Petri Mäkelä Satunnaisia mielipiteitä ja poliittisia piikkejä

Mikä pysäytti Boko Haramin ja ISIS:n etenemisen?

  • Mukana menossa on myös entisiä Rhodesian armeijan edustajia
    Mukana menossa on myös entisiä Rhodesian armeijan edustajia
  • Etelä-Afrikkalaisia erikoisjoukkoja edellisessä afrikkalaisessa puskasodassa
    Etelä-Afrikkalaisia erikoisjoukkoja edellisessä afrikkalaisessa puskasodassa

Vastaus, joka voi tulla joillekkin yllätyksenä, on etelä-afrikkalaiset.

ISIS:n ja Boko Haramin etenemisen pysäyttämisestä löytyy mielenkiintoinen yhdistävä tekijä. Boko-haramin viimeaikainen tappiokierre alkoi, kun Nigerian hallitus palkkasi avukseen entisistä Etelä-Afrikan asevoimien sotilaista koostuvan STTEP international yhtiön. Irakissa puolestaan ISIS:n hyökkäyskärki kohti Bagdadia pysähtyi erään öljynjalostamon etelä-afrikkalaisiin turvamiehiin, jotka vastoin ohjeita päättivät pitää asemansa.

Nigerian tilanteesta on viimein kirjoitettu erinomainen yhteenveto The Telegraph lehdessä, vaikka heidän osallisuudestaan Nigerian armeijan kouluttamiseen ja johtamiseen on huhuttu jo muutaman kuukauden ajan. Kyseistä yhtiötä johtaa Etelä-Afrikan asevoimien komentaja Eben Barlow, jonka historia apartheidin jälkeisinä aikoina on erittäin värikäs. Hän oli muun muassa perustamassa tunnettua Executive Outcomes yhtiötä, joka avusti useita Afrikan maita taistelussa kapinallisliikkeitä vastaan. Yhtiö tuli sittemmin pahamaineisemmaksi sen toisen perustajan Simon Mannin organisoitua vallankaappausyrityksen Päiväntasaajan Guineaan.

Etelä-Afrikan ja Rhodesian (nyk. Zimbabwe) pääosin valkoisista koostuneet asevoimat kehittivät 1960–1990 luvuilla erittäin tehokkaita ja järjestelmällisiä taktiikoita afrikkalaisessa maastossa toimivien sissiliikkeiden vastaiseen taisteluun. Nyt nämä samat opit, yhdistettynä yhtiön omaan ilmatukeen ja moderniin tekniikkaan ovat saaneet erään aikamme julmimmista terroristijärjestöistä pakosalle.

Miksi etelä-afrikkalaiset onnistuvat siinä, missä muut afrikkalaiset eivät? Syynä on järjestelmällinen toiminta, nopean liikkuvuuden yhdistäminen perinteisiin erä ja jäljitystaitoihin ja tarvittaessa raju voimankäyttö tunnistettujen kohteiden tuhoamiseen. Näiden lisäksi kokeneilla joukoilla on kyky toimia kovassa paineessa ja säilyttää toimintakykynsä myös lukumääräisesti ylivoimaisen vihollisen edessä.

Jos etelä-afrikkalaisia palkkasotilaita verrataan länsimaisiin sotilasneuvonantajiin, ei koulutustasossa ole suurtakaan eroa ja yksityiset toimijat pystyvät osallistumaan vapaammin taistelutoimintaan.

Olisiko Nigerian tapahtumista opittavaa myös ISIS:n tuhoamisessa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Lisälinkkinä taustatarinaa STTEP Internationalin omistajan edellisesta yhtiöstä: http://en.wikipedia.org/wiki/Executive_Outcomes

Käyttäjän jesper kuva
Tero Ruokamo

Huolestuttavaa, jos parhaimmat sotilaat ovat niiden käytössä, joka maksaa isoimmat liksat. Jos joukoilla on pitkä palkkasotimisen perinne, niin kenelle tai mille arvoille joukot ovat silloin uskollisia? ISISin vastaisessa taistelussa kannattaisi kyllä mieluummin tukea esimerkiksi kurdijoukkoja.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Länsimainen palkkasoturi taistelee rahan lisäksi yleensä myös hengissäpysymisestä ja tälläisella taustalla olevien ihmisten elinikä ISIS:n käsissä on lyhyt.

En usko yhdenkään palkkasoturiksi (tai PMC:ksi) itseään kutsuvan hyppäävän ISIS:n kelkkaan, sieltä ei ole muuta ulospääsytietä kuin matala hauta.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Lisäksi eiväthän tälläiset palkkasoturijoukot pärjää avoimessa taistelussa Länsimaiden armeijoille, mutta ne pystyvät toimimaan vapaammin, kuin poliittisen eurooppalais tyylisen koneiston läpi käskynsä saavat neuvonantajat.

Laatuero esim. Nigerian armeijaan on toki merkittävä.

Jos mietitään ISIS:n tuhoamista, niin ratkaisu voisi olla näiden oppien soveltaminen YK:n mandaatin alla toimiville valtiollisille erikoisjoukoille.

Pekka Heliste

Ilmeiseti on suosteltavaa, että kaikki Suomen valkoiset nuoret lähtevät taistelemaan valkoiseen palkkasotilasarmeijaan ?

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Se on vain sinun mielipiteesi, en välttämättä itse ole ihan tuota mieltä.

Pekka Heliste

Itse asiassa Irak eikä Nigeria rahoita ja ohjaa toimintaa vaan öljy-yhtiöt

ISIS ja Boko Haram saivat heilua vapaasti niin kauan kunnes heidän toimintansa alkoi uhata öljy-yhtiöiden toimintaa

ISIS ja Boko Haram saivat teurastaa vapaasti kunhan vain ei vaaranneta öly-yhtiöiden asemaa

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Öljy-yhtiöt rahoittavat molempia hallituksia ja ihmettelisin kovasti, jos ne eivät yrittäisi neuvoa varsinkin Nigerian hallitusta. Joukot ovat kuitenkin hallituksen alaisuudessa, eivät öljy-yhtiöiden, joilla on kyllä omiakin joukkoja.

Pekka Heliste

Nuo hallitukset ovat vallassa vain niin kauan kuin öljy-yhtiö sea sallii.

Eivätkä nuo hallitukset ole yhtään sen parempia kuin ISIS tai Boko Haram, niiden asioista vaan vaietaan, sillä esim Shell tukkii tehokkaasti epämieluisa tiedonvälityksen.

Suurin osa maailman tiedonvälitystä ei ole enää riippumatonta vaan murdochien ja muiden pääomapiirien hallussa

Ja persut haluavat lopettaa Suomestakin kaiken muun paitsi Murdochin ja uskovaisten kanavan

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #12

Niin Nigerian hallitus siis suorittaa kansanmurhaa ja järjestelmällisesti sieppaa nuoria naisia raiskattaviksi?

Maassa on paljon ongelmia, mutta yhdenkään Nigerialaisen tilanne ei parane, jos ääri-islamistit pääsevät valtaan. Siinä tilanteessa maan korjaaminen on paljon isompi savotta, kuin nykyisen hallinon vääntäminen demokraattiseksi. Siihen voi painostaa mm. samojen öljy-yhtiöiden kautta, jos Länsimaiden hallituksen niin vain haluaisivat tehdä.

Ihmeellinen pakko sinulla on kyllä sotkea persut jokaiseen asiaan. Eiköhän kaikkien etu ole monikanavainen tiedonvälitys..

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #13

Tuota monikanavaisuttahan ollan purkamassa persujen toimesta ja ainoat sallitut ohjelmat ovat uskovaisten kanava, kokkiohjelmat ja tosi-tv-jutut.

Nigerian armeija tappaa ja raiskaa aivan samalla tavalla kuin NBoko Haram, mutta sitä ei tv:ssä näytetä, koska sensuuri estää

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #14

Molempiin kohtiin voisit kaivaa jonkin lähteen. Muuten tuo on pelkkää mustamaalausta.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #17

Joskus vuosi sitten oli keskustelu Nigeriasta ja väkivallasta siellä. Löysin silloin useitakin artikkeleita Nigeria valtion harjoittamasta väkivallasta. Läppärin hajosi viime syksynä ja linkit jäivät sinne,en nyt ehdi kaivamaan uusia.

Persut ovat olleet Ylen kimpussa kaiken aikaa,joten ei tarvitse olla kovin suuri avaaja,että asiaohjelmat pyritään karsimaan.

Kaupallisista kanaviltahan ne ovat jo hävinneet ja Suomen uutisia pitää taas katsoa Ruotsin tvstä

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #21

Kyllä ylessä karsittavaa on,mutta nimenomaan viihteessä. Asiaohjelmien tasoa pitäisi nostaa ja hiukan karsia kaikkien pahimpia ideologisia ristiretkeilijöitä.

Pekka Heliste

https://www.amnesty.fi/tuore-raportti-paljastaa-ni...

"Tuore raportti paljastaa Nigerian kidutuskammiot
Nigerian poliisi ja armeija kiduttavat toistuvasti naisia, lapsia ja miehiä. Nuorimmat kidutuksen uhrit ovat 12-vuotiaita. Yleisiä kidutusmenetelmiä ovat esimerkiksi hakkaaminen, ampuminen ja raiskaus, selviää ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin tuoreesta raportista."

"Amnesty Internationalin raportti Welcome to hell fire: Torture and other ill-treatment in Nigeria paljastaa, kuinka Nigeriassa vangitaan ihmisiä usein laajoissa operaatioissa ja kidutetaan rangaistukseksi, rahan kiristämiseksi tai ”tunnustuksen” saamiseksi. Tunnustuksia hankitaan kiduttamalla etenkin silloin kun oikeusjuttu tahdotaan ratkaista mahdollisimman nopeasti.

Kidutus on rutiinia turvallisuusviranomaisten toiminnassa ympäri Nigeriaa.

”Järkyttäviä kidutuksen keinoja ei käytetä ainoastaan ääriryhmä Boko Haramin jäseniksi epäiltyihin, vaan tavallisiin naisiin, lapsiin ja miehiin. Kidutus on rutiinia turvallisuusviranomaisten toiminnassa ympäri Nigeriaa siitä huolimatta, että Nigerian perustuslaki kieltää kidutuksen”, sanoo Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Tiina Valonen.

Amnesty on kerännyt raporttiin satoja todistajanlausuntoja ja todistusaineistoa kymmenen vuoden ajalta. Raportista selviää, miten järjestelmällisesti Nigerian poliisi ja armeija syyllistyvät kidutukseen. Suurimmalta osalta pidätetyistä evätään myös kontaktit ulkopuoliseen maailmaan. He eivät saa olla yhteydessä lakimiehiinsä, omaisiinsa tai tuomariin."

"Kidutuksesta vastaava virkailija

Kidutuksesta on tullut niin olennainen osa Nigerian poliisin toimintaa, että monilla poliisiasemilla on epävirallinen virkailija, joka on vastuussa kidutuksesta. Poliisilla on käytössään hälyttävä kirjo erilaisia kidutusmenetelmiä, kuten kynsien tai hampaiden repiminen irti, kuristaminen, sähkösokit ja seksuaalinen väkivalta.

Nigerian armeija syyllistyy samanlaisiin ihmisoikeusloukkauksiin etsiessään Boko Haramin jäseniä.

Myös lapsia kidutetaan

Sotilaat pidättivät 15-vuotiaan Mahmoodin yhdessä 50 muun ihmisen kanssa. Suurin osa pidätetyistä oli 13-19-vuotiaita poikia. Mahmood kertoi Amnestylle, että armeija piti häntä vankeudessa kolmen viikon ajan. Tänä aikana sotilaat löivät häntä toistuvasti aseiden kahvoilla, pampuilla ja viidakkoveitsillä. Mahmoodin päälle kaadettiin kuumaa sulanutta muovia, hänet laitettiin kierimään ja kävelemään rikkinäisten pullojen päällä ja hänet pakotettiin katsomaan, kun muita vangittuja teloitettiin laittomasti.

Sotilaat pidättivät ja hakkasivat myös 12-vuotiaan pojan Yoben osavaltiossa. Sotilaat kaatoivat hänen päälleen alkoholia, pakottivat häntä siivoamaan oksennusta paljailla käsillään ja talloivat häntä."

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Paska maa, mutta entäs sitten? Pitäisikö jättää Boko Haram rauhaan?

Pekka Heliste

On aivan sama kiduttaako , raiskaako tai tappaako sinut Nigerialinen sotilas, eteläafrikkalainen sotilas vai Boko Haramin sissi ?

Vai onko joku parempi juttua ?

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #38

Nigerian valtio voidaan korjats, islamilainen kalifaatti ei. Joskus on pakko hoitaa yksi ongelma kerrallaan.

Toimituksen poiminnat