Petri Mäkelä Satunnaisia mielipiteitä ja poliittisia piikkejä

Trumpin varjossa: Maailma palaa

  • Trumpin varjossa: Maailma palaa

Maailman ja ennen kaikkea median keskittyessä Donald Trumpin hallinnon määrätietoisiin ensiaskeleisiin, ovat muut maailman kipupisteet jääneet vähemmälle huomiolle. Ukrainan sota kiihtyi välittömästi Trumpin soitettua Venäjän presidentti Vladimir Putinille.

 

Viimeisten kolmen vuorokauden aikana Venäjän asevoimat ovat käyneet uuteen hyökkäykseen Ukrainaa vastaan. Rynnäköissä on käytetty niin raskasta tykistöä kuin taistelupanssarivaunujakin. Kumpikin puoli on kärsinyt raskaita tappioita, Venäjän menetettyä 30.1.2017 aamuyöllä lähes viisikymmentä sotilasta. Taistelu Ukrainan kohtalosta on myös laajentunut öisistä hyökkäyksistä lähes jatkuvaksi tykistöotteluksi, jossa venäläisjoukot tulittavat raskain asein Ukrainan asevoimia Donetskin asutuskeskusten suojista.

 

Samaan aikaan tilanne Balkanilla on heikentynyt ja sanasota Serbian ja Kosovon välillä käy kuumana. Serbia syyttää Kosovon hallintoa yrityksestä räjäyttää juna ja Kosovon albaanijohto puolestaan väittää Serbian toimittavan aseistusta Kosovon serbivähemmistölle. Venäjä ja Valko-Venäjä puolestaan toimittavat Serbialle kevään aikana niin panssariajoneuvoja, Mig-29 hävittäjiä, kuin ilmatorjuntajärjestelmiäkin.

 

Mahdollinen eskalaatio Kosovossa olisi myös välitön haaste USA:n hallinnolle. Kosovon turvallisuudesta vastaa Nato-johtoinen KFOR, jossa palvelee myös USA:n armeijan pataljoona.

 

Iranin ja Saudi-Arabian proxy-sota Jemenissä sai myös uuden käänteen, kun Iranin aseistamat Houthi-kapinalliset saivat tuhoisan osuman Saudi-Arabialaiseen fregattiin. Saako suora isku sota-alukseen Saudi-Arabian kääntymään kapinallisten lisäksi suoraan Irania vastaan?

 

Vaikka Donald Trump värikkäine hallintoineen tarjoaakin ehtymättömän lähteen tunteisiin vetoaville otsikoille ja kauhistelulle. Olisi syytä pitää silmällä myös todellisia ja vaarallisia ongelmia muualla. USA:n maahanmuuttomääräykset eivät ole läheskään niin vaarallisia asioita, kuin potentiaalinen suursodan puhkeaminen Euroopassa tai Lähi-Idässä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän RogerKulmala kuva
Roger Kulmala

Voihan se suursota puhjeta samaan aikaan sekä Euroopassa että Lähi-idässä. Tässä ei vielä päästykään Kiinaa käsittelemään.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Yhdysvallat tai Yhdsysvaltojen pelko on ilmeisesti ollut eräänlainen vakauttava tekijä maailmalla. Nyt kun Trump näyttää jättäneen kentän avoimeksi, näyttää innokkaita pelureita löytyvän vähän sieltä sun täältä.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Herra takarivistä tiivisti erinomaisesti ajatukseni! :)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Mitäs Venäjä tekee, jos Kalifornia ilmoittaa eroavansa liittovaltiosta, ja perustuslaillinen kriisi halvaannuttaa USA:n?

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Siihen kriisiin riittää esim. Trumpin viraltapano prosessi. Kalifornian irtautuminen on erittäin epätodennäköinen vaihtoehto.

Toki on vielä pidettävä mielessä se, että emme tiedä minkälainen kassakaappisopimus Trumpin ja Putinin välillä on. (itse veikkaan, että se on työsopimusmuotoinen)

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Maailmanlaajuisesti suurin mielenkiinto kohdistuu siihen,mitä tuossa sopimuksessa on luettavissa Iranin tai Israelin sarakkeessa.Luultavasti ei mitään.Ei pitkään aikaan.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Venäjä kokeilee miten lännessä reagoidaan. Epäilen ettei juurikaan. Trump vie nyt kaiken huomion ja energian. Kun tie näyttää selvältä, Ukrainan saa polvillaan muutamalla ohjuskeskityksellä Kiovaan halvalla ja helposti. Maan johto on sen heikoin lenkki. Kun he tiedostavat että lännellä on muutakin ajateltavaa ja sota tulee heidän kotiinsa ja työpaikalleen, he tulevat nostamaan kädet pystyyn.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Toki noin neljän-viiden prikaatin edestä Ukrainan armeijaa tulee taistelemaan katkeraan loppuun asti, Kiovasta välittämättä.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Ilman legimiteettiä ja huoltoa se loppu on edessä nopeasti, eikä muuta lopputulosta.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #11

Maksaapahan Putinille muutaman extra-ämpärin verta.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka Vastaus kommenttiin #12

Uskallan jopa epäillä että pelkästään uskomus siitä ettei lännen tukea enää ole lamauttaisi Ukrainan johdon puolustustahtoa merkittävästi. Mikäli näin on, Venäjän tarvitsee tehdä "uskonvahvistukseksi" jonkunlaisen voimanosoituksen, joka kannattaa taktisista syistä tehdä mahdollisimman pienimuotoisena.

Ukrainalaisten puolustustahto on ollut muutoinkin heikko ja johdon antaessa periksi sotilaat tulisivat luopumaan taistelusta suurin joukoin. Ehkä radikaaleimmat oikeistolaiset voisivatkin jäädä, mutta puheet 4-5:stä prikaatista ovat suuresti liioiteltuja.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Lähdeviitteet lisäisivät tekstin arvoa merkittävästi.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Balkan-osan lähdeviitteet löytyvät ensimmäisestä kommentista.

Ukrainan osalta tarkemmat tiedot on koottuu sirpalelähteistä, mutta eskalaatiosta virallinen lausunto täältä:
http://mfa.gov.ua/en/press-center/comments/6854-za...

Saudi-Arabian alusiskusta ei vielä ole virallista vahvistusta, mutta tiedot luoettavista lähteistä.
https://www.washingtonpost.com/world/national-secu...

Saudit väittävät itsemurhaveneeksi, silminäkijät C-802 merimaaliohjukseksi.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Luulisin, että tänä vuonna tapahtuu monia asioita Valko-Venäjällä ja Ukrainassa.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Vanha kansanviisaus sanoo ”kahden kauppa on kolmannen korvapuusti.” Näyttää siltä, että Ukraina olisi saanut ”korvatillikan” Putinin ja Trumpin puhelun yhteydessä ja sen seurauksena taistelut ovat edelleen kiihtyneet. Puhelussa kerrottiin käydyn läpi Ukrainan asioita. Linkin perusteella täysi sota on siellä päällä.

https://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_the_war_in_Donbass_(January_2017%E2%80%93present)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman
Petteri Hiienkoski

Ne jotka ovat huolissaan demokratiasta kannattaisi kiinnittää huomiota median kaksinaismoraaliin ja ideologiseen yksipuolisuuteen. Suljetaan silmät Obaman hallinnon hirveyksiltä ja nostetaan kepin nokkaa Trump. - Käsittämätöntä itsepetosta!

Toimituksen poiminnat