Petri Mäkelä Satunnaisia mielipiteitä ja poliittisia piikkejä

Venäläiset erikoisjoukot sotivat Ukrainassa

  • GRU:n erikoisjoukkojen tunnus
    GRU:n erikoisjoukkojen tunnus

Ukrainan asevoimien vapaaehtoispataljoonan joukot vangitsivat sunnuntaina kaksi venäläistaistelijaa yhteenoton aikana. Molemmat venäläiset olivat haavoittuneet yhteenoton aikana. Samassa tilanteessa myös joko Venäjän tai sen tukemien separatistien joukot olivat yrittäneet tappaa vangiksi jääneitä tovereitaan.

 

Ilmeisesti tästä vangittujen vaientamisyrityksestä johtuen, ainakin toinen vangituista venäläissotilaista on puhunut avoimesti ja kertonut kuuluvansa Toljattin kaupunkiin sijoitetun Venäjän sotilastiedustelun eli GRU:n yksikön mukana. Osasto toimii osana 5-6 muun GRU:n ryhmän muodostamaa joukkoa, joka sekä tukee Separatistien toimintaa, että suorittaa erikoisoperaatioita Ukrainan asevoimia vastaan.

 

Venäjän viranomaiset ovat kiirehtineet kiistämään näitä tietoja ja heidän mukaansa vangiksi jääneet taistelijat ovat juuri eronneet Venäjän asevoimien palveluksesta ja toimivat Ukrainassa vapaaehtoisina. Kyseisillä joukoilla on kuitenkin ollut runsaasti ainoastaan Venäjän erikoisjoukoilla käytössä olevia aseita ja varusteita, mukaan lukien sellaisia aseita, joita ei ole Ukrainassa. Lisäksi kyseisten sotilaiden henkilötiedot ja palveluspaikat on tarkastettu muista lähteistä ja kyseinen sotilas kuuluu kertomaansa yksikköön.

 

Venäjän valtio rikkoo törkeästi Minskin tulitaukosopimusta. Separatistien aseistamisen (sotilaiden määräämisen ”lomalle” separatistijoukkoihin) lisäksi, suoraan sen komennossa olevat erikoisjoukot rikkovat tulitaukoa sotatoimilla Ukrainan asevoimia vastaan.

 

Joko aika olisi kypsä, että voidaan lopettaa separatistijoukoista puhuminen ja suomalaisessakin keskustelussa todetaan Venäjän käyvän sotaa Ukrainassa täysin Minskin sopimuksesta piittaamatta?

 

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/ukraine/11611518/Russian-officers-fighting-in-eastern-Ukraine-captured-by-Kiev-forces.html

http://uatoday.tv/politics/captured-russian-soldiers-give-exclusive-account-428002.html

http://www.reuters.com/article/2015/05/18/us-ukraine-crisis-military-klimkin-idUSKBN0O31KH20150518

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Foreign Policy-lehdessä lisätietoa ja englanniksi tekstitetty video kersantti Aleksandrovin kuulustelusta:

http://foreignpolicy.com/2015/05/18/captured-russi...

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Kuinkahan pitkään Venäjä aikoo yrittää jatkaa epätoivoisen kieltämispolitiikan käyttöä?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Pidätettyjen yksiköstä (3. prikaati) on jo kiireen vilkkaa siirretty miehiä Luhanskin alueelta Ukrainasta takaisin Venäjän puolelle Rostoviin, kertoo Ukrainan armeijan pääesikunta. Näin kai jälkiä pyritään hävittämään.

http://grani.ru/Politics/Russia/m.241054.html

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #5

Toinen tie ulos olisi se keväthyökkäys, jolloin sumuverhoista voisi luopua?

Pekka Iiskonmaki

#6
Ukrainan sato ei ole vielä kypsynyt Venäjän armeijan muonittamiseen.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Meinasit ettei riitä sipuli ja kaali ilman ryöstelyä?

Pekka Iiskonmaki

#8
Logistiikka on aina ollut Venäjän ongelma.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #13
Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Vangittujen venäläisten ympärillä pyörii Kiovassa täysi härdelli. Sairaalassa ovat käyneet ETYJin, EU:n ja Amnesty Internationalin edustajat.

http://www.unian.net/war/1079640-smi-k-rossiyskim-...

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Toivottavasti eivät näe enää päivänvaloa, vaikka kertovatkin avoimesti asioita, on tuollainen itsenäiseen valtioon hyökkääminen sellainen teko, että siitä pitäisi elinkautinen napsahtaa aina.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Luhanskin kansantasavallan pomomies Igor Plotnitski on tietävinään, että herrat palautetaan pian Luhanskiin osana vankienvaihtosopimusta.

http://zn.ua/UKRAINE/plotnickiy-utverzhdaet-chto-z...

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #11

Veikkaampa ettei näiden sotilaiden luovutuksesta edes suostuta neuvottelemaan Luhanskin roistojen kanssa, vaan jos neuvotteluja aloitetaan yrittävät Ukrainalaiset saada Venäjälle kaapattuja kansalaisiaan takaisin.

Oma mielipide on, että tälläinen porukka pitää pistää kylmäksi tavattaessa, lain suoja ei kuulu tunnuksettomille taistelijoille vieraassa maassa...

Toimituksen poiminnat