Petri Mäkelä Satunnaisia mielipiteitä ja poliittisia piikkejä

Venäjä on saamassa sotilastukikohdan EU:n sisältä

  • S-400 it-ohjusten kantama vihreällä, Iskander-M ballististen ohjusten kantama punaisella
    S-400 it-ohjusten kantama vihreällä, Iskander-M ballististen ohjusten kantama punaisella

Kyproksen ja Venäjän välillä on poikkeuksellisen tiivis suhde. Kypros on toiminut jo pitkään Venäjän eliitin veroparatiisina ja rahanpesuväylänä. Kyprokselle on siirretty viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana yli 30 miljardia dollaria venäläistä rahaa.

Kyproksen sotilaallinen tilanne on viime vuosina ollut vakaa, vaikka turkkilaisen osan ja EU:n jäsenmaan välillä onkin ollut jännitteitä. Saarella on kaksi Britannian sotilastukikohtaa, joista tärkeämpi RAF Akrotiri on yksi Britannian tärkeimmistä sotilastukikohdista ja muun muassa vastuussa Afganistanin operaation huollosta.

Kyproksen Presidentti on ilmaissut maansa olevan valmis antamaan Venäjän asevoimille tukea, mm. sallimalla Venäjän laivaston käyttää Limassolin satamaa tukikohtanaan ja ilmavoimien operoimisen Kyproksen lentotukikohdista ja kansainvälisiltä lentokentiltä. Venäjä on ilmaissut halunsa tallaiseen tukeen jo tammikuussa.

 

Sotilaallisesti Venäjän läsnäolo Välimerellä on erittäin merkittävä muutos alueen tasapainoon. Oheiseen karttaan on punaisella hahmoteltu Venäläisten 9K720 Iskander maasta-maahan ohjusten kantama. Keltaisella puolestaan on merkitty S-400 sarjan ilmatorjuntaohjusten toimintasäde. Kuten kuvasta voidaan nähdä uhkaavat kyseiset ”kiinteät” asejärjestelmät niin Turkkia, kuin Israeliakin. Ilmavoimien ja laivaston alusten avulla Venäjä pystyy myös Kyprokselta käsin sulkemaan tai ainakin suuresti vaikeuttamaan ulkomaisten joukkojen pääsyä mustalle merelle. Tällä on erityistä merkitystä, jos Nato tai muu taho päättää tehdä intervention pysäyttääksen Venäjän käymän sodan Ukrainassa.

 

Poliittisesti taas on turhaa puhua yhtenäisestä EU:n ulkopolitiikasta, jos yksi EU-maa sallii talouspakotteiden kohteena olevan maan avata sotilastukikohtia alueelleen. Tullaanko tilanteeseen, jossa EU joutuu harkitsemaan Kyproksen erottamista jäsenyydestään?

 

http://uk.businessinsider.com/russia-military-agreement-in-cyprus-2015-2?r=US

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Lisätään vielä RIA novostin Xinhualta lainaama lähde niin on moskovanmielisilläkin hyvä mieli: http://news.rin.ru/eng/news/88764/

Käyttäjän RikuSalmivuori kuva
Riku Salmivuori

Tärkeimmän huomion teitkin jo, että voiko edes puhua yhtenäisestä Euroopasta, kun Venäläiset saavat käyttää EU-maan sotilastukikohtaa.

Samalla kasvaa paineet, kun Saksa ja Ranska haluavat palata "business-as-usual" statukseen Venäjän kanssa, vaikka Balttian maat, Puola ja Britannia ovat Yhdysvaltojen kanssa samaa mieltä, että Venäjää pitää hallita ja Ukrainalle pitää antaa aseita. Voiko tällöin edes hiiskua yhtenäisestä EU-linjasta? Kun pahimmat pakotteet ovat Venäläisen oligarkin ja Duuman alahuoneen poliitikon lentokielto Eurooppaan, niin ei voi kuin kummastella ketä siitä EU-linjasta puhuu.

Pankkisektorin pakotteista ei viitsi edes puhua, kun jos Venäjäläiset yritykset eivät voi hoitaa lainojaan, niin pankeille tulee taseongelmia ja voidaan joutua IMF:n kautta rahoittamaan niitä tai EU:ssa päästään uuteen pankkikriisiin. Haluan nähdä sen poliitikon hattu kourassa kyselemässä veronmaksajien tukea, jotta Venäjän pankit ja yrityksrt pelastetaan.

En usko että EU tästä sopasta selviää kuivin jaloin, tuskin selviää ollenkaan.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Jos eurooppa ei saa rivejään kasaan ja USA jumittuu sotaan jossakin muaalla, ei Venäjälle oikeastaan jää muuta vaihtoehtoa kuin yrittää painostaa lisää alueita itselleen (tai vaikutuspiiriinsä). Tämän parempaa tilaisuutta tuskin on tulossa.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Kyproksen lisäksi Kreikassa liikkuu huhuja, joiden mukaan Syriza aikoisi sulkea Naton tukikohdan Kreetalla. Villeimmät huhut arvioivat Syrizan jopa tarjoavan tukikohtaa Venäjälle. Tämä motittaisi Mustanmeren ja jättäisi Turkin pahaan puristukseen.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Eikö EU:n jäsenmailla ole enää itsemääräämisoikeutta? Miksi Kreikka ja Kypros eivät saisi päättää omasta turvallisuuspolitiikastaan?

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Kai jokainen maa saa päättää, tosin Suomen on silloin tehtävä päätös siitä haluammeko kuulua Putinia tukevien maiden kanssa samaan viiteryhmään ja ennenkaikkea haluamme jatkaa niiden rahoittamista.

Joka tapauksessa on arvelluttavaa antaa tukikohtia sotaa käyville valtioille.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Olisihan se todellinen tappio USAlle jolle tukikohdat ympäri maapalloa ei riitä.
Kreikka taitaa olla Kiinan ja Venäjän lisäksi poikkeus joka ei heti tee kuin USA haluaa.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Enemmän voisi olla huolissaan pienten rajanaapureiden suhteen, jos myöntyväisyyspolitiikka Putinin suhteen laajenee..

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Tuskin tämä Ukrainan selkkaus on vain yhdenmiehen ja maan politiikkaa.
USA pisti pienen rajanaapurin Ruotsin säätämään nettivakoilulain kansan vastustuksesta huolimatta.
Kyllä tässä USA osoittaa suurta kiinnostusta europan asioista jossa europan itse tulisi sopia ilman Natoa jota Venäjä vieroksuu.

Gustav Hägglundin "Rauhan Utopiassa" käy mm ilmi että Ukrainan kansantulo ei ole noussut mihinkään kommunismin loputtua.
Sitä taustaa vasten näyttää että itse kansa on täysin saamatonta Kiinaan verraten samassa ajassa.
Sellainen maa täytyy olla joidenkin muiden kuin kansan käsissä ja vahvasti.
Demokratia ei sinne saada edes USA tahdosta aivan kuin Irakin katastrofi lähi-idän pakolaisineen europassa.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Siitäpä siitä, peli on kovempaa kuin Merkel ja Hollande myöntävät: http://petrimkel.puheenvuoro.uusisuomi.fi/178536-p...

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Valitettavan oikeassa olet :-(

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #12

Toisaalta hankala se on kolmen prikaatin bundeswehrin kanssa alkaa Merkelin pullistelemaankaan..

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Diplomaattilähteen mukaan pysyvää tukikohtaa ei suunnitteilla. On tarkoitus tukeutua Kyproksen kenttiin esim. Syyrian venäläisten evakuoinnissa. Tosin eihän Krimilläkään ollut venäläisjoukkoja...
http://sputniknews.com/world/20150209/1017990078.html

Toimituksen poiminnat