Maataloustuet ja virkamiesten epäpätevyys

Maataloustuista voi olla montaa mieltä. On kuitenkin törkeää viljelijöitä kohtaan, että valtion viraston epäpätevyys uhkaa ajaa suuren joukon alan yrittäjiä ahdinkoon ja pahimmillaan konkurssiin. Pelkästään se, että viime vuoden tukia joudutaan maksamaan tänä vuonna, on häpeällistä. Siitä voidaan kuitenkin osaltaan syyttää EU:n byrokratiaa ja asia oli tiedossa hyvissä ajoin.

 

Nyt tukien maksatuksesta myöhästytään viikoilla tai kuukausilla. Mikä olikaan myöhästymisen syy? Tietojärjestelmien toimimattomuus ja muutostöiden myöhästyminen. Tällaiset, viraston omissa käsissä olevat, asiat eivät voi jaa yrittäjiä konkurssiin. Viraston olisi pitänyt pystyä varmistamaan vastuullaan olevien asioiden hoituminen etukäteen. Jos tietojärjestelmä ei toimi, olisi maksatukset pitänyt hoitaa tarvittaessa vaikka käsipelillä. Suomessa on n.60 000 maataloustukien sajaa ja näistä reilu 50 000 yrityksiä tai yksityishenkilöitä. Ainakin näiden viimeksi mainittujen tuet olisi pitänyt saada yli puolen vuoden aikana maksuun Maaseutuviraston 220 työntekijän voimin ja jos ei työvoima riitä, tulisi Maa- ja metsätalousministeriön varmistaa viraston riittävä resursointi hallinnonalan 5000 työntekijän joukosta.

 

Tämän mittaluokan virheitä (yli 200 mijoonaa) ei voi kuitata pelkällä olankohautuksella. Kokonainen virasto on epäonnistunut ydintehtävässään ja ministeriö viraston toiminnan valvonnassa.

 

Ministeri Kimmo Tiilikaisen, Maa- ja metsätalousministeriön johdon ja Maaseutuviraston johdon ei voida antaa jatkaa tehtävässään. Epäonnistumisilla ja laiminlyönneillä on oltava seuraus. Sivistysvaltiossa nämä henkilöt ymmärtäisivät erota oma-aloitteisesti.

 

ps. Maataloustukien totaalinen uudistaminen, niin että byrokratia minimoidaan ja nykyisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa korostunut huoltovarmuus saadaan varmistettua, tulisi olla hallituksen norminpurkuhankkeen kärkikohteena.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu