Petri Mäkelä Satunnaisia mielipiteitä ja poliittisia piikkejä

Valko-Venäjä murskaa vapauden

  • Poliisin mellakkajoukot pidättävät päiväkävelyllä olevan eläkeläisen
    Poliisin mellakkajoukot pidättävät päiväkävelyllä olevan eläkeläisen
  • Panssaroitua poliisin ja armeija kalustoa Minskissä
    Panssaroitua poliisin ja armeija kalustoa Minskissä

Valko-Venäjällä on protestoitu jo viikkoja presidentti Lukashenkon ns. parasiittilakia vastaan. Laki itsessään on epätoivoinen yritys saada maan puolisosialistinen järjestelmä pysymään pystyssä. Mielenosoitukset ovat sujuneet rauhallisesti, mutta poliisi on silti pidättänyt niin oppositioaktiiveja, toimittajia kuin satunnaisia kansalaisiakin.

 

Tälle päivälle, 25.03, oli suunniteltu suurempia mielenosoituksia ”Vapauden päivän” teemalla. Jo viikolla saatiin viitteitä diktatuurin otteiden kovenemisesta, kun Lukashenko ilmoitti Valko-Venäjän KGB:n pidättäneen useita aseistettuja sabotöörejä, jotka olivat väitteiden mukaan saaneet koulutusta leireillä niin Ukrainassa, Liettuassa kuin Puolassakin. Päivä näiden väitteiden jälkeen,Venäjä ilmoitti aloittavansa yllätys sotaharjoitukset Valko-Venäjän kanssa. Venäjän maahanlaskujoukkojen, VDV:n, yksiköt lähtivät matkaan Moskovasta samana iltana. Yllätysharjoitukset ulkomailla eivät ole normaalia toimintaa edes Venäjälle.

 

Mielenosoituspäivän aamuna Valko-Venäläisiin kaupunkeihin virtasi bussilasteittain mellakkapoliiseja ja runsaasti panssariajoneuvoja. Minskin keskustassa ryhdyttiin pidättämään ihmisiä, jotka pyrkivät suunnitellulle mielenosoitusalueelle. Poliisi on pahoinpidellyt kymmeniä ihmisiä ja vanhuksia myöden kaikki yksin liikkuvat ihmiset on pistetty rautoihin ja kuljetettu pois.

 

Eurooppa ei voi katsella sivusta, kun maanosamme keskellä toimiva diktatuuri murskaa kansalaistensa vapaudet ja oikeudet väkivalloin maahan. Meidän suomalaistenkin on parhaamme mukaan tuettava Valkovenäläisiä, jotka kamppailevat demokratian, tasa-arvon ja vapauden puolesta!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

En halua olla kyyninen, mutta antaa sopan ensin kiehua.

Lyhyellä aikavälillä asiaan sekaantuminen on Venäjän etu, mutta ei pitkässä juoksussa.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Jos kansalaiset uhkaavat onnistua, Venäjän asevoimat tulevat murskaamaan orastavan vapauden. Ilman Valko-Venäjää Venäjän voimapolitiikka romahtaa.

Pekka Iiskonmaki

#2
Se onnistuu lyhyellä aikavälillä.

Moskovasta katsottuna palo pitää sammuttaa, mutta riittääkö vesi?

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Onko sinulla joku neuvo tähän ongelmaan? Jos oppositio saa Lukasenkon hirsipuuhun, ei ole enää Valko-Venäjää. Pääsemme keskustelemaan onko vai eikö ole Venäjällä ikiaikainen oikeus maahan. Valko-Venäjä on ollut osa Venäjää kauemmin kuin itsenäisenä valtiona. Itse en ole sillä kannalla, että historialla perustellen saa itsenäisiä valtioita lakkauttaa.

Voin olla väärässä, mutta mieluummin Valko-Venäjä itsenäisenä autoritaasen johtajan puikoissa, kuin kokonaan ilman johtajaa. Lukasenka kun pyrkii lähentymään länteen irti Venäjästä. On siis opposition puolella. Kaikki oppositiopoliitikot eivät ole Lukasenkaa kaatamassa demokraattisista tai länsimielisistä syistä, vaan ihan omia etuja ajamassa kansaa kiihottaen.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #7

#7
''Onko sinulla joku neuvo tähän ongelmaan?''

Minulla ei ole mandaattia hoitaa asiaa, joten suosittelen tilanteen seuraamista.

Pitkässä juoksussa Moskova ei ole kovin vahvoilla.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #9

Moskova tosiaan juoksee kelloa vastaan. Valko-Venäjällä on tarjolla lähinnä huonoja optioita, jos oppositio ei saa tukea ulkoa ja tehtyä sopimusta Lukashenkon kanssa.

Toisaalta Valko-Venäjän muuttuessa sekamelskaksi, saattaa Venäjän suunnitelmat mennä uusiksi muidenkin maiden osalta.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #10

Mitä minä Petri sanoin. Katsotaan ja annetaan ajan hieman kulua.

Eri puolilla Venäjää tuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään korruptiota vastaan.
Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi on syyttänyt korruptiosta erityisesti pääministeri Dmitri Medvedeviä.

Monet mielenosoituksista ovat luvattomia, ja mediatietojen mukaan esimerkiksi Vladivostokissa on pidätetty protestoijia. Moskovassa mielenosoitukseen on tiettävästi annettu lupa syrjässä kaupungin keskustasta.

Navalnyi sanoo verkkosivuillaan, että mielenosoituksia on suunniteltu lähes sadassa kaupungissa. Hänen mukaansa yli 70 kaupungissa lupaa protestoimiseen ei ole annettu.

Uutistoimisto Tassin mukaan mielenosoittajia on uhattu rangaista Moskovassa kovilla sakoilla ja 15 päivän pidätyksellä.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Mielestäni sinulla fokus on nyt väärässä henkilössä. Kannattaisi tarkkailla mitä Putin suunnittelee Valko-Venäjän suhteen. Se mitä Kreml pitää etunaan, ei ole Valko-Venäjän etu, Lukasenka etu eikä lännen etu. Jos tiedät Putinin tarkoitusperät, tiedät ovatko oppositiopoliitikot, protestoijat ja Lukasenka hyviksiä vai pahiksia. Siis tässä tilanteessa.

Protestoijat eivät protestoi Lukasenkan takia vaan talousongelmien vuoksi, mikä taas on seurausta Valko-Venäjän 1,5 miljardin vientitulot menetyksestä Venäjän tekemien päätösten vuoksi.

Mielestäni Valko-Venäjän tilanne ei heijasta maan sisäpolitiikkaa, vaan alueen geopolitiikkaa. Ihan varmasti on niin, että Venäjä pyrkii horjuttamaan Valko-Venäjän sisäistä vakautta, kun se on tehnyt ja tekee sitä Ukrainassa, EU:n alueella, Balkanilla ja Lähi-idässä.

Se tässä eniten ottaa kupolista, että EU-päättäjät juhlii 60 vuoden takaista menestystä Titanicin kannella fanfaarit soiden samaan aikaan kun laiva uppoaa sisäisistä ja ulkoisista syistä, käsittämättä hevon peetä siitä miksi Eurooppa on ohjattu päin jäävuorta.

Pekka Iiskonmaki

''Se tässä eniten ottaa kupolista, että EU-päättäjät juhlii 60 vuoden takaista menestystä Titanicin kannella fanfaarit soiden samaan aikaan kun laiva uppoaa sisäisistä ja ulkoisista syistä, käsittämättä hevon peetä siitä miksi Eurooppa on ohjattu päin jäävuorta.''

Aika vähän on tässä vaiheessa tehtävissä. Ei sinne kannata mennä sapelia heiluttamaan.

Antaa slaavien hoitaa omat asiansa, kunhan pysyvät karsinassaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kymmeniä toimittajia on tänään pidätetty tämän valkovenäläisen opposition saitin mukaan. Pidätettynä on ilmeisesti myös poliitikko Uladzimir Njakljajeu (Nekljajev).

https://charter97.org/en/news/2017/3/25/244841/

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman
Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Lännen uutistoimistoilta ei löydy vielä tilanteesta mitään.
Tarkistin Guardianin ja toisaalta Al Jazeeran. Täynnä trumppia.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

RFE/RL ja Ukrainan media uutisoivat livenä. Tilanne rauhoittuu, kun ihmiset eivät uskaltaneet tulla haastamaan poliisia.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Petri Mäkelä voisi Valko-Venäjää parjatessaan käyttää muitakin tietolähteitä kuin iltapäivälehtien trolliuutisia ja Venäjä-vastaista kiihkomediaa.

Valko-Venäjän työttömyysaste on alle prosentin. Työtä on kaikille sitä haluaville. Vuoden 2015 "loisimislaki" määrää pienen sakon työtä karttaville. Sen tavoitteena on patistaa valtion siivellä elävät osallistumaan yhteiskunnan rakentamiseen.

Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä, missä kaurallinen "länsimielisiä" yrittää provosoida mellakoita, on kaksi miljoonaa asukasta. "Länsimieliset" ovat marginaalia, joilta on juuri tehdyissä ratsioissa löydetty raskasta aseistusta.

Valko-Venäjä on valtioliitossa Venäjän kanssa. Jos USA ja EU yrittävät masinoida maassa "ukrainat", se tietenkin epäonnistuu.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Työttömyys on alle prosentin, koska surkean korvauksen vastineeksi joutuu tekemään pakkotyötä valtiolle.

Sen verottaminen, että haluaa elää ilman valtion tukia on jo sairasta.

Lisäksi mielipiteen ja kokoontumisen vapaudet kuuluvat myös valkovenäläisille, vaikka sinä et niitä heille soisikaan.

Lisäksi ulkomaisten toimittajien hakkaaminen on alhaista jopa kommunisteille.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Ongelma on juuri siinä, että jos oppositio saa Lukashenkan hirmuvallan kukistettua, Venäjä puuttuu peliin ja voi olla, että Valko-Venäjä ei ole sen jälkeen enää itsenäinen valtio. Valko-Venäjän länsimielisellä ja demokratiaa haluavalla oppositiolla on siis vain huonoja vaihtoehtoja, rutto tai kolera.

Toimituksen poiminnat