Petri Mäkelä Satunnaisia mielipiteitä ja poliittisia piikkejä

"Persut leikkaavat köyhiltä", mutta mikä olisikaan vaihtoehto?

Puolet suomenkielisestä internetistä on täyttynyt valituksella uuden hallituksen leikkauksista ja niiden kohdistumisesta köyhiin, sairaisiin, vanhuksiin ja kaikkiin muihin intressiryhmiin. Leikkaaminen on ikävää ja joidenkin yksilöiden kohdalla vaikutukset ovat dramaattisia. Toisaalta velanoton ja veronkorotusten tie alkaa olla kuljettu loppuun. Jotain täytyy tehdä. Tämänkin tosiasian myöntää valtaosa suomalaisista.

 

Mikä olisi vaihtoehto leikkauksille koko Suomen näkökulmasta? Oikeastaan ainoa tapa olisi parantaa Suomen kilpailukykyä vientimarkkinoilla ja tähän puolestaan leikkausten, eli suoraan sanottuna sisäisen devalvaation, sijaan toinen keino olisi oma ja kelluva valuutta. Eroamalla Eurosta ostovoiman menetys jakautuisi tasaisemmin ja kaikkein köyhimmän kärsisivät selvästi vähemmän. Tämä vaihtoehto on kuitenkin viimeisten eduskuntavaalien tulos huomioiden mahdotonta, koska PS ei yksin voi muodostaa hallitusta ja muut puolueet haluavat pysyä Eurossa.

 

Eikö Perussuomalaisten olisi ollut parempi pysyä pois tällaisesta hallituksesta?

Vaihtoehto nyt hallitsevalle perussinimulta-hallitukselle olisi ollut pienpuolueiden ottaminen Kokoomuksen ja Keskustan tueksi. Tällaisen hallituksen leikkauspolitiikka olisi ollut vielä rajumpaa kuin nykyisen. Lisäksi Vihreiden ja RKP halut niin maailmanparantamiseen, viherpesuun kuin kielellisten erivapauksien vaalimiseen olisivat tarkoittaneet entistä rajumpaa säästökuuria Suomen köyhille.

 

Perussuomalaisten osallistuminen nykyiseen hallitukseen on siis Suomen köyhimmille kansanosille paras vaihtoehto, joka tässä aikaisempien hallitusten ja eurojäsenyyden aiheuttamassa katastrofissa oli mahdollista.

 

Suomi on saatava nousuun tai kurjistuminen jatkuu vääjäämättömänä. Kipeätä se tekee, mutta parempaakaan ei ole tarjota.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (139 kommenttia)

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Joko leikataan jolloin työttömät ja köyhät kärsii, tai nostetaan veroja yli kipurajan jolloin matala- ja keskipalkkaiset kärsii, työllisyys kärsii ja veronmaksajien määrien putoamisen jälkeen työttömät ja köyhät kärsii.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Hyvätuloiset palkansaajat maksavat jo järjetöntä veroprosenttia ja pienyritysten verotuskin on tapissa. Isot firmat ja oikeasti rikkaat taas siirtävät rahansa muualle, jos niiden verotusta ruuvataan reippaasti ylös.

Toivottavasti digitalisaatio ja uudet vientialat korjaavat asioita vähän pidemmällä tähtäimellä niin, että kaikista leikkauksista ei tarvitse tehdä pysyviä. Mutta sekin vaatii kovaa työtä ja yrittämistä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Filosofinen kiista siitä, mikä olisi "järjetön" veroprosentti, lienee hedelmätöntä. Matemaattinen tosiasia on, että hyvätuloisten veroprosentti on pieni verrattuna 25 vuoden takaiseen ja erittäin pieni verrattuna 50 vuoden takaiseen.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #7

järvinen & järvinen verotuksen synkkä historia kertoo hyvätuloisen maksavan tuloistaan n 75% veroja. Keskituloinen pääsee 50%.

Veroprosenttia ei kannata pelkästään tujottaa. 25v sitten työntekijä ei maksanut tilistään eläkemaksua, työttömyysvakuutusmaksu. Eläkevakuutusmaksu on nykyisin jo koko palkkasummasta 25%.

Lamavuosina suomen veroaste nousi 46%. Nyt ollaan samoissa lukemissa. Joten verot kyllä maksetaan. Ei tässä enää mitään järkeä ole ja silti velkaa otetaan tänä vuonna yli 16 miljardia.

Velanhoitoon menee puolustusbudjetin verran. Ei näinkään jatkaa voi.

Atte Peltomäki Vastaus kommenttiin #7

Piirun vajaa puolet tuloista menee tällähaavaa veroina ja muina maksuina. Tiedä häntä, onko tämä sitten miten järjetöntä.

Atte Peltomäki Vastaus kommenttiin #93

Ja tosiaan, ulkomaille muutto on kyllä pidemmällä tähtäimellä hyvin todennäköistä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #93

Höpöhöpö. Lakepa uudestaan.

Kokonaisveroprosenttia ei löydy veroehdotuksesta/todistuksesta, se täytyy laskea itse. Jos se on sinulla "piirun verran vajaa puolet", ovat kokonaistulosi miljoonan euron luokkaa tai yli vuodessa.

Eikö riitä?

Anna-Leena Nieminen Vastaus kommenttiin #93

Ei puolet vaan reippaasti yli puolet eli kokonaisveroaste on n. 70%

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1uOdOPaBbi2...

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #104

Sotket verotuksen ja veroasteen. En ylläty. Kiinnostaisi vain tietää, johtuuko sotkeminen tiedon puutteesta vai onko se tahallista.

Pekka Heliste

Enpä tiedä, ylimmissäkin tuloluokissa makstaan vain n 35 % veroa ja wahlroosluokan todellinen veroaste on 10 % luokkaa

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #10

Milläs otat lisää? Toki pääomakikkailut esim. Lääkäreiden ja lakimiesten osalta pitäisi laittaa kuriin. Mutta suomalaiselle lääkärille löytyy kysyntää parempien palkkojen maistakin... Ja lääkäripulakin meillä on.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #14

Lääkäreitä on tännekin tulossa esim virolaisia on jo tuhansia ja idästä tulee kun vain pyytää

Pahinta on, että muualta löytyy duunarillekin tai työttömälle

Jos sosiaaliturvaa , työehtoja etec heikennetään niin kansaliset äänestävät jaloillaan.

Minullakin on kaksi poikaa valmistumassa yliopistossta ja olen kehottanut heitä hakeutumaan ulkomaille.Saksan suurte ikäluokat ovat eläköitymässä ja kumpikin puhuu saksaa kuin kotikieltä

http://yle.fi/uutiset/hyvasti_suomi_ulkomaille_muu...

Ja tilallehan peraut voivat aina ottaa muslimeja ?

Jarmo Timonen Vastaus kommenttiin #14

Ei tarvi laittaa kuin 1% lisää veroa kaikkiin ansiotuloihin ja pääomatuloihin, niin kertyy 4 vuodessa 5,12 miljardia euroa. Laskin tuon tilastokeskuksen ilmoittamasta vuoden 2013 kaikista perityistä verotettavista tuloista (128,3miljardia euroa), jossa on siis mukana niin ansiotulot että pääomatulot.

Toinen vaihtoehto olisi, että pääomatulot otettaisiin mukaan progressiiviseen verotukseen, jolloin verotusta voitaisiin jopa loiventaa kautta linjan, jos verrataan nykyiseen ansiotulojen progression jyrkkyyteen. Samalla jäisi historiaan tuo lääkäreiden ja lakimiesten kikkailu pääomatuloilla.

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen Vastaus kommenttiin #81

"Ei tarvi laittaa kuin 1% lisää veroa kaikkiin ansiotuloihin ja pääomatuloihin, niin kertyy 4 vuodessa 5,12 miljardia euroa."

Noinhan se periaatteessa menee, mutta kai siinä verotuksessakin joskus tulee pää vetävän käteen. Jos julkinen sektori kuluttaa enemmän kuin tienaa, niin nostetaan aina verotusta kaikilta...ja sama sitten uudestaan muutaman vuoden välein...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Köyhän euro on sentti ja siitä alvi + kymmenisen prosenttia on vähintään yhtä järjetöntä kuin 50% verotus niiltä joiden tulo on satakertainen. Laske euroissa mitä jää käteen; niillähän elintarpeet maksetaan, ei prosenteilla.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #44

Ja kaikille pitäisi jäädä saman verran vai? Ei Persujen ohjelmaan tainnut kommunismi kuulua.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #48

Perustarpeet olisi varaa tyydyttä kaikilta. Nyt köyhät joutuvat tinkimään välttämättömastäkin.
En minä ole sanonut,että kaikkien pitäisi saada saman verran, mutta satakertaiset tuloerot eivät ole kohtuullisia ja oikeudenmukaisia.
Kommunismin periaatekaan ei ole tasajako.
Minusta arkkipiispa Mäkisen kommentti oli erittäin osuva.

Anna-Leena Nieminen Vastaus kommenttiin #61

Ei todellakaan ole vaan kommunismin periaate on se, että valtaeliitti voi paksusti kuten esimerkiksi parhaillaan Kuubassa jossa sen johtaja on multimiljonääri ja tavalliset kansalaiset hänen orjinaan...

    "CASTRO THE MULTIMILLIONAIRE Forbes magazine estimated Castro's fortune in at least 900 million dollars.
    Many of those who are familiar with the dictator's business believe that Forbes is being too conservative. The Cuban dictator runs Cuba as if it was his own farm and the 11 million poor Cubans as his slaves. Castro's businesses include the Convention Palace (Palacio de Convenciones);CIMEX; MEDICUBA; resort hotels and much more."

http://www.therealcuba.com/?page_id=74

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #105

Millä logiikalla nuo valtion laitokset ovat Castron omaisuutta? Kenen Castron? Raoulin, Fidelin vai jonkun muun?

Anna-Leena Nieminen Vastaus kommenttiin #108
Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #109

Miten kommunismi liittyy klaanijärjestelmään?

Millämekanismilla kommunistinen yhteisomistus tekee yhteisomistuksesta yksityisomistusta?

Anna-Leena Nieminen Vastaus kommenttiin #111

Särkyikö utopiasi vai miksi kyselet koko ajan. Lue koko sivusto. On paljon mielenkiintoista(järkyttävää) tietoa. Esim. julkisista palveluista.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #112

Oliko vastaaminen liian vaikeaa?

Kyse oli omistamisesta ja omaisuudesta. Miten siihen liittyy mikään muu?

Anna-Leena Nieminen Vastaus kommenttiin #114

Onko sinulle lukeminen vaikeaa tai tosiasioiden tunnustaminen?

Castrolla on myös Englannissa pankki, joka on täysin hänen määräysvallassaan....

"Manuel de Beunza, a defector who used to to handle the finances for the Ministry of the Interior when he was a top officer in Cuba's intelligence services, told El Nuevo Herald on Sunday that Castro has a bank in the UK that is completely controlled by him. The bank is Havin Bank LTD and used to be known as Havana International Bank LTD."

http://www.therealcuba.com/?page_id=74

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #116

Ja jokainen valtionpäämies siis omistaa valtion, jonka päämies on? Sauli Niinistö omistaan Suomen?

Vai onko niin, että tuo "määräysvalta" koskee kaikkia autoritaarisia hallintoja? Mullahit omistavat Iranin, Kommunistinen puolue omistaa koko Kiinan jne.?

Vai onko niin, että se, jolla on määräysvalta, omistaa? Omistaako BW siis koko Nordean?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #118

"Vai onko niin, että se, jolla on määräysvalta, omistaa?"
Päinvastoin: omistajalla on enemmän tai vähemmän valtaa.

Anna-Leena Nieminen Vastaus kommenttiin #119

Tosiaankin, "omistajalla on enemmän tai vähemmän valtaa"...

    "Kiinteistovero on siita ikava etta olet oikeasti maaorja. Jos jatat yhdenkin maksun maksamatta, siitakin huolimatta etta olet maksanut kiinteistosi ja talosi aikapaivia sitten, huomaat pian kuka OIKEASTI kiinteistosi omistaa....VALTIO (tai kaupunki).
    Eli kiinteistovero takaa sen etta oikeasti mitaan yksityista omaisuudensuojaa ei ole. Et OIKEASTI omista yhtaan mitaan. Olet vain valtion velkaorja."

http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/th...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #128

Parasta olisi lopetta raha, ei tarttisi verojakaan maksa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

World Economic Forum, Europe’s top 10 most competitive economies :

"1. Finland ranks 1st in this edition of the Europe 2020 Competitiveness Index, supported by its stronger performance in laying the foundations for smart growth since the 2012 edition. This is driven by a large focus on education and training (1st in this pillar), which has provided the workforce with the skills needed to adapt rapidly to a changing environment, and has laid the groundwork for high levels of technological adoption and innovation. Finland remains one of the innovation powerhouses in Europe, ranking 1st in the innovative Europe pillar, and a global leader in moving towards a digital economy (1st).

Finland’s enterprise environment (2nd) fosters business creation, supported by readily available finance for business investment. Finland also receives a strong assessment in the inclusive growth component (2nd); it has a well-functioning labour market and relatively strong labour market participation, as well as strong social inclusion (1st) based on low inequality in the country, providing social services and the opportunity for its citizens to improve their economic status independent of their socio-economic background (1st in social mobility). Finland’s strong showing on the sustainability component (2nd) demonstrates that its economic prowess does not come at the expense of environmentally sustainable practices and outcomes."

Jaa, että koska Suomi on WEF:n arvion mukaan jo nyt Euroopan kilpailukykyisin valtio, niin sen vuoksi eläkelöisten toimeentulosta pitää vielä leikata, päivähoito-oikeutta supistaa, peruskoulujen ryhmäkokoja kasvattaa, palkansaajien vuosityötunteja lisätä jne...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Keskustelin hiljattain erään jenkin kanssa. Hän tunsi hyvin Suomen ja varsinkin paperiteollisuuden täällä.

Kun olimme asiamme käyneet läpi, hän ikään kuin viimeiseksi kysymyksekseen kysyi, että mitenkä mikään maa voi pysyä pystyssä sillä tavalla kuin Suomi, jossa pääosa duunareiden ajasta menee seuraavia lomia odotellessa ja sitten niillä lomilla ollessa. Hänen omistamallaan tehtaalla Alabamassa ei kesälomia ollut lainkaan.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Että Alabaman mallillako? Ja pistäväthän itäiset valtakunnat vieläkin paremmaksi. Ei ole ruoka- ja kusitaukojakaan. Muutaman tunnin unet vetäistään työpaikalla. Olisiko tämä malli Alabamaakin tehokkaampi?

Luottakaamme kuitenkin Soiniin. Vähäosaisilta ei leikata.

Janne Hilden

Onneksi emme ole Amerikka. Ainakaan vielä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Suuri osa duunareista ovat pakkolomalla ilman lomaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Persut leikkaavat köyhiltä", mutta mikä olisikaan vaihtoehto?"

Leikata agressiivista verosuunnittelua tekeviltä ja massiivisista yritystuista.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Ei sellaisilta voi leikata joille ei anneta.

Yritystuet pitäisi kyllä käydä läpi, niiltä osin kun eivät paranna työllisyyttä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Leikkaamisen sijaan voi lisätä tuloja.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Totta kai sellaisilta voi ottaa enemmän joille on paljon annettu.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Onko Perusuomalaisella puolueella päätös siitä, että se ajaa Suomen eroa eurosta?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ei sellaisilta voi leikata joille ei anneta."

Mitä tarkoitat, ettei anneta, Attendokin tekee terveysbisnestä Suomessa ja valtio antaa täydet vapaudet yhtiön itse päättää maksaako veroja Suomeen vai eikö.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Ei verottaminen ole leikkaamists. Mutta EU:ssa kun ollaan, kuten kansa näköjään haluaa, ei tuolle mahda muuta kuin kilpalutuksia tehdessä jotakin.

Realiteetit ovat surkeat, valitettavasti.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Mutta EU:ssa kun ollaan, kuten kansa näköjään haluaa, ei tuolle mahda muuta kuin kilpalutuksia tehdessä jotakin."

Ruotsikin kuuluu EU:n ja Ruotsissa agressiivinen verosuunnittelu on laitonta, Suomessa laillista.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Verottaminen lisää valtion tuloja. Ja verottaminen leikkaa niiltä joihin se kohdistuu.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kokonaisuudessaan olen sitä mieltä että tämä leikkaus ja säästöpolitiikka on täysi väärä, ei tässä kansalaisten ostovoima kasva eikä työllisyys lisäänny vaan päinvastoin. Ilman omaa rahapolitiikkaa olemme kuitenkin vaihtoehdottomuuden tiellä ja säännöt määrätään Brysselissä.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Ja ainut keino persuille edes vähän ohjata tätä surkeutta on olla hallituksessa, jos ei oltaisi niin olisiko kehitysavusta leikattu senttiäkään?

Pekka Heliste

No ,miksette leikanneet varakkaiden etuuksia ?

Eniten tulonsiirtoja saavat hyvätuloiset, vähiten pienituloiset perheet

Näyttää siltä, että hyvätuloisten verotus kevenee ja etuudet säilyvät entisellään

Tiedän se siitä, ettei HS testissä vain 2kohtaa 15:sta leikkaa minun tuoja ja olen hyvätuloinen.

Persut lensivät kokoomuksen ja kepun ansaan

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #33

Tuo tulonsiirtojen määrä eri tuloryhmissä on kyllä käsittämätön heitto... Paitsi tietysti jos eläkkeet lasketaan tulonsiirroiksi?

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #35

Eläkekin on tuonsiirto,

Mutta ei eläke ole koskaan lähelläkään palkkaa vaan n 50% palkasta

Suurituloisia eläkeläisiä on siksi niin vähän, että kyllä oikeasti tulonsiirroista merkittävin osa menee hyvätuloisille palkan/pääomatulojen saajille

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #39

Kerro nyt mitkä ne hyvätuloisten tulonsiirrot ovat?

Eläkkeen laskeminen tulonsiirroksi riippuu siitä, mitä totuutta suomalaisesta eläkejärjestelmästä uskoo.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #35

Jos eläkkeet karsitan pois niin kuva muuttuu vain vähän

Alin desiili saa tulonsiirtoja n 6000 euroa vuodessa , mutta V desiili saa 5000 euroa ja VI desiili 4000 euroa

Eli aika reippaasti saavat suhteellisen hyvätuloisetkin

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #50

Onko noissa mukana verovähennykset?

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #52

Sinänsä tuolta ylemmistä tuloluokista voidaan ainakin minun puolestani leikata, sehän tarkoittaisi ansisidoinnaisen päivärahan leikkauksia, sopiiko vasemmistolle?

Koska sairauspäivärahat eivät ehkä kuitenkaan ole se oikea leikkauskohde?

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #56

Jos 6000 euroa ansaitseva jää työttömäksi niin päiväraha on 2500 euroa, jos on lapsia.

Ei noilla tuloilla olla enää hyvätuloinen , keskimääräinen tuloin on 3300 euroa kuussa .

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tuossa toivossa itsekin perussuomalaisia äänestin.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

#13
Mikä olisi se oikea tapa oikaista nykyinen valtion tila sekö, että kansalaisten ostovoimaa lisättäisiin. Eiväköhän nyky ongelmat johdu siitä, että kansa on kuluttanut enemmän kuin on tienannut

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Eiväköhän nyky ongelmat johdu siitä, että kansa on kuluttanut enemmän kuin on tienannut"

Valtio tässä on tuhlannut enemmän kun tienannut ja muutamat kansalaisetkin. Ostovoiman laskemisella tullaan tappamaan monta pienyritystä ja työttömyys vain kasvaa.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara Vastaus kommenttiin #25

#25
Mikä on valtio.

Eikö valtio muodostukkaan kansalaisista.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #28

Saivarrellako haluat? Valtio kyllä muodostuu kansalaista mutta hallitus päätökset tekee ja voi esimerkiksi tehdä sellaisen päätöksen että Suomen valtio maksaa kaikille maailman kansalaisille terveydenhoidon tai toinen esimerkki maksaa toisten valtioiden velat eli tuhlaa veronmaksajien rahoja.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"Mikä olisi vaihtoehto leikkauksille koko Suomen näkökulmasta ?"

Paras vaihtoehto olisi leikata työeläkkeitä, tai vielä parempaa, lopettaa koko systeemi.

Pekka Heliste

Miljoona ihmistä työkkäriin ja sossun luukulle ?

Käyttäjän AkiTernt kuva
Aki Terentjeff

kirjoitit paljon ja silti "ohi". Vastaus ja vaihtoehto on helppo, lopettakaa tuhlaaminen.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä
Pekka Heliste

Käytännön esimerkit puhuvat omaa kieltään leikkauspolitiikasta.

Kun Espanja aloitti ankaran säästökuurin EU:n ja rahoittajien painostuksesta vuonna 2010, maan julkinen velka oli noin 60 prosenttia bruttokansantuotteesta – saman verran kuin Suomella nyt.

Vuosien vyönkiristyksen seurauksena Espanjan velkasuhde on tänä päivänä noin 100 prosenttia, työttömyysaste liki 25 prosenttia ja 40 prosenttia lapsista elää köyhyydessä.

– Onhan se valtavan iso päätös: ottavatko poliitikot vastuun, että meille kävisi kuten Espanjalle?

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Hallitus hellii rikkaita, joille ei tule käytännössä mitään lisärasitteitä. Sen sijaan monisairaita eläkeläisiä, työttömiä ja opiskelijoita potkitaan ja lujaa. Tämäkö on vain "valitusta"?

Perussuomalaiset ovat harrastaneet suoraa ja räikeää valehtelelua äänestäjilleen. Miksi köyhien kyykyttämisestä ei kerrottu etukäteen? Miksi seuraavalla tavalla täysin avoimesti jauhettiin roskaa:

https://www.suomenuutiset.fi/soini-koyhan-asia-uno...

Soini: "Perussuomalaiset eivät hyväksy leikkauksia pienituloisimmilta." Miten on blogisti - onko tämä Soinin lupaus toteutunut?

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Olisivatko pienituloisimopien asiat:
a) paremmin?
vai
b) huonommin?

Jos Persut olisivat oppositiossa?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Paremmin, tietenkin. Jos siis hallituksessa olisivat demarit ja vihreät. Meneillään olevassa eduskunnan ohjelmakeskustelussa esitetyt puheenvuorot löytyvät helposti myöhemmin.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen Vastaus kommenttiin #49

Jari-Pekka, ei noiden puolueiden hallituksessa olosta ole paljon aikaa. SDP täydet 4 vuotta, Vihreät "karkasi" hieman kesken kauden.
Mitä he saivat aikaan vähäosaisten olojen parantamiseksi 4 vuodessa?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #86

Saivat säilytettyä niitä osia jyvinvointivaltiosta joita kokoomus aina on halunnut ajaa alas ja nyt onnistui ajamaan vähemmällä väellä luin ennen.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen Vastaus kommenttiin #89

Sini,

Ei kannattaisi heitellä tuollaisia kommentteja. Ei mikään puolue Suomessa halua ajaa alas hyvinvointivaltiota.

Kokoomus ja muut porvaripuolueet haluavat säilyttää hyvinvointivaltion siinä laajuudessa, johon meillä on varaa. Vasemmisto sen sijaan haluaa 'paremman' hyvinvointivaltion - ongelma vain on, että se onnistuu vain hetkeksi velkarahalla ja sitten kyyti on kahta kylmempää (vrt. Kreikka).

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #130

"Parempaan" hyvinvointivaltioon ei tarvita lanttiakaan velkarahaa. Siihen tarvitaan veroremontti, jolla myös suurituloiset saadaan osallistumaan hyvinvointivaltion kustannuksiin kykyjensä ja varallisuutensa mukaisesti.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen Vastaus kommenttiin #136

J Heyno

Tiedät yhtä hyvin kuin minäkin, että kommenttisi on täyttä populismia (oletko siis perussuomalainen ?).

Vastaan nyt samaan tapaan kuin sinä yleensä olet vastannut ihmisten esittämiin kysymyksiin:

Määrittele 'suurituloinen'.

Määrittele 'hyvinvontivaltio'.

Määrittele 'kykyjensä ja varallisuutensa mukaan'

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #138

Suurituloinen: Henkilö, jonka KOKONAISvuositulot kuuluvat ylimpään tulodesiiliin.

"Hyvinvointivaltio": Yhteiskunta, jossa mahdollisuudet menestymiseen eivät ole riippuvaiset vanhempien varallisuudesta ja jossa mahdollisuudet selviämiseen eivät ole riippuvaiset pelkästään omista resursseista. Yhteiskunta, jossa pidetään huolta lähimmäisestä, jossa kaveria ei jätetä - vaikka olisi pummi. Ykstyiskohdat poliittisen harkinnan, ei kuviteltujen resurssien, mukaan.

"Kykyjensä ja varallisuutensa mukaan" - en ymmärrä, mikä tässä pitäisi määritellä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #86

Minun työmarkkinatukeni nousi satasella kuussa. Tietääkseni myöskään opintotukia, opiskelumahdollisuuksia, eläkkeitä ja ansiosidonnaista työttömyysturvaa ei leikattu, kuten nyt on tarkoitus.

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola

Mikä olisi vaihtoehto? Vaikkapa pääomaveron nostaminen EU:n keskitasolle n. 4 miljardia tai tukiaisten lopettaminen suurpankeille 2 miljardia. Ei tarttis säästää vanhusten vaipoista, kirjastoista tai pienituloisten palkoista, mutta ahneudella ei ole rajoja.

Kilpailukyvyltään Suomi on muuten maailman parhaita maita ja "Kreikat" kävisivät noin yli 100:lle maalle ennen Suomea.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Toinen kysymys, eikö hallitusneuvotteluissa olisi ollut hyvä tilaisuus vaatia puoluetuen lopettamista, sehän on ollut PS:n tavoitteena koko puolueen olemassaolon ajan?

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Mitä olisi pitänyt tehdä kun Kok ja kepulit sanoivat ei käy?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kun nykyään ministerien sanomiset hassusti ovat sananvapauskysymyksiä niin ministerihän voisi vaatia puoluetukien puolittamista siis esim työ- ja oikeusministeri, käyttäisi sananvapauttaan.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Tuolla perusteella hallitukselta voikin tulla oikein hyvin toimiva.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #76

Juu, yksi hallituspuolue esittää "jyrkän vaatimuksen", mutta mitään ei voi tehdä, kun "muut eivät suostu". Hallitus jatkaa hallitsemista.

Tuntuuko tutulta?

Pekka Heliste

Perust leikkaavat pienituloisilta vaikak hyvätuloiset saavat eniten tulonsiirtoja

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

viitsitkö todistaa tämän väitteesi, jota spämmäät joka väliin?

Pekka Heliste

Ilman eläkkeitä alin desiili saa n 6000 euroa tulonsiirtoja

Mutta V saa 5000 ja VI saa 4000 ja ylinkin 3000 euroa per talous

Ja tnoissa ylimmissä saadan muitakin sosiaalitukia esim Wahlroos saa maataloustukea 300000 euroa, joka on köyhän pienviljelijän tulontäydennystä

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #53
Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #58

Tilastokeskus http://www.stat.fi/til/tjt/tau.html

Tietokantataulukot
Tulonjakotilaston tietokantataulukot

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen Vastaus kommenttiin #53

Voihan desiili.
Suomessa ylimpään desiiliin pääsee vähän yli 4700€/kk palkkatuloilla.
Merkittavä säästäminen "ylimpien desiilien" tulonsiirroissa tarkoittaisi käytännössä lapsilisien poistamista yli 2500€ tienaavilta. Samoin se tarkoittaisi sairauspäivärahojen ja ansiosidonnaisen työttömyysturvan rajua leikkaamista.
Lyön aika monta desiiliä vetoa, että tämä ei käy Helisteelle - eikä nykyiselle oppositiolle.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #74

Kaikki nuo käy minulle oikein hyvin, mikään niistä ei koske minua

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #74

"Ylin desiili" tarkoittaa siis parhaiten tienaavien tuloryhmää, noin 10 % tuloista. Jos 90 % tuloista saava aikuisväestö vastustaa näiden tuojen tasausta, ja mieluummin leikkaa lastensa tulevaisuudesta, onko kyse todellisesta ongelmasta vai tilastoharhasta?

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen Vastaus kommenttiin #92

Kuinka paljon ylimmän desiilin (siis yli 4700€/kk tienaavien) verotusta pitäisi siis kiristää?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #101

Ensimmäiseksi pitäisi muuttaa kaikki tulot verotettaviksi tuonlähteestä riippumatta. Sen jälkeen pitäisi säätää perusverolaki, jonka mukaan maksettava tulovero kokonaistuloista laskettuna on y = s (pot z). Sen jälkeen pitäisi määrätä verotuksen alaraja, joka nykyisin voisi olla 12 000 euroa vuodessa, ja yläraja, joka voisi olla 90 % 3,65 miljoonan euron kokonaisvuositulloista. Rajan ylityttyä veroprosentti pysyisi vakiona. Eduskunta päättäisi rajoista ja z:sta vuosittain valtion rahantarpeen mukaisesti.

Aika helppoa ja selvää, eikö?

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen Vastaus kommenttiin #53

Wahlroos on sen verran erikoinen tapaus Suomessa, että hänen maataloustuistaan ei kannata vetää kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Eiköhän kannattaisi nyt keskittyä vähän tavallisempiin tulonsaajiin.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Mäkelältä, kuten niin monelta muultakin unohtuu tässä tosiasioiden myöntelyssä se, että Suomi ei ole niin velkaantunut kuin halutaan esittää. Esimerkiksi mallimaa Saksan velan suhde kansantuotteeseen on tuntuvasti Suomea korkeampi. Siksi on vähän onttoa argumentoida, miten juuri nyt on pakko hyppiä tasajalkaa jarrupolkimella.

Lisäksi, menokuriakin voisi toteuttaa monella muullakin tavalla, kuin nyt valitulle sulle-mulle -linjalla, jossa Suomen tulevaisuus tuntuu olevan risupaketteihin ja siltarumpuihin panostamisessa.

Esimerkiksi, tutkimustulosten mukaan koulutustasolla on yhteys korkeampaan kansantuotteen tasoon ja kansantuotteen kasvuun. Tästähän kannattaa toki tehdä johtopäätös, jonka mukaan suomalaisten koulutustasoa on laskettava, ja koulutuspanostuksia vähennettävä.

Vähän kuin pissisi pakkasella housuihin. Jonkin aikaa lämmittää, kun menot tuntuvat pienenevän. Sitten kun kasvuvauhti alkaa hiipua, tulee kylmä. Mutta sitten onkin käsienpesun aika. Kyllä meidän ideat muuten olis olleet loistavia, mutkun.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Toisaalta Suomalainen koulutusjärjestelmä käy melkoisella vajaateholla ja kyllä sielläkin säästettävää on. Näin sisältäkin päin katsottuna.

Vertaa vaikka opiskelijoiden ja tutkijoiden suhdetta hallintoon eri yliopistojen välillä.

Eli leikkaukset voivat olla hyviä, kunhan niillä kohdennetaan toimintaa eikä vedetä juustohöylällä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Ja sinä oikeasti kuvittelet edes sekunnin, että leikkauksilla kohdennetaan toimintaa? Erityisesti kun ottaa huomioon, että opetusministeri on jo kertonut miten yliopistojen itsemääräämisoikeutta kunnioitetaan (lue: edelleen hallintohimmelit varmistavat ensimmäisenä oman nautintaoikeutensa), ja kun Tiede- ja innovaationeuvostokin oli ensisijaisesti huolissaan tutkijoiden määrästä, ei hallinnon koosta?

Eiköhän noista voi jo päätellä, että olennaista on saada menot alas, ei se mitä rahalla tehdään. Neljän vuoden päästä voidaan sitten selitellä, miten oikeasti oli hyvä tarkoitus saada Anttilan hinnalla Stockan laatua, mutkun muut pilas bileet.

Oikeastihan Opetusministeriöllä olisi halutessaan hyvin vahvat ohjauskeinot siihen, että säästöt kohdistuisivat hallintoon ja seiniin, kuten on esitetty. Ei muuta kuin rahoituksen ehdoiksi esim. tietty osuus henkilöstöstä opetus- ja tutkimushenkilöstöä, em. henkilöstölle kriteeriksi tietty määrä julkaisuja/ tutkimuspisteitä jne. jne. Vaan kun se ei taida oikeasti kiinnostaa.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Näinhän se menee. Leikkauksia on tehtävä sieltä, minne tulonsiirtoja liikutellaan. Ei tarvitse kuin vilkaista tuoreinta valtion budjettia, niin suurimmat menoerät ilmenee sekunnissa. Sieltä budjetista ilmenee myös, että rikkaiden lisäverottamisella ei kestävyysvajetta saada kurottua umpeen, vaikka jokainen yli 5000 euroa kuussa tienaava joutuisi maksamaan 100% tuloveroa.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Soini lupasi ennen vaaleja, ettei köyhiltä leikata. Soini siis valehteli ennen vaaleja äänestäjilleen tai petti vaalilupaukset hallituspaikan vuoksi. Ei ole muita vaihtoehtoja.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Näin sen voi nähdä. Olisiko vaihtoehto ollut suomalaisten kannalta parempi? Esim. Kok, Vihr, Kepu, KD, ja RKP hallitus?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

No, en tiedä siitä hallituksesta. Vihreät eivät olisi suostuneet koulutusleikkauksiin mutta ehkä lopulta joihinkin muihin kuitenkin. Vaikea sitä on arvioida kun kyseinen pohja ei toteutunut. Köyhimmiltä leikkaaminen olisi vältetty todennäköisimmin, jos Vasemmistoliitto olisi hallituksessa ja Kokoomus ei siellä olisi. Kokoomuksellehan irrationaalinen leikkauspolitiikka tuntuu olevan tärkein tavoite rikkaiden veronkierron mahdollistamisen ohella. Nyt PS on omaksunut Kokoomuksen linjan kyseenalaistamatta.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Meillä maksetaan kansallisia maataloustukia n 2 miljardia vuodessa ja piilotuet mukaanlukien siihen tulee miljardi till. Paljon enemmän kuin muualla eu:ssa tai edes samoilla leveyspiireillä olevassa Ruotsissa.

Noista rahoista ei juurikaan alkutuottajille päädy vaan keskusliikkeiden ja kauppojen moolokin kitoihin. Osaltaan koko järjetön systeemi pitää meillä elintarvikkeiden hinnat muuta unionia korkeammalla ja käytännön ruokamonopolit ovat omiaan haittaamaan suoramyyntiä tai lähiruokaa. Tähän poliitikot niin valtiolla ja varsinkin kunnissa ovat syyllisiä.
Ei ole vaikea keksiä mistä säästöt jos on tahtoa. Ilmaisena vinkkinä tulisi helpottaa säännöstelyä jotta ulkomaiset kilpailijat pääsisivät nykyistä jouheammin Suomen markkinoilla tarjoamaan niin kuluttajille kuin alkutuottajille todellisia vaihtoehtoja.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Samaa mieltä, paras paikka aloittaa normipurku maataloustuotteiden, tilaviinien, olutpanimoiden jne kohdalla. Maatiloille suoramyyntioikeus ainakin osalle tuotantoa. Ei ole mahdollisuuksdista pulaa.

Pekka Heliste

Ja kun ensimmäinen paskatauti iskee ja muutama kuolee niin persut ovat leikkaamassa virkamiesten kurkkuja laiminlyöntien vuoksi

Ja kuka maksaa vahingot ? Ansionmenetykset ja kuolemat ? Tilayrittäjä ? Veronmaksaja ?

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #87

Eli sama tuote tilalta myytynä on jotenkin terveydelle vaarallisempaa kuin alkosta tai ravintolasta myytynä?

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Täysin samaa mieltä monesta kohdasta. Itsellä olisi paljon muitakin ideoita millä purkaa byrokratiaa, mutta kaikkea ei voi saada :(

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Persut leikkaavat köyhiltä mutta mikä olisikaan vaihtoehto. No yksi vaihtoehto olisi tulla ulos esim ns plokissa ja ilmoittaa että viimeiset noin viisi vuotta on tultu puhuneeksi p....a.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Nyt pölähti oikee aivopieru Sini, mitäs ne muut puolueet teki viimiset neljä vuotta, puhuivat p....aa.

Mikään puolue ei koskaan ole pitänyt vaalilupauksiaan, eli se siitä lupausten pitämisestä :)

Nyt on vaan kitistävä nelj vuotta ja sitten varmaan sdp, vasemmistoliitto ja vihreät pelastavat maailman.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

#69

Näyttäkää minulle ehdokas joka paitsi antaa konkreettisia lupauksia ja varsinkin sellaisia jotka ovat kaikille kivoja ja mukavia niin minä näytän teille häpeämättömän helppoheikin ja pashanjauhajan. Olipa kyseessä sitten työttömyyden poisto puolessa vuodessa tai autoveron nollaus. Jne jne.

Varsinkin jos markkinoidutaan jonain vaihtoehtona muille niin sitten ei pidä osoittaa sormella muita kun syyllistytään samaan.

Sensijaan löytyy vielä sellaisiakin puolueita ja ehdokkaita jotka lupaavat säilyttää ja puolustaa omaa arvomaailmansa myös vaalien jälkeen. Yrittämättäkään luvata mitään mahdottomia euromääräisiä konkreettisia lupauksia.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #70

Jaa mitkä puolueet? yks ottais lisää velkaa, toinen ajais ydinvoiman alas ym. ym. ym.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #75

Et nyt jaksanut hakea muiden puolueiden lupauksia viime vuosilta, no en sitä odottanutkaan :) On onni että sinulla on noin objektiivinen näkemys politiikasta.

Tämän takia vihreät ja vasemmisto häviävät vaalit, aina kun hakee vikoja ja petettyjä lupauksia, ne löytyvät muualta, ei omassa pesässä ole mitään vikaa.

Tälläkin kertaa vika ei ollut vaaliohjelmissa, eivät vaan osanneet sitä esittää oikein, just joo.

No Rkp on ainoa millä on vaaliohjelma, se on ruotsin kieli, ikävä kyllä se onkin ainoa asia tässä puolueessa, ai niin Natoon tietysti ja äkkiä, se löytyy vielä. :)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #78

Ei persujen imago tommosesta yksinpuhelupuputuksesta yhtään parane. Kyllä ihmiset ovat nyt saaneet läksyn eivätkä enää ole persujen jallitettavissa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #79

No katotaan sitten seurravan hallituksen päätöksiä, kun persut varmasti neljän vuoden päästä ovat hävinneeg puoluekartalta.

Ilman persuja täällä Suomessa sitten kaikki muuttuu valoisammaksi ja paremmaksi, sitä odotellessa ;)

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Voiko Suomen hallitus toimia fiksusti toisella lailla?

Hallituksella on mahdollisuus alkaa kuunnella Suomen kansalaisia vuonna 2015.
Olisihan se erilaista: Äänestyksen jälkeen keskustelu jatkuukin ihmisten kanssa.
Perinteisesti vaalit ovat olleet "lupa olla kuuntelematta": Vaaleissa kansalaisia kuultiin.
Sen jälkeen: Hallitus päättää. Pulinat pois.

Se tuotti tuloksia, kun maailma oli helppo ja ennakoitava. Ei tuota enää. Maailma on muuttunut hyvin monimutkaiseksi ja ennakoimattomaksi. Asuuko kaikki viisaus poliitikoissa? Ei takuulla ole niin.

Maailman muutos on erittäin nopeata. Kaikki tieto, jota meillä on nyt, 2.6.2015, kaksinkertaistuu alle puolessatoista vuodessa.

2.12.2016 kaikki ihmiskunnan keräämä tieto on kaksinkertaistunut. Ja kehitys jatkuu...

Kannattaisiko kansalaiset siksi saada osallistumaan ? Mieluiten jo nyt.

Nykytekniikalla on täysi mahdollisuus saada myös kansalaiset osallistumaan.
Kyse on asenteesta ja tahdosta. Osallistuminen on sitoutumista.

Aito keskustelu. Kansalaisten osallistuminen. Yhteistyö. Näillä Suomi voittaa.

100% varmuudella.

Onko Suomen hallituksella rohkeutta aitoon kulttuurin muutokseen Suomessa?

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

90% taloustieteen asiantuntijoista on sitä mieltä, että laman aikana säästäminen ei toimi.

Lainaus:
"– Vallalla on vääristynyt käsitys siitä, että hallitus voisi omilla toimillaan nostaa talouden menestykseen. Menestys syntyy siitä, että työntekijät, yrittäjät ja yritysjohto ovat osaavia – mutta hallitus voi tuhota menestyksen väärin ajoitetuilla säästöillä," Pantzar sanoo.

Säästää kannattaa kyllä. Ja vasta nousukaudella. Fakta on, että nyt ei ole nousukausi.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Kyllä se nousukausi on jo menossa monissa maissa.

Olisiko täällä Suomessa syytä vähän katsoa peiliin sen sijaan, että odotellaan kaiken pelastavaa nousukautta ja velkaannutaan Euroopan ennätysvauhtia ?

P.S
Nousuakautta on muuten jo odotettu 7 vuotta, valtion velka on samassa ajassa tuplaantunut.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

2009 annettiin tulonsiirtona suoraan työnantajille niinsanotussa kelamaksun siirrossa, kelamaksuista siirrettiin 4% työnantajilata työntekijöille. Perusteluina tähän käytettiin työnantajien palkkakustannusten helpottamista, millä voitaisiin palkata lisää työntekijöitä. Vuositasolla helpotus oli 1 miljardia.

4% siirtäminen töntekijöille ei riittänyt vajeen tasapainottamiseksi, joten nostettiin sähköveroa, ja nyt taas lisää.

kuudessavuodessa se on tehnyt 6 miljardia.
Tänäaikana työttömyys on vain lisääntynyt, samaan aikaan työnantajat ovat siirtäneet saamansa hyödyn osakkeen omistajien taskuun sekä siirrelleet niitä veroparatiisiin.
Samaan aikaan laskettiin yhteisö veroa 4% (ennen 24% nyt 20%) nämäkin investointiin sekä työllistämisen parantamiseen tarkoitetut säästömiljardit menivät omistajien taskuun, eikä työllistämisen parantamiseen..

Miten siis voi enää tavallinen perus suomalainen kansa uskoa valehteleviin puolue johtajiin, puolueisiin ja heidän selityksiin. Kun muutamassa vuodessa on tälläisillä menetelmillä hassattu rahaa enemmän mitä nyt yritetään leikata.

Työvoima ministeri oli oikeassa kun hän väläytti näiden kyseisten maksujen palauttamisesta. Varsinkin kun työnantajaliitot ovat kertoneet ettei niillä ole ollut merkitystä työvomakulujen helpottamisessa.

Eipä mennyt montaa tuntia kun Sipilä pisti ministerin ruotuun..

Miksi helpottaa kun ei helpota...

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

""Persut leikkaavat köyhiltä", mutta mikä olisikaan vaihtoehto?"

No vaihtoehto olisi tietysti olla leikkaamatta köyhiltä. Varsinkin, kun ei ole mikään pakko ja kun leikkaamisista ei ole kansantaloudelle kuin haittaa.

Kansantalouden perusmekanismeja on, että julkisen talouden leikkaaminen eurolla heikentää kansantaloutta noin 1,20 eurolla. Leikkaukset vähentävät kulutuskysyntää, mikä vähentää tuotantotarvetta, mikä vähentää tuotantoa, mikä vähentää työllisyyttä, mikä vähentää verotuloja.

Ei pitäisi olla kauhean vaikeaan, vai kuinka?

Pekka Pylkkönen

Leikkaaminen tuottamattomalta yksilöltä ei haittaa mitään. Tuottamattomalle yksilölle tehty tulonsiirto on sama kuin vaatisi yrityksiä tekemään orjatyönä tuon yksilön haluamat tuotteet.

Se on aika se ja sama onko vailla työtä vai tekeekö työtä vailla palkkaa. Kun palkan syö joku toinen joka ei anna mitään vastineeksi.

Julkisilla investoinneilla voidaan korjata suhdanteita, ei sosiaalitukien korottamisella joka on taantumassa järjetön toimenpide.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Tuonsiirtojen leikkaaminen vähentää kulutuskysyntää, joten väite siitä, että se ei haittaa, on virheellinen.

Näin se nyt vain on.

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

"Leikkaukset vähentävät kulutuskysyntää, mikä vähentää tuotantotarvetta, mikä vähentää tuotantoa, mikä vähentää työllisyyttä, mikä vähentää verotuloja."

Noinhan se periaatteessa menee. Mutta koska Suomessa tuotetaan vain murto-osa kuluttamistamme hyödykkeistä, niin ne tuotannon ja työllisyyden supistukset tapahtuvat suurelta osin muualla kuin Suomessa. Samasta syystä se velkaelvytys ei toimi niin hyvin kuin sen "pitäisi".

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Noin se menee käytännössä.

Miksi elvytys pitäisi hoitaa velalla, kun sen voi hoitaa verotuksella?

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #100

Koska Suomen verotus alkaa olla sillä rajalla missä sen kiristäminen ei enää tuo lisää verotuloja, paitsi tietenkin jos kiristetään niitä tasa-veroja, jotka kurittavat pahiten sitä köyhintä kansanosaa...

Kiinteän Euro-merkkisen valuutan kanssa ei ole oikein vaihtoehtoja tälle sisäiselle devalvaatiolle.

Talouskasvu ja työllisyyden parantaminen on se tie ulos tästä kuopasta, johon meidät on poljettu. Homma olisi ollut helpompi 4v sitten..

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #102

Mikä on tuo raja?

Oma veroprosenttinin valtionverotuksessa oli 1,27. Entä sinun? Helppo laskea veroehdotuksesta: Maksettu valtiovero jaetaan summalla, joka saadaan laskemalla yhteen kaikki saadut palkka- ja pääomatulot, verottomat "kulukorvaukset" tuonsiirrot jne. ja kerrotaan sitten tulo sadalla.

Oottelen mielenkiinnolla lukua - en siis utele tulotietojasi, noin etukäteen jo todeten.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Leikkaaminen tuottamattomalta yksilöltä ei haittaa mitään."

Ostovoimaa tuo laskee ja samalla lisää työttömyyttä. Työttömyyden lisääntyessä kasvaa yhteiskunnan menot joka vaatii lisää leikkaamista. Kreikasta näkee esimerkin mitä säästöillä on saatu aikaan.

Käyttäjän elmorautio kuva
Elmo Rautio

Kappas, perussuomalainen löytänyt saman perustelut joiden käyttämisestä se mollasi SDP:tä viime vaalikaudella. Selkärankaista meininkiä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mitä tärkeämpää feikkipuhetta vailla johdonmukaisuutta sen paremmin istuu persun suuhun. Suomalaisten on unohdettava länsirurooppalainen ajattelu länsirurooppalaiset puhenormit sillä kova kundi tietää miten Venäjällä kansalle puhutaan.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Sinillä on kova tarve yrittää yhdistää Persut joko Venäjään tai liivijengeihin. Asiasta ei koskaan ole mitä sanottavaa...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Leikkaaminen ja säästäminen on välttämätöntä kun ollaan yhteisvaluutassa, senhän sanoo jo talouskurisopimus jonka edellinen hallitus allekirjoitti. Minä valitsisin toisen tien, ottaisin käyttöön oman valuutan ja keskuspankin ja jättäisin leikkaamiset väliin.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Liekkaaminen ja säästäminen EI ole välttämätöntä, edes yhteisvaluutassa. Asia voitaisiin hoitaa myös veroremontilla. Samalla säästettäisiin maltaita verobyrokratian purusssa.

Mutta sitähän ei kukaan oikeasti halua.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Liekkaaminen ja säästäminen EI ole välttämätöntä, edes yhteisvaluutassa."

Edellinen hallitus sitoi Suomen talouskuriin EKP:n toimintaympäristössä. Meille syötetään samat lääkkeet kuin Kreikallekin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Suomi on EU:n vähävelkaisimpia valtioita. Kenenkään röntti ei riitä niitä lääkkeitä Suomelle syöttämään, ellei oikeistolaisesta leikkaus- ja kurjistusideologiastaan innostunut hallitus itse sellaisia lääkkeitä tilaa.

Anna-Leena Nieminen

Oikeistolaisesta leikkaus- ja kurjistusideologiastaan innostunut hallitus?


Asia taitaa olla päinvastainen eli valtio(t) rahoittavat lisää julkisia menojaan epäsuorasti EKP:n avulla kuten Mises Dailyn tuorehko artikkeli "The ECB and the Negative-Interest-Rate Game" osoittaa...

    "And now, faced with very low or even negative interest rates on government debt, governments have been rushing to issue even more debt before announcing, in all likelihood, more vote-getting government expenditures. So, let’s not be fooled by the ECB’s charade that its actions are not indirectly financing new government expenditures."

https://mises.org/library/ecb-and-negative-interes...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Eikö Vuorela ole kuullut että Suomi on EU:ssa ja yhteisvelkavaluutassa (EMU), sieltä meille määrätään nämä lääkkeet joita eduskunta toteuttaa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Hohhoijaa. Toistan rauhallisesti: Suomi on EU:n ja EMU:n vähävelkaisimpia. Yhdenkään muun hallituksen intressissä ei ole kiinnittää erityishuomiota juuri Suomen velkaan tai alijäämäänkään. Suomen oman hallituksen ideologiaan sellainen kyllä kuuluu.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Itse olin kuntani sos.lautakunnan varajäsenenä 90-luvun laman jälkeisenä vuosina ja osallistuin muutamiin kokouksiin, mutta luettavakseni sain asialistan koko valtuustokaudelta. Karua luettavaa oli noiden asialistojen sisällöt ja nyt tämä hallitus toistaa samat virheet mitä Esko Ahon hallitus teki. Meillä on edelleen keskuudessamme 90-luvun leikkauksien seurauksena ihmisiä joilta tulevaisuus tuhottiin. Hyvin monet sosiologit varoittivat silloin hallitusta, mutta insinööri Viinanen ei korviaan niille lotkauttanut ja nyt insinööri Sipilä hallituksineen toistaa samat virheet ja on varsin helppoa ennustaa syrjäytymisten ihmisten määrän tuplautuvan seuraavan neljän vuoden aikana ja sitä kautta sos.menot senkun kasvavat ja voi kysyä, missä säästöt?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Köyhille lainaa negatiivisella korolla ja kaikki on valtakunnassa hyvin.

Keijo Kunttu

Jos ja kun PS ei saa aikaiseksi hallituksessa yhtään mitään,kuin edelleenkin köyhien lyömistä lisää,asiat on hakotiellä jo alkujaan.
Uusien vaalien järjestäminen olisi vaihtoehto,se vaatii että PS muiden kanssa esittää epäluottamuksen.
Toinen ongelma on että Kokoomuksesta pitäisi päästä eroon silloinkin,jos ja kun olisi uudet vaalit.
En ainakaan usko näin ulkoapäin katsellessani että hallituksella olisi kaikki muumit laaksossa,tai edes mitään yhteistä ymmärrystäkään mistä rahat otetaan.Minun silmin näyttää hiekkalaatikkoleikiltä,jolla ei ole mitään osaa eikä arpaa valtiontalouden vakauttamiseksi,lähinnä silmänlumetta ja tekohengitystä.Mediashow kuvastanee parhaiten.
Ihmiset näkevät paljon ongelmia,on byrokratia kuin Venäjällä vuonna 1980,jokaista viidettä suomalaista varten 1 virkailija julkisella puolella.Posti eikä kukaan muukaan valtionyhtiö maksa veroja suomeen,aivan sairasta.HUS valtion ohella laittanut satoja miljoonia johonkin IT-asioihin,mikään niistä ei toimi.Satoja selvityksiä ja muistioita.Mikään ei toimi,kaikesta kehityksen kärjestä on tiputtu miljardien haaskaamisella,jos näistä ei lahjontaa löydy ihmettelen kovasti.Tai sitten erityisen tyhmää porukkaa töissä.
Muut maat ovat saaneet asiat korjattua,täällä ei osata.Missä on vika?Isot organisaatiot,miljardit tuhlattu,ei mitään ole saatu aikaiseksi.Ei siis yhtään mitään!Näistä pitäisi aloittaa,kukaan ei uskalla/halua.
Minulle tulee lähinnä mieleen että on tietty porukka,virkamiehissä joita kukaan ei uskalla,tai osaa edes vastustaa.Heillä on käytössään rajaton piikki auki -systeemi.Se karsiminen ja asioiden korjaaminen pitää aloittaa sieltä,sieltä ihan varmuudella tulee miljardien säästöt.Aivan varmuudella tulee.

Käyttäjän JaakkoLautaoja kuva
Jaakko Lautaoja

Suomihan menettää verotuloja veroparatiiseihin vuosittain 10 miljardia. Pelkästään jos ne saataisiin kuriin, ei tarvitsisi tuherrella leikkauslistojen kanssa. Jostain syystä asia ei kiinnosta hallitusta ollenkaan. Lienee oma lehmä tukevasti ojassa.
Spede aikanaan heitti vitsinä, että valtio alkaisi myydä laillisia ylinopeuksia autoilijoille. Mitähän vastaavia mahdollisuuksia lisätuloihin valtiolla voisi vielä olla.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Lisäksi juuri persu Sampo Terho on ollut yksi veroparatiisirikkaiden avittaja. (kokoomuksen Sarvamaan rinnalla) http://www.sirpakauppinen.fi/node/874

Toimituksen poiminnat