Petri Mäkelä Satunnaisia mielipiteitä ja poliittisia piikkejä

Pohjolan ulkoministerit: Krimiä ei saa koskaan tunnustaa Venäjän osaksi!

  • Sotarikoksiin syyllistyviä Venäläissotilaita Krimillä 2014.
    Sotarikoksiin syyllistyviä Venäläissotilaita Krimillä 2014.

Suomen, Ruotsin, Tanskan, Viron, Latvian ja Liettuan ulkoministerit ovat antaneet erittäin hyvän ja jyrkän julkilausuman, jossa tuomitaan Venäjän suorittama Krimin niemimaan kaappaus. Lisäksi ulkoministerit nostavat esiin Venäjän Krimillä tekemiä ihmisoikeusrikoksia, tataarien vainon ja sananvapauden murskaamisen.

 

Julkilausuma on tarpeellinen muistutus siitä, miksi Suomenkin taloutta rasittavia, talouspakotteita ei saa purkaa. Venäjän yksipuolinen voimapolitiikka ja räikeät ihmisoikeusloukkaukset, kuten murhat ja kidnappaukset, eivät tule päättymään Krimille, jos Venäjä pääsee luikahtamaan kuin koira veräjästä.

 

Venäjän horjuva talous ja jatkuvasti autoritäärisemmäksi muuttuva yhteiskunta ohjaavat Kremliä etsimään jokaista heikkoa kohtaa naapurimaissaan. Venäjän hallinto pyrkii kaikin keinoin parantamaan sotilaallista asemaansa Euroopan näyttämöllä. Tukialueiden miehittäminen, lentotukikohtien rakentaminen ja laajentaminen Valko-Venäjällä ja Armeniassa yhdistettynä Syyriasta saatuun eteen työnnettyyn asemaan näyttäytyy strategeille hyökkäysvalmisteluna.

 

Näiden lisäksi Venäjän aktiivinen informaatiosota ja muut hämärät vaikuttamiskeinot, kuten pakolaisvirrat ja Erkki Tuomiojan ja Esko Ahon kaltaisten poliitikoiden käyttäminen juoksupoikina yms. hämärtävät ennen kaikkea kansalaisten, mutta myös päättäjien, tilannekuvaa.

 

Kysymys kuuluukin onko Venäjän johto niin irtautunut todellisuudesta, että pelkää tosissaan hyökkäystä Euroopasta vai varautuuko se ulkoisen vihollisen provosoimiseen, jotta horjuva yhteiskuntarauha saadaan pidettyä pystyssä patriotismin ja väkivaltakoneiston turvin?

 

Venäjän aggressioon on vastattava päättäväisesti ja yhdessä. EU:n tulevaisuus on sen omien epäonnistumisten takia kaikkea muuta kuin selvä. Tästä johtuen läntisen arvoyhteisön, johon Suomikin varmasti kaikkien mielestä kuuluu, ainoa toimiva yhteistyöelin on Nato. Suomen olisikin pyrittävä tekemään tiivistä poliittista ja sotilaallista yhteistyötä, jotta Venäjän aggressiot pystytään pitämään korkeintaan nykyisellä tasollaan. Tämän yhteistyön tulee perustua avoimuuteen ja avoimella viestinnällä on pystyttävä torjumaan Venäjän hybridisodan aiheuttamaa sekaannusta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Missä Norjan allekirjoitus, eikö Norja allekirjoittanut ? Nato maa vielä.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

EU-huippukokouksen yhteydessä pidetty kokous, joten Norja puuttuu.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Nato-maista kuitenkin neljä mukana.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Olli-Pekka Wallin

Norja ei ole EU maa.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Tuo yhteys EU-tilaisuuteen puuttui blogstani, joten sinänsä asiallinen kysymyshän tuo on.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Ei tule tapahtumaan. Sääli krimiläisiä, jää luvatut hankkeet toteutumatta rahapulan takia.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Sääli myös ojan pohjalle tapettuja tataareja ja Ukrainalaisia joiden omaisuus vietiin väkivalloin...

Käyttäjän NikoHaapaniemi kuva
Niko Haapaniemi

Senkö vuoksi olet valmis paskantamaan Suomisaappaille? Omien rauhattomien yöuniesi tähden?

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Ainoa merkityksellinen yhteistyö, jota Suomen kannattaa tehdä, on hakea Nato-jäsenyyttä. Kannattanee puhua asiasta sen oikealla nimellä ja jättää kiertoilmaisut lapsille. Voimme leikkiä muitakin leikkejä, mutta tässä Nato-jutussa voi todella tulla kiire.

Ruotsissa alkaa pikku hiljaa heräämään käsitys siitä että Suomi tiukassa paikassa jänistää avunantovelvoitteestaan ja jättää Ruotsin ja Baltian yksin jos Venäjä päättää hyökätä niihin. Mutta näinhän se meneekin, jos on uskomista poliitikkojen puheisiin.

Eilinen SvD ja Suomessa Verkkouutiset, jossa juttu lyhyemmin.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Moskovassa pidettiin oikein juhlat Krimin vuosipäivän kunniaksi.

Viranomaiset sanoivat, että Moskovan kaduilla oli yli 100 000 juhlijaa. Lehdistö ja asiantuntijat arvioivat, että hädin tuskin 15 000 virkamiestä oli erottamisen uhalla saatu päiväkävelylle.

Nemtsovin muistopäivänä marssille Moskovassa osallistui 70 000 venäläistä. Moskovan poliisi ilmoitti, että muistomarssilla oli vajaa 6 000 marssijaa. Normaali iltapäiväruuhka.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Millä tavalla Erkki Tuomioja ja Esko Aho ovat mielestäsi Venäjän juoksupoikia?

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Tuomioja hyppää Venäjän ulkoministerin käskystä tapaamisiin ja Esko Aho on menossa Putinin korruptiopankin johtoportaaseen..

Toimituksen poiminnat