Petri Mäkelä Satunnaisia mielipiteitä ja poliittisia piikkejä

Suomi osana lännen liittoumaa? Ainakin Venäjän propagandassa

  • Oikea suomalainen sotilasneuvonantaja USA:n leivissä.
    Oikea suomalainen sotilasneuvonantaja USA:n leivissä.

Venäläinen uutistoimisto Ria-Novosti on pyöräyttänyt ulos propagandapaketin, jossa on iloisesti sotkettu vanhoja tosiasioita ja uutta fiktiota.

 

Lopputulos näyttää venäläisen median varassa oleville ihmisille siltä, että Suomi yhdessä Natomaiden kanssa suunnittelee salaisia sotilasoperaatioita Itä-Ukrainan terroristeja vastaan. Termistössä vilahtelevat jo Vietnamista tutut sotilasneuvonantajat ja erikoisoperaatiot.

 

Miten tallainen soppa on keitetty?

- Pohjaksi vuoden vanha nimilista ETYJ:in mandaatilla aiemmin Ukrainassa tarkkailutehtävissä olleista upseereista

- Lisätään Ukrainan hallituksen tekemäksi väitetty epämääräinen saatekirje

- Höystetään keksityn hakkeriryhmän tarinoilla

- Sekoitetaan venäläisissä uutistoimistoissa

- Tarjoillaan höyryävän kuumana kaikista tuuteista Venäjän massoille

 

Suomea liitetään Venäjän propagandassa osaksi Natoa. Voidaanko tästä vetää myös johtopäätöksiä siitä, mikä Suomen asema Venäjän suunnitelmissa on? Olemmeko jo automaattisesti kohteita Venäjän ja Naton mahdollisessa konfliktissa? Jos olemme, miten sen pitäisi vaikuttaa ulko- ja turvallisuuspoliittisiin ratkaisuihimme?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Itänaapurimme osaa disinformaation levittämisen. Neuvostoliitolla oli kylmän sodan aikana Operation Infektion:

http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_INFEKTION

Kyseisen operaation tarkoituksena oli väittää, että USA kehitti AIDS:in bioaseeksi. Tätä kautta tavoitteena oli luoda maailmanlaajuista amerikkalaisvastaisuutta.

Asiantuntemus itänaapurissa disinformaation levittämisestä on säilynyt. Siihen on otettu mukaan uusia teknologian kehityksen mukanaan tuomia välineitä kuten internet, sosiaalinen media ja erilaiset hakkeriryhmät.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Tuo linkki kannattaa kaikkien lukea!

Jari Rauhala

Tuossa tapauksessa Iltasanomien olisi kannattanut käydä paikan päällä ja raportoida se. Ria Novostit eivät taida olla ainoita jotka harrastavat propagandaa, ehkä jopa hyväuskoisuuttaan, kuten Suomessa. Vrt. mm Soutuvene-Sukellusvene. Is sai viime kesäänä soutuveneen sukellusveneeksi. Ruotsissa se nosti natokannatusta, vaikka viisaasti nyt pysyvätkin siitä erossa.

Henkilökohtaisesti olen noteerannut asian, mutta en usko Ria Novostia enkä IS:a. Sen verran paljon on IS kompuroinut uutisissaan vuoden aikana. Lähteenä kyseenalainen.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Eli mielestäsi IS:n uutisessa maininut upseerit valehtelevat vai mikä tuossa uutisessa on mielestäsi kyseenalaista?

Petteri Hiienkoski

Venäjältäkin löytyy ns. haukkoja, jotka provosoituvat, jos siihen vähänkään on aihetta. Ja ellei aihetta ole, sitä kehitellään. Nationalismi on kovassa huudossa ja sen varaan Putin ja hänen lähipiirinsä laskevat pysyäkseen vallassa.

Virallinen Venäjä on silti erotettava tästä. Istuipa Kremlissä kuka hyvänsä, suhteet Suomeen yritetään pitää niin hyvinä kuin olosuhteet huomioon ottaen on mahdollista.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Minusta Ria-novosti edustaa virallista Venäjää ja valheiden levitys on osa Venäjän politiikkaa.

Hybridisotaa käydään jo.

Petteri Hiienkoski

"Suomea liitetään Venäjän propagandassa osaksi Natoa." Onko näin?

"Suomessa on kuulemma menossa yhteisen vihollisen etsiminen ennen vaaleja "hallitsevan puolueen" yhtenäisyyden nimissä. Mezhevitshin mukaan 90 prosenttia kansasta on Suomessa Nato-jäsenyyttä vastaan."
http://jounisnellman.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1929...

Venäjä ei uhkaa Suomea. Itsekkäästi ja lyhytnäköisesti ääniä keräävät levittävät Venäjä-pelkoja edistääkseni NATO-jäsenyyttä. Ulkopolitiikka ja isänmaan etu alistetaan sisäpolitiikalle ja oman edun edelle. Koska se ei onnistu ilman että Venäjä esiintyisi uhkaavasti he pyrkivät provosoimaan Venäjää.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö linjasi valtiopäivien päättäjäisissä tänää, ettei Venäjä-suhteiden tarkoituksellinen rapauttaminen palvelisi kenenkään etua. Se ei ole Suomen, ei Venäjän, ei EU:n, ei Pohjoismaiden, ei NATO:n eikä Yhdysvaltainkaan etu.

Niinistön lausuma sisältää vihjauksen siitä, että hänen mielestään jotkut rapauttaisivat Venäjä-suhteita tarkoituksellisesti. Tämä on vakava asia. Ei ole vaikea päätellä kenelle presidentti viestinsä suuntaisi ja miksi. Annan täyden tukeni hänen johtamalleen ulkopolitiikalle, kuten olen tähänkin asti tehnyt.

Jari Rauhala

Kuten sanoin, niin olen noteerannut jutun kahdesta suunnasta. Se riittää. Aika näyttää jos jutussa on jotakin enemmän.

En voi ottaa kantaa upseerien puheisiin. En ole puhunt heidän kanssaan.
IS on saanut kirjoituksissaan soutuveneen sukellusveneeksi, 11-ilmatilaloukkausta 400:ksi ja paljon muuta kuin faktaa.

Tästä uutisesta en tiedä mitään muuta kuin mitä kirjoitit. Todellisuus on näyttänyt uutisten kulkevan monen mutkan kautta ja jos se on esimerkiksi Natolle myönteistä, niin IS julkaisee ja jos kielteistä niin ei.

Toimituksen poiminnat