Petri Mäkelä Satunnaisia mielipiteitä ja poliittisia piikkejä

USA-Maidan, tänään Baltimoressa

  • Amerikkalainen unelma?
    Amerikkalainen unelma?

Miksi jakolinja on etninen eikä sosioekonominen?

USA:ssa ottavat yhteen poliisit ja rikolliset. Jos asiaa laajennetaan vähän niin poliisit ja syrjäytyneet tai ainakin heikommassa sosiaalisessa asemassa olevat ihmiset. Sinänsä mellakoinnin syy ei ole olennaista, koska tälläkin kertaa kyseessä on vain olkiukko, jonka avulla kansaa kiihotetaan kadulle. (Vai mitä muuta pitäisi vielä tehdä, jos rikoksesta epäillyt poliisit ovat jo pidätettyinä ja ulkopuolinen liittovaltion syyttäjä tutkii asiaa?)

Rotusorron jäljet näyttävät istuvan syvässä USA:n mustan väestönosan asenteissa, joukkovoimasta on vielä muistoja lähimenneisyydestä ja menestyneemmätkin mustaihoiset (Kieltäydyn käyttämästä idioottimaisia kiertoilmauksia) amerikkalaiset kokevat sympatiaa ”sorrettuja veljiään” kohtaan.

Mellakointi ei kuitenkaan paranna yhdenkään mustan amerikkalaisen oikeusturvaa saati elintasoa. Miksi siis ihmiset riehuvat? Helppo vastaus olisi, koska he elävät köyhyydessä, ilman mahdollisuutta parempaan ja kokevat yhteiskunnan sortavat heitä. Tätä teoriaa vastaan sotii kuitenkin muutama asia.

Mikseivät köyhät ja yhtälailla poliisin hampaissa olevat latinot liity mukaan mellakointiin? Mikseivät käytännössä järjestäytyneen yhteiskunnan ulkorajoilla elävät köyhät valkoiset mellakoi? Onko mustan väestönosan yllyttämisessä ensin mellakointiin, kuten Missourissa ja nyt suoranaiseen aktiiviseen väkivaltaan, jokin laajempi tarkoitus.

Baltimoren tapahtumien taustalla on epäilty olevan useita vaikutusvaltaisia rikollisjengejä. Nämä jengit hyötyisivät voimakkaasti mustan väestönosan ja asuinalueiden marginalisoitumisesta ja poliisin muuttumisesta ihmisten viholliseksi. Jengit saattavat havitella nousua alueidensa herroiksi, hieman samaan tapaan kuin kartellit hallitsevat alueitaan Meksikossa.

Valtio valtiossa on houkutteleva ajatus jokaisella oman elämänsä gangsteripomolle?

 

Vai voisiko tämän väen kadulle ajamisen takana olla jokin poliittinen agenda.

 

http://www.bbc.com/news/world-us-canada-32490250

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Pekka Heliste

Latinot ovatkin valkoisia USA:n rotuluokituksen mukaan

http://fi.wikipedia.org/wiki/Yhdysvaltain_v%C3%A4e...

"Rotu on suurelta osin poliittinen ja sosiaalinen kysymys, ja sen määritelmät ja erilaiset rotuluokittelut eroavat eri maissa. Yhdysvaltain hallinto on määritellyt joukon "rotuja", joita käytetään väestönlaskennassa ja tilastoissa. Nämä rotuluokat ovat sosiaalipoliittisia eivätkä tieteellisiä tai antropologisia käsitteitä. Luokittelussa on sekä etnisyyteen että henkilön alkuperämaahan perustuvia luokkia.[5] Yhdysvaltain väestönlaskennan yhteydessä maassa vakituisesti asuvat arvioivat itse etnisyytensä.

Väestönlaskentavirasto luokittelee ihmiset heidän ilmoitustensa perusteella kuuteen eri rotuun (race): valkoiset (tähän ryhmään kuuluvat ne, joiden alkuperä on Euroopassa, Lähi-idässä tai Pohjois-Afrikassa), afroamerikkalaiset (tummaihoiset), intiaanit ja eskimot, aasialaiset (henkilöt, joiden sukujuuret ovat Itä-Aasiassa, Kaakkois-Aasiaassa tai Etelä-Aasiassa), Tyynenmeren saarten alkuperäisasukkaat ja viimeisenä luokkana ”jokin muu rotu”. Latinoihin (Hispanic) luetaan rotuun katsomatta henkilöt, jotka kuuluvat espanjankieliseen kulttuuriin tai joiden juuret ovat espanjankielisessä kulttuurissa.[6]"

Vuoden 2000 väestönlaskennassa 97,6 prosenttia ilmoitti olevansa vain yhtä rotua. 75,1 % ilmoitti olevansa valkoinen, 12,3 % musta (black) tai afroamerikkalainen, 0,9 % intiaani tai eskimo, 3,6 % aasialainen, 0,1 % Tyynenmeren alkuasukas ja 5,5 prosenttia ilmoitti olevansa ”jotakin muuta rotua”.[6]

Samassa väestönlaskennassa 15,2 prosenttia arvioi sukujuurensa saksalaisiksi (amerikansaksalaiset), 12,9 % afroamerikkalaisiksi, 10,9 % irlantilaisiksi (amerikanirlantilaiset), 8,7 % englantilaisiksi, 7,3 % meksikolaisiksi, 5,6 % italialaisiksi (amerikanitalialaiset), 3,9 % arvioi sukujuurensa ranskalaislähtöisiksi (ranskalaiset, cajunit ja kanadanranskalaiset), 3,6 % arvioi olevansa latinoja (näihin eivät kuulu ne, jotka ilmoittivat erikseen jonkin tietyn latinalaisen Amerikan maan), 3,2 % arvioi sukujuurensa puolalaisiksi, 1,7 % skotlantilaisiksi, 1,6 % alankomaalaisiksi, 1,6 % norjalaisiksi (amerikannorjalaiset) ja 1,5 % skotlantilais-irlantilaisiksi. Intiaaneiksi itsensä määritteli 1,5 %.[7]

Yhdysvaltain väestöstä 14 % oli latinoja vuonna 2005. Mikäli nykyiset kehityssuunnat jatkuvat, vuoteen 2050 mennessä latinojen osuus nousee 29 %:in ja kaikkien valkoisten osuus laskee 47 %:in. Ei-latinoiden valkoisten absoluuttinen määrä nousee, mutta heidän osuutensa laskee. Maahanmuuttajien osuus koko väestöstä nousee 12 %:sta 19 %:in.[8]

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Normaalissa puhekielessä Latinot ja eurooppalaisperäiset valkoihoiset erotellaan. Tuon tilastointitavan ainoa tarkoitus oli peitellä latinoväestön räjähdysmaista kasvua.

Etninen jakolinja espanjaa puhuvan latinoväestön ja valkoihoisen väestön välillä on samaa luokkaa kuin mustienkin osalta.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Se on sitä luokkaa, koska se on päätetty niin. Etniset jakolinjat ovat angloamerikassa aika käsittämättömiä. Käsittämättömämpää on se, että ne kyseenalaistamatta omitaan muuhun maailmaan kaukaasialaisineen kaikkineen.

Latinot ovat itsessään erittäin suuren sisäisen diversiteetin etnisyys, joka pitää sisällään kaikenvärisiä ja taustaisia ihmisiä. Sen sijaan valko- tai mustaihoisuus taas on ihan selkeä ulkoinen kriteeri.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #4

Parempi termi etnisen jakolinjan sijaan voisi olla kulttuurinen jakolinja, vaikka mustat ja valkoiset jakavat samaa kulttuuriperintöä, niin nykyinen kulttuuri on aika erilaista alemmissa yhteiskuntaluokissa.

Mutta onko mahdollista että alemmat sosiaaliluokat löytäisivät yhteisen sävelen sinänsä paljon yhtenäisempää "yläluokkaa" vastaan?

Pekka Heliste

Virallisissa rekistereissä latino-alkuperä ei näy, joten poliisiväkivallan kohdentuminen ei ole yhtä systemaattista kuin mustiin tapahtuu

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Yhdysvalloissa poliisi surmaa noin 3 henkilöä joka päivä. Läpi vuoden. Vuodesta toiseen.

http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/19189...

Eiliseen eli 27.4.2015 mennessä vuoden alusta laskien on päästy lukuun 380. Eli kun on vietetty vuotta 117 päivää kuolleiden luku on jo 380.

Eli 2015 mennään jo yli kolmen kuolleen/päivä -tahtia.

Killed by Police –sivusto kertoo karskia tarinaa. http://killedbypolice.net/

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Toisaalta montako poliisia surmataan samassa ajassa ja kuinka moni noista tapauksista on ns. turhia?

Käyttäjän HannuRissanen kuva
Hannu Rissanen

Paljonko poliisi surmaa ihmisiä Euroopassa ja Venäjällä? Olisi hyvä tietää, että saisi verrattua.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

126 virantoimituksessa olevaa poiisia surmattiin Yhdysvalloissa vuonna 2014. Vuoteen 2013 lisäystä oli 24%.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

50 poliisia surmattiin tuliaseilla, kasvua vuoteen 2013 noin 56%.

Pekka Heliste

Poliisin väkivaltaan vastataan väkivallalla

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

P.M:"Vai voisiko tämän väen kadulle ajamisen takana olla jokin poliittinen agenda."

Itse pitäisin erittäin todennäköisenä että jollain tavalla linkittyy PS-puolueeseen, tahi ainakin sen radikaaliin hommafoorumi/Sisu-siipeen.

Toinen mahdollisuus toki että kyllästytty Michael T. Slagerin tapaisiin poliiseihin, jotka raukkamaisesti ampuvat kahdeksan kertaa selkään pakenevaa tummaihoista miestä. Toivotaan että tuo kuolemanrangaistus tulee käyttöön tässä tapauksessa.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Eiköhän oikeus hoida murhaajat, univormulla tai ilman.

Toimituksen poiminnat