaan. Esim. sotatilataloudessa Venäjä selviäisi pitkäänkin.

(En kannata väkivaltaa, mutta jos Venjältä kohdistuu Suomeen kansainvaellus, niin sen mukana tulee taatusti aseistettuja joukkoja ja voimankäyttö sen pysäyttämiseksi on luultavasti välttämätöntä, toivottavasti riittävällä voimalla uhkaaminen olisi tarpeeksi)

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Ottaen huomioon vahvojen keskustavaikuttajien osoittaman Venäjä-politiikan (Väyrynen, Lehtomäki, Kääriäinen) -- ovatko Perussuomalaiset harkinneet aivan loppuun saakka julkisesti esittämänsä aikeet tavoitella hallituskumppanuutta Kepun kanssa? Tämä olisi hyvin tärkeää tietää ennen huhtikuun 2015 eduskuntavaaleja, jotta voi tietää, mille politiikalle annettu ääni voi lopulta antaa tukea. Samoin, Perussuomalaisten Nato-kanta kaipaa selkeyttämistä, kun mielipiteet siitä näyttävät jakautuvan puolueen näkyvien edustajien kesken.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Molemmista asioista tulee varmasti tietoa, kunhan vaaliohjelma julkaistaan.

Natokannat puolueessa ovat vaihtelevia, itse olen kahden vaiheilla Naton suhteen. Tärkeintä on oman puolustuksen kehittäminen, koska pahimmillaan Naton apu on yhtä mittavaa kuin länsimaiden apu talvisodassa.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Petri Mäkelä. Totta kai Venäjällä harjoitetaan propagandaa. Ei kuitenkaan niin räikeää, mitä uutislähteenä käyttämäsi Ilta-Sanomat harjoittaa.

Erkkojen säätiön ja Aatoksen ja Janen perillisten omistama Ilta-Sanomat tekee nykyiset voittonsa strategisella russofobialla. Jo vuosia sitten tehdyn päätöksen perustelut olivat paljastavat "kaksi kärpästä yhdellä iskulla".

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Lähteenä on muuten Iltalehti, joka on varsinkin Ukrainan osalta kunnostautunut hyvällä raportoinnilla paikanpäältä.

Suomessa väritetään uutisia, mutta ei täällä aivan keksittyjä tarinoita sentään vedetä pääuutislähetyksissä, toisin kuin Venäjällä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Lähteenä on muuten Iltalehti, joka on varsinkin Ukrainan osalta kunnostautunut hyvällä raportoinnilla paikanpäältä."

Juu, minun suosikkejani Iltalehden hyvästä raportoinnista ovat olleet 40 vuotta vanhan "Ällitällin" väittäminen uudeksi venäläiseksi tutkajärjestelmäksi, ja vuodesta 1990 lentonäytöksiä kiertäneen SU34:n kutsuminen uudeksi superhävittäjäksi.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #30

Sotilastekniikka ei tunnu olevan toimittajien vahvaa alaa, tosin ällitälliä (MT-LB)käytetään joidenkin uusienkin järjestelmien alustana.

Mutta nimenomaan ulkomaankirjeenvaihtajien raportointi on ollut välillä hyvää, muusta uutisoinnista voidaan olla montaa mieltä.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #30

Iltalehden "toimittajien" ammattitaito on kyllä suorastaan koomista. Edes Googlea ei osata käyttää sen vertaa, että saataisiin ulkomaan uutisiin edes jotain asiasisältöä. No eipä kyllä taso ole juuri parempi muissakaan medioissa. Puolueettomuus on lähinnä surkea vitsi. Ilmeisesti kaikki resurssit menee siihen, että toimittelijat roikkuvat netissä toivoen, että joku persujen varavaltuutetun kummin kaima olisi sanonut jotain, josta saisi taas kohun aikaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tässä sinulle venäläinen lähde, jos sellaista etsit. Poikani on panttivankina, koska tietää liikaa lastenkodeista, sanoo teinipoika Vitalin äiti Jelena Polushkina.

http://riafan.ru/172129-mat-izyatogo-v-finlyandii-...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ja se kansalaisoikeusaktivistikin tiedetään, joka asiasta on vinkannut:

http://kohudosentti.blogspot.fi/

(Toiseksi uusimmassa blogimerkinnässä k.o. aktivisti poseeraa juuri Astahovin kanssa.)

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #28

Kyseinen desantti on alusta asti komeillut myös tämän blogin tagina, ettei hänen osuutensa Suomen mustamaalaamiseen unohtuisi ;)

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Fasistinen NATO-maa Norjakin Astahovin tulilinjalla... Mihin maailma vaipuisikaan ilman ihmisoikeusaktivistin ja lapsiasiainvaltuutetun uhrautuvaa panosta maailmanrauhan ja lastenoikeuksien hyväksi...

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Rauno Lintunen

Taloudelliset tosiseikat ovat muuttaneet Venäjän taloustiedottamisen lähemmäksi totuutta. Siinä on entistä vähemmän propagandaa. Se on todiste siitä, että katastrofin edessä ei voi enää valehdella. Muu venäläisille suunnattu propaganda on voimissaan

Muutama kuukausi sitten taloudellisellakin saralla Venäjän valtion johto naureskeli lönnen toimille. Hymy on hyytynyt.

http://www.theguardian.com/world/2014/mar/21/putin...

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Ruplan kurssin nostaminen hetkeksi maksoi miljardeja Venäjälle:
http://www.bloomberg.com/news/2014-12-17/ruble-ext...

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Venäjän valtionvarainministeriö alkoi tänään myydä valuutan myynnin tukeakseen rajusti heikentynyttä ruplaa.

Yritys epäonnistui ja maksoi.

Osa talousasiantuntijoista uskoo, että Venäjä saattaa joutua myös kultakauppiaaksi myyjän roolissa.

Venäjä on kriittisessä tilanteessa ja ottaen huomioon maalle asetetut pakotteet ja öljyn nopea hinnan lasku, Venäjä voi olla pakotettu myymään kultavarantojaan joita se viime vuosin kasvattanut huomattavasti. Jos niin tapahtuu, tulee se painamaan kullan hintaa alaspäin.

Talouden asiantuntijoita Venäjällä ei kyllä ole. Venäjä osti kultaa huippuhintaan ja nyt joutuu myymään sitä pohjahintaan.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Kullan myynnin Venäjää avustavan vaikutuksen voi minimoida sillä, että jokin muukin valtio vähentää kultapositiotaan samaan aikaan...

Harri Immonen

Rauno Lintunen. Oletko tosissasi, tai oletko Venäläisen trollitehtaan tuotos, vai peräti molempia?

Keijo Räävi

Sotilaallinen humanismi oli Bill Clintonin kuningasajatus, joka toimeenpantiin Kosovon sodassa.

Siinä oli ajatuksena ihmisoikeuksien suojeleminen sotilaallisen intervention avulla.

Tätä samaa ajatusta toteuttaa Venäjä Itä-Ukrainassa ja Krimillä suojellessaan venäläisten ihmisoikeuksia.

Emmekä me täällä lännessä ymmärrä, että Putin on loppujen lopuksi Clintonin ja Bushin kaltainen - niin hyvässä kuin pahassakin?

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Tuon teorian ainoa ongelma on ettei Krimillä tai Donetskissa ollut humanitäärisiä, eikä ihmisoikeusongelmia ennen Venäjän sekaantumista.

Miksi siis valehtelet?

Toimituksen poiminnat