Euroopan ruutitynnyri kytee taas, taisteluja Balkanilla

Viimepäivinä Bosnia-Hertsegovinasta on kuulunut tietoja tunnelman kiristymisestä, kun muslimitaustainen terroristi ampui poliisin ja haavoitti kahta. Toistaiseksi tästä on seurannut ainoastaan ratsioiden aalto paramilitanttien muslimien koteihin.

Huomattavasti vakavampi tilanne on kuitenkin käynnissä Makedoniassa, jonne on tuoreimpien uutisten mukaan tunkeutunut yli 70 taistelijan joukko, joka käy kiivasta taistelua Makedonian poliisia ja armeijaa vastaan Kumanovon kaupungissa. Tiedot alueelta ovat erittäin hajanaisia, mutta hyökkääjien on todettu olevan Kosovon albaaneja ja heidän kohteenaan ”aluehallinnon” rakennus. Taisteluissa on haavoittunut ainakin 20 poliisia (tai muuta viranomaista).

Toisten raporttien mukaan kyseinen joukko olisi ”gun for hire” tyyppisiä rikollisia, joiden toimeksiantona olisi aiheuttaa kaaosta ja konfliktia Makedonian sisäisesti. Se kenen palveluksessa nämä joukot ovat, ei ole tiedossa.

Kuka hyötyisi Makedonian suistamisesta takaisin siihen väkivallan kierteeseen, joka oli johtaa täysimittaiseen sisällissotaan vuonna 2001? Olipa operaation takana kuka tahansa, ajoitus on erinomainen. Kansainvälisen yhteisön kiinnostus (ja joukot) ovat sidottuina Isis:n ja Ukrainan tilanteen takia. On epätodennäköistä, että USA tai Nato käyttäisivät tällä hetkellä samanlaisia voimatoimia Balkanilla kuin 1999.

2015 näyttää jatkavan edellisen vuoden linjaa, jossa uusia kriisipesäkkeitä nousee jatkuvasti pinnalle.

 

http://macedoniaonline.eu/content/view/27366/45/

http://www.independent.mk/articles/17283/Kumanovo+Shooting+At+least++Policemen+Injured%2C+Unofficial+Sources

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu