Petri Mäkelä Satunnaisia mielipiteitä ja poliittisia piikkejä

Gambian kriisi: Länsi-Afrikka näyttää esimerkkiä

  • Laittomasti vallassa roikkuva presidentti Jammeh
    Laittomasti vallassa roikkuva presidentti Jammeh

Länsi-Afrikan yhteistyöjärjestö ECOWAS uhkaa miehittää Gambian. Tällä kertaa kyseessä on esimerkillinen demokratian puolustaminen ja malli siitä miten tuetaan kansalaisyhteiskuntaa.

 

Gambia on ollut jo vuosikymmenen de-facto diktatuuri, jossa presidentti Jammeh on tukahduttanut niin oppositiota kuin mediaakin. Joulukuussa opposition ehdokas Adama Barrow onnistui kaikkien yllätykseksi päihittämään erittäin likaista peliä pelanneen istuvan presidentin vaaleissa.

 

Presidentti Jammeh tunnusti aluksi tappionsa, mutta hetken mietittyään syytti vaaleja vilpillisiksi. Jammeh vaati uusia vaaleja ja 18.1.2017 hän julisti maahan kolmen kuukauden hätätilan. Hätätilan aikana Jammeh pystyisi tuhoamaan opposition ja järjestämään uudet vaalit, joilla jatkaa 22-vuotista valtakauttaan.

 

Kansainväliset järjestöt, media ja opposition tuomitsivat hätätilajulistuksen laittomaksi ja vaativan Jammehin välitöntä eroa. ECOWAS asetti Jammehille uhkavaatimuksen: Eroa ennen keskiyötä tai poistamme sinut vallasta voimatoimin. Uhkauksen painoarvoa lisätäkseen Senegal (Gambian ainoa rajanaapuri) mobilisoi asevoimiaan Gambian vastaiselle rajalle. Nigeria lähetti Senegalin tueksi erikoisjoukkoja ja Dornier Aplha Jet maataistelukoneita. Myös useat muut ECOWAS:in jäesnmaat lähettivät pieniä sotilasosastoja Senegaliin.

 

Välittömästi uhkavaatimuksen jälkeen Nigerian laivasto lähetti modernin fregattinsa Gambian edustalle. NNS Unity, joka on kiinalaisen Type 056 fregatin apinamalli, onnistui ottamaan kontrolliinsa sekä meri, että ilmaliikenteen Gambian pääkaupunkiin Banjuliin.

 

Kellon lyötyä kaksitoista presidentti Jammeh kieltäytyi eroamasta. Gambian asevoimien edustajat ovat kuitenkin ilmoittaneet, että he eivät aio estää ECOWAS:in interventiota. Gambian ihmisoikeusrikoksiin syyllistyneet turvallisuusjoukot ovat kuitenkin ryhmittyneet puolustamaan presidentti Jammehia, mutta näillä joukoilla ei ole riittävää tulivoimaa pysäyttää ECOWAS:in interventiota.

 

Laillisen presidentin Adama Barrowin on tarkoitus vannoa virkavalansa vielä tänään 19.1.2017. Astuttuaan virallisesti virkaan, Barrow tulee pyytämään ECOWAS:in tukea kapinallisen Jammehin poistamiseen Baijulista. ECOWAS siis odottaa virallista pyyntöä ja YK:n turvallisuusneuvoston lupaa, ennen kuin poistaa laittomasti toimivan Jammehin vallasta.

 

ECOWAS on näyttänyt hienoa esimerkkiä siitä, miten diktaattoreiden kanssa tulee toimia. Kun demokraattiset prosessit syrjäytetään, tulee asettaa selkeät tavoitteet, varata riittävästi voimaa ja toimia diktaattorin poistamiseksi mahdollisimman pienin siviiliuhrein.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Tähän asti kriisin pahimpina kärsijöinä ovat olleen länsimaiset seksituristirouvat, jotka eivät pääse Gambiaan hyväksikäyttämään paikallisia nuoria miehiä.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Jos joku on ihmetellyt miksi blogini on pitänyt hiljaiseloa (tuskin on), niin syynä on kirjoittamiseni keskittyminen englanninkieliseen blogiini:
https://medium.com/@pmakela1

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Lähetetään Haavisto kehitys/rauhanapuna Gambiaan jakamaan maa kahtia Sudanin malliin.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Miksi jakaa maa, kun valtaosa olisi tyytyväisiä vallanvaihdokseen ja vastustus on lähinnä vanhasta hallinnosta hyötyvien käsissä..

Pekka Iiskonmaki

Olen kerran käynyt Gambiassa ja se on Senegalin sisällä. Kahtapuolen Gambiajokea.

Siellä puhutaan englantia ja Senegalissa ranskaa.

Se oli ennen tätä nykyistä diktaattoria. Sillon maa oli kehittymään päin.

Toimituksen poiminnat