Petri Mäkelä Satunnaisia mielipiteitä ja poliittisia piikkejä

Nato tai ei, Venäjä tulee uhkaamaan Suomea

  • (Kuva: Forces TV)
    (Kuva: Forces TV)

Tänään julkaistiin ulkoministeriön tilaama Nato-selvitys. Haluaisin nostaa keskusteluun laajan näkökulman lähialueemme turvallisuudesta. Venäjä toimii ja uhkaa niin Suomea, kuin Itämeren alueen muitakin valtioita.

 

Venäjän johdon ideologia pohjaa suurvaltaidentiteetin palauttamiseen. Tärkeä osa tätä identiteettiä on sotilaallisen voiman näyttäminen. Voiman näyttäminen ei kuitenkaan riitä, jos sillä ei saavuteta poliittista valtaa. Putin lähipiireineen haluaa saavuttaa samanlaisen hegemonia-aseman Itä-Euroopassa, kuin mikä Neuvostoliitolla oli. Tähän tavoitteeseen on pyritty määrätietoisesti jo 15 vuoden ajan.

 

Venäjän Itämeren alueelle kohdistamat toimet tähtäävät poliittisen ja sotilaallisen maaperän muokkaukseen niin, että Venäjä pystyisi varmistamaan alueen hallintaansa. Itämeri ja erityisesti Suomenlahti ovat Venäjälle strategisia painopisteitä, koska ne mahdollistavat Kaliningradin tukikohdan huoltamisen. Kaliningrad puolestaan on Venäjän ainoa todellinen mahdollisuus painostaa Länsi-Euroopan valtioita ja eristää mm. Baltian maat ja Suomi länsimaiden sotilaallisesta avusta.

 

Mikä tahansa Naton ja Venäjän välinen selkkaus, tarkoittaa automaattisesti tilanteen eskaloitumista myös Suomessa. Kyetäkseen toimimaan Kaliningradista käsin, Venäjän on hallittava Suomen etelärannikkoa. Näin ollen tarkasteltaessa Suomen Nato-jäsenyyden riskejä, on turha ruokkia kuvitelmia, että voisimme pysyä puolueettomina ja erossa suurvaltojen välisestä selkkauksesta.

 

Todellinen valinta käydään siitä, haluammeko olla yhdessä rintamassa läntisen arvoyhteisön kanssa vai blokkien välisenä taistelukenttänä. Puolalaisilla on tästä kokemusta ja heidän valintansa oli Nato.

 

Ainut asia mikä voisi muuttaa tätä vallitsevaa tilannetta, on Venäjän muutos kansainvälistä oikeutta kunnioittavaksi demokratiaksi, joka pyrkisi alistamisen sijaan rakentavaan yhteistyöhön naapureidensa kanssa. Tähän tuskin kukaan uskoo kovinkaan lyhyellä tähtäimellä.

 

http://www.hs.fi/politiikka/a1461894277678

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

"Mikä tahansa Naton ja Venäjän välinen selkkaus, tarkoittaa automaattisesti tilanteen eskaloitumista myös Suomessa. "

Mutta ei Suomi välttämättä joutuisi sodan osapuoleksi...

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

#3
"... sodan osapuoleksi" !!

Suomi joutuisi osittain tai kokonaan Venäjän miehittämäksi.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Olette sitä mieltä, että neuvotteluilla asiaa ei voitaisi ratkaista?

Neuvottelujahan käytiin ennen talvisotaakin alueiden vuokrauksesta/vaihdosta.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu Vastaus kommenttiin #9

Neuvottelujahan käytiin ennen talvisotaakin alueiden vuokrauksesta/vaihdosta.

Ei käyty,,-stalinin ja zdanovin kanssa(saati molotovin) ei neuvoteltu,he sanelivat ja suomen oli siihen tyytyminen,,ja niin on nytkin kriisitilanteessa,-putin ei neuvottele vaan hän,lavrov,shoigu ja kumppanit sanelee ja siinä oli neuvottelut !

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #10

Ehkä sanelevat, mutta jos ne sanelut liittyvät maa-alueiden käyttöön (vuokraukseen/vaihtoon), niin onhan se parempi kuin sodan osapuoleksi joutuminen...

Käyttäjän sampocollander kuva
Sampo Collander Vastaus kommenttiin #11

Baltian maat neuvottelivat ja suostuivat vaatimuksiin. Seurauksina viiden vuosikymmenen miehitys ja suuremmat väestötappiot kuin Suomella.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #11

Minä pelkään sitä, että Suomi ei noihin mahdollisiin maa-alueiden vuokraamisiin suostuisi, ja joutuisi sitä kautta sodan osapuoleksi joka tapauksessa. Täten olisi parempi olla Naton jäsen kuin yksinäinen osapuoli tuossa konfliktissa.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #17

Eikä mihinkään sanelupolitiikkaan tulekkaan alistua, se on tie joka johtaa orjuuteen ja sortoon.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara Vastaus kommenttiin #11

#11
Jos Itämeren/Baltian alueella tilanne menisi konlfigti asteelle niin Venäjä vaatisi Suomelta alueita Itämeren rannikolta ja maayhteyden sinne. Luuletko, että Suomi siitä neuvottelemalla selviäisi.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #19

Jos oletetaan, että Venäjä vaatisi samat alueet kuin 2. maailmansodan alla, eli Hangon, joitain saaria yms. niin olisiko se nyt iso ongelma? Varsinkin jos ne vain vuokraisi Venäjälle.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #27

"Jos oletetaan, että Venäjä vaatisi samat alueet kuin 2. maailmansodan alla, eli Hangon, joitain saaria yms. niin olisiko se nyt iso ongelma? Varsinkin jos ne vain vuokraisi Venäjälle."
**************************************************************

Olisi ongelma, koska vaatimukset eivät tuohon loppuisi, vaan kun huomaisivat että Suomi taipuu, niin vaatimuksia tulisi kuukaudesta toiseen lisää ja lisää kunnes koko maa olisi menetetty. Annapa pirulle pikkusormi ja katso miten käy.... Lähes naurettavan naiivi näkemys että öykkärin/kiusaajan vaatimuksiin suostuminen jatkuvasti auttaisi kiusattavan tilannetta (oletko kokeillut vaikka koulun pihalla... ei toimi eikä toimi valtioidenkaan mittakaavassa).

Mutta edustanet sitä pientä minimaalista porukkaa joka kuvittelee että Talvisotakin olisi estetty, kun vain olisi alueita annettu Neuvostoliitolle sieltä ja täältä ja tuolta loputtomiin... ei oikein toiminut minkään muun maan kohdalla se taktiikka, mutta mitäs tosiasioista.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #27

Annat varmaankin mielellään kotisi muille?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Tulikohan Putinin geopoliittisen Valdai-klubin edustaja puhuneeksi sivu suunsa vai ei, kun paljasti ilmeisen sotasalaisuuden joko vahingossa tai "vahingossa". Hän uhkaili julkisesti Venäjän voivan tuoda talvisodan alkuvuotta 1939 muistuttavan ahdistetun asemansa vuoksi päällekäyvän Suomenkin aluevesien tuntumaan neutroniaseita. Suomalaisarvioiden mukaan kuitenkin Venäjällä ei ole tiedetty olleen neutroniasetta, ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/216211-v...

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Venäjällä, kuten muillakaan ei ole neutrooniaseita varastossa..

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Suomen alue on ollut maalitettuna jo sieltä 50-luvulta lähtien. Eiköhän ole edelleen. Sitäpaitsi olen luullut Iskanderien olevan varustettavissa abc-kärjilläkin? Jos niitä lyhyimmän kantaman taktisia etsii.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Venäjä ei Suomeen hyökkää koska sillä ole mitään syytä alistaa Suomea alaisekseen. Venäjä voisi vain hävitä hyökkäämällä Suomeen. Yksikään natointoilija ei ole pystynyt esittämään mitään järkevää tai edes järjetöntä syytä Venäjän hyökkäykselle.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ottamatta kantaa agendan järkevyyteen tai järjettömyyteen Venäjän intressinä lienee imperialistisen mission toteuttaminen ja laajentuminen kaikkialle, minne se suinkin pystyy. Osittain tämä on nyt aktuellimpaa kuin koskaan, kun Baltia on menetetty NATO:lle. Jotain kompensaatiota pitää saada ja Suomen suunnallahan historiasta on myös jäänne keskeneräisestä projektista.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Entisen Varsovanliiton maista on suurin osa vaihtanut puolta.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

YKSI teoreettinen ratkaisu olisi, että Venäjä liittyisi samalla kertaa sekä EU:hun että NATOon ja koko Eurooppa olisi silloin yhtä suurta, onnellista ja ristiriidatonta perhettä.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Mitä meinaat poliitikkona tehdä asian eteen? Venäjän uhka tulee kasvamaan jatkossa kun putinistit tajuavat, että Ruotsi johtaa Suomen Natoon.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Näillä nappuloilla ei paljon muuta tehdä, kuin herätellään keskustelua..

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Ala ottamaan mediassa ja puolueessa vahvasti kantaa ja toimimaan poliitikkona kantojesi puolesta. Saat kyllä taustatukea, jos ajatukset kohtaavat. Äläkä tee sitä virhettä, minkä Stubb teki: kun pääsi pelipaikalle, unohti kaikki lupauksensa yhdessä yössä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Mikä on besserwisserimäinen logiikkasi, analyysisi ja synteesisi tiedoksi ko. asiasta "nappulalle"? Olis kiva tietää!

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Ei ole mitään rationaalista perustetta olettaa Venäjän kehittyvän parempaan suuntaan. Monilla suomalaisilla on vain vuosikymmenestä toiseen ollut pakonomainen tarve uskoa itänaapurin valoisaan tulevaisuuteen vaikka faktat ovat antaneet viitteitä aivan erilaisesta kehityksestä. Suomi on nyt kellahtanut selälleen karhun eteen makaamaan, joten eipä tässä juuri ole mitään tehtävissä muuta kuin olla hiljaa ja toivoa parasta.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Alusta olen samaa mieltä, mutta tuosta defaistisesta lopusta en.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

USA on maailman imperialistisin valtio. Vietnamin sodasta lähtien USA on sotinut kaikilla mantereilla ja miljoonia siviilejä on tapettu.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

No, mutta sehän on sitä ihailtavaa läntistä arvoyhteisöä eli hyvän akselia, jota pienen maan kansalaisen on joskus vaikea käsittää.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

On kuitenkin kaksi mannerta välttynyt mainitsemiltasi sodilta Australia ja Etelämanner.

Toimituksen poiminnat