Petri Mäkelä Satunnaisia mielipiteitä ja poliittisia piikkejä

Öljybluffi vai proxy-sodasta suoraan konfliktiin? Iran ja Saudi-Arabia

  • Sunnien ja Shiiojen jakautuminen Lähi-idässä. (Lähde: Gulf 2000 initiative)
    Sunnien ja Shiiojen jakautuminen Lähi-idässä. (Lähde: Gulf 2000 initiative)

Saudi-Arabia ja Iran ovat alueellisia suurvaltoja, joiden taustalla vaikuttavat islamin kaksi pääsuuntausta. Saudi-Arabiaa hallitsevan kuningashuoneen ideologiana on wahabismi, joka on jyrkän linjan sunnalaisuutta. Nykyinen Iran puolestaan perustuu shiialaiselle islamilaiselle vallankumoukselle.

 

Islamin pääsuuntaukset ovat otelleet keskenään jo vuosisatoja. Nykyään tätä taistelua käydään aseellisesti mm. Syyriassa, Irakissa ja Jemenissä. Saudi-Arabia ja Iran toimivat kaikissa näissä konflikteissa taustapiruina, aseistaen, rahoittaen ja kouluttaen omia pyrkimyksiään edistäviä tahoja.

 

Iranin toiminta tässä proxy-sodassa on koherentimpaa ja Iranin islamilaisella valtiokoneistolla on pitkät perinteen hyvinkin suorasta tuesta erilaisille sissiliikkeille ja terroristijärjestöille. Esimerkiksi Israelia vastaan taistellut ja nyt ISIS:iä vastaan Syyriassa toimivaa Hizbollahia on usein kuvattu Iranin vallankumouskaartin erikoisjoukkoprikaatiksi, todellisen sissiliikkeen sijaan.

 

Saudi-Arabian toiminta on huomattavasti hajanaisempaa. Valtion ylin johto on virallisesti USA:n liittolainen, joten se ei voi toimia täysin avoimesti. Saudi-Arabian valtava kuningasperhe, jonka valta ja varat ovat jakautuneet noin 2000:lle ihmiselle, mahdollistaa kuitenkin hyvin monipuolisen toiminnan. Saudiprinssit rahoittavat mm. ISIS:iä, maltillisemmista sunnalaisista järjestöistä ja terroristiorganisaatioista puhumattakaan.

 

Syyrian sisällissodan lisäksi Saudi-Arabia ja Iran ovat ottaneet yhteen Jemenissä, jossa Iranin tukemat Houthi-kapinalliset ovat taistelleet verisesti Jemenin sunnihallintoa ja Saudi-Arabian asevoimien joukkoja vastaan. Taistelussa on ollut mukana myös palkkasotureita Kolumbiasta ja Arabiemiraattien palkkasotilasosastoja, joiden ytimenä toimivat länsimaiset veteraanit.

 

Avoimien sotilaallisten konfliktien lisäksi Iran on tukenut, ainakin henkisesti, Saudi-Arabian Shiiavähemmistöä. Vähemmistö kokee, aivan oikeutetusti, tulevansa sorretuksi Saudi-Arabian kuningashuoneen toimesta.

 

Konflikti Iranin ja Saudi-Arabian välillä eskaloitui uuteen vaiheeseen Saudi-Arabian teloitettua 46 terrorismista tuomittua, joiden joukossa oli shiialainen uskonoppinut Nimr al-Nimr. Iranissa mellakoitiin ja lopputuloksena Saudi-Arabia on katkaissut diplomaattisuhteensa Iraniin. Osa asiantuntijoista odottaa suoraviivaisempien sotatoimien alkamista maiden välillä.

 

Itse olen kuitenkin taipuvaisempi uskomaan, että viimeisimmässä eskalaatiossa on kyse näiden verivihollisten yhteneväisistä taloudellisista intresseistä. Molemmat maat saavat pääosan tuloistaan öljystä. Matala öljyn hinta on tehnyt vakavia lovia molempien maiden talouteen. Saudi-Arabian alijäämä viime vuonna oli reilusti yli 80 miljardia dollaria, eikä Iranin tilanne ole juurikaan parempi.

 

Tasaisesti eskaloituva tilanne ja taustalla häämöttävä kahden öljyjättiläisen yhteenotto ajaa vääjäämättä öljyn hinnan nousuun. Tästä hyötyvät niin Saudi-Arabia kuin Irankin, Venäjää unohtamatta.

 

Jos tilanne kuitenkin eskaloituu todelliseksi Lähi-idän suursodaksi, tulee se iskemään tuhoisasti maailmantalouden orastavaan kasvuun.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Viimeisimmän tiedon mukaan myös Arabiemiraatit rajoittavat suhteitaan Iraniin.. Eskaloituu eskaloituu..

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Öljyn hinta olisi saatu nousuun OPEC in toimesta, tuotannon leikkauksilla, ilman rähinöintiä. Nyt, jos tialnne eskaloituu, öljyn hinta nousee ja siitä noususta hyötyvät kaikki muut öljyntuottajat paitsi Hormuzin salmen sisäpuolella olevat, koska Persianlahdelta kukaan ei uskalla öljyä hakea.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

OPEC:in kautta toimiminen olisi hermostuttanut USA:n, jonka voiman varassa Saudihallinnon valta lepää..

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #5

Petri Mäkelä

Opponeeraan. Saudien tarkoituksena on myös hyydyttää öljyntuotanto USA:ssa. Öljyn hinnan nousu hyödyttäisi jenkkejä ja sen yksityistä öljyteollisuutta joka on nyt vaikeuksissa.

Yhdysvallat on maailamn kolmanneksi suurin öljyntuottaja ja liuskeöljy on yksi syy tuotannon kasvuun, mutta kustannushaavoittuva.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Venäjällä epäilemättä olisi suuri motiivi vaikuttaa tämän konfliktin eskaloitumiseen. Tässä Iranilla ja Syyrialla on varmasti tärkeä rooli – Iran on sekä EEU:n että Kollektiivisen turvallisuusjärjestön jäsenkandidaatti ja siten ainoita mahdollisuuksia Venäjälle laajentaa vaikutuspiiriään.

Konflikti tuskin johtaisi Iranin tai Saudi-Arabian kannalta mihinkään toivottuihin tuloksiin, mutta Venäjälle se silti olisi taloudellinen lottovoitto. Siksi sen ehkä kannattaa heitellä kipinöitä alueelle.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Varsinkin Saudien intressi on välttää sotaa ja siihen tällainen diplomaattivekslaus sopinee erinomaisesti. Rahaa tällä tehtiin jo jonkin verran..

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ja Iran tarvitsee öljytuloja/valuuttaa, joten tuskin silläkään on intressejä muun kuin sanan säilän kalisteluun.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #9

Riippuu vähän missä asennossa vallanheiluri on pappisidioottien ja maallisempien kätyreiden välillä. Iranilla voisi olla intressi kaataa Saudidynastia ja napsia Jemen ja lounais Saudi-Arabia täysin vasallikseen.

pekka numminen

OPEC ei voinut sopia öljyn tuotannon rajoituksista.

1) Iran vapautui kauppasaarrosta ja pyrkii lisäämään öljynvientiään.
2) Venäjän Tsaari putin tarvitsee öljyrahaa sotiinsa ja etupiirilleen. 3) Pienemmät OPEC tuottajat, kuten Venetzuela eivät suostu pienentämään vientiään.
4) Korkeampi öljyn hinta lisää liuskeöljyä markkinoille, joten kumoaa OPEC maiden pienemmän tuotannon vaikutuksen.
5) OPEC mailla keskenään, kuten muillakin öljyntuottajilla, on suuria eroja millä hinnalla öljyä voi myydä voitolla. Saudeille öljykauppa on kannattavaa vielä silloin kun Venäjä tekee tappiota /barreli.

Siis, koska tuotannon alentaminen ei onnistu, on öljymaiden myytävä öljyä enemmän ja rahoitettava näin valtavia budjettivajeitaan. Esimerkiksi Saudi-Arabian moninkertaistunut väestö tarvitsee mukavaan elintasoon huomattavasti enemmän öljytuloja kuin ennen.

Saudi Arabian väkiluku 1960 reilut 4 miljoonaa. Väkiluku 2013 lähes 29 miljoonaa.

https://www.google.fi/?gws_rd=ssl#q=saudi+arabia+v...

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Katsotaan toimiiko toimituskriisillä uhkailu. En ihmettelisi jonkun tankkerin uppoamista lähiaikoina...

Toimituksen poiminnat